Ολες οι αλλαγές στους φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Ένα νέο απλούστερο φορολογικό σύστημα υπόσχεται η κυβέρνηση με τη φορο-μεταρρύθμιση που ετοιμάζει. Υπό την πίεση της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ανεβάσει ταχύτητα προκειμένου μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει προχωρήσει στην διαμόρφωση των νέων ρυθμίσεων για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Οι ανατροπές στην φορολογία των εισοδημάτων και των ακινήτων θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν «καθαρά»

έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις, μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευμαίες και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν δεχθεί απανωτά «χτυπήματα» από τις μειώσεις στις αποδοχές τους και την επιβολή έξτρα φόρων, έκτακτων φόρων και «χαρατσιών».

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα προβλέπουν:

Ελεύθεροι επαγγελματίες - επιτηδευματίες. Τα εισοδήματα 780.000 φορολογούμενων θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα καθοριστεί στο 30%. Επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι το ύψος του σημερινού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ετήσιο φόρο εισοδήματος έως και 1.500 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο. Όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 75.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά κατά 80 έως 3.830 ευρώ. Αντίθετα οι έχοντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται. Όσοι δηλώνουν από 75.000 έως 100.000 ευρώ το χρόνο θα γλιτώσουν ετησίως από 420 έως και 2.420 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν φόρους επειδή το σύνολο των εισοδημάτων τους από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογείται πλέον με 30%, ενώ με το ισχύον σήμερα καθεστώς της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το μεγαλύτερο τμήμα των εισοδημάτων τους υπάγεται σε συντελεστές φόρου υψηλότερους του 30%, κυμαινόμενους από 35% έως και 45%. Το μέτρο θα συνδυαστεί και με αλλαγές στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Βέβαια, με το νέο σύστημα που επιθυμεί να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών δεν αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγής. Και αυτό διότι ο γιατρός για παράδειγμα που δεν έκοβε αποδείξεις θα συνεχίσει να μην εκδίδει όπως επίσης και ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος κ.λ.π. Με το νέο σύστημα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, επιχειρείται κυρίως η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ανώνυμες εταιρίες - ΕΠΕ. Σήμερα τα κέρδη των εταιριών φορολογούνται με συντελεστή 20% και τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) φορολογούνται επιπλέον αυτοτελώς με συντελεστή 25%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φθάνει μέχρ

Keywords
Τυχαία Θέματα