Οκτώ πειραματικές έρευνες με θέματα που σχετίζονται με νερό-πάγο και αλάτι (Εικόνες-Βίντεο)

Κυρίαρχη επιλογή, στο πλαίσιο των πειραματικών ερευνών που αποτελούν αντικείμενο του μαθήματος της τεχνολογίας στη Γ' Γυμνασίου, αποτέλεσαν για τους μαθητές/τριες του 1ου γυμνασίου Ρέντη και του Ραλλείου γυμνασίου θηλέων Πειραιά, το νερό – ο πάγος και το αλάτι.

Ο πάγος – το νερό και το αλάτι επηρεάζουν ολόκληρο το γήινο σύστημα με διάφορους τρόπους. Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η τήξη του πάγου και το είδος του νερού που χρησιμοποιούμε, έχει πολλές εκτεταμένες επιπτώσεις στην καθημερινότητά

μας. Υλικά που επιταχύνουν ή επιβραδύνουν την τήξη του πάγου, είναι καλό να τα γνωρίζουμε για να δίνουμε λύσεις σε θέματα χιονοπτώσεων- διατήρησης τροφίμων-κατασκευής των κατάλληλων προϊόντων διατήρησης της ψύξης κ.ά. Ποιο νερό είναι καταλληλότερο για πλύσιμο των ρούχων και του ανθρωπίνου σώματος προσδιορίζεται από τη σκληρότητά του. Ο χρόνος εξάτμισης των διαφορετικών ειδών νερού, επίσης επηρεάζει πολλά ζητήματα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Σε κάποια από τα καθημερινά αυτά προβλήματα προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις 8 διαφορετικές πειραματικές διαδικασίες που ακολούθησαν οι μαθητές/τριες των 2 γυμνασίων , που είναι κατάλληλες για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Εκτελέσθηκαν από 10 μικρές ομάδες (τα 2 θέματα ήταν κοινά) και οι ερευνητικές τους προσπάθειες προσπάθησαν να απαντήσουν σε ερωτήματα , όπως :

1)Το είδος του άλατος (ψιλό-χοντρό-Ιμαλαΐων), επιταχύνει τον χρόνο τήξης του πάγου;

2) Η ποσότητα του άλατος (10γρ.-20γρ-30γρ και 40γρ.) επιταχύνει τον χρόνο τήξης του πάγου;

3) Το είδος υλικού (αλάτι-ζάχαρη-μαγειρική σόδα) λιώνει γρηγορότερα τον πάγο;

4) Το σχήμα του πάγου ( ορθογώνιο-τετράγωνο – κυκλικό) πως επιδρά στον χρόνο που λιώνει ο πάγος;

5) Ο τύπος κυπέλλου (χάρτινο-φελιζόλ-πλαστικό) επηρεάζει τον χρόνο τήξης του πάγου;

6 ) Tο σχήμα που έχουν τα παγάκια επιδρά στη τήξη του πάγου;

7) Ποιο είδος νερού ( εμφιαλωμένο-θαλασσινό- πόσιμο) εξατμίζεται γρηγορότερα; και

8) ποιο είδος νερού ( θαλασσινό- απιονισμένο- εμφιαλωμένο) είναι πιο σκληρό;

Οι σημαντικότερες δραστηριότητες των πειραματικών τους ερευνών , παρουσιάζονται στο σχετικό βίντεο που ανάρτησε ο καθηγητής του μαθήματος στο κανάλι του στο youtube. Περισσότερο υλικό για κάθε έρευνα θα αναρτηθεί στη λήξη του σχολικού έτους , στην δημοσίευση των γραπτών εκθέσεων των ομάδων στην ιστοσελίδα του καθηγητή τους.

σχολικό πείραμαχημεία
Keywords
Τυχαία Θέματα