ΟΙΕΛΕ: Σχετικά με το σημερινό Debate

ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ, ΑΡΑΓΕ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ DEBATE Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΩΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΦΠΑ;

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άρθρο 16

8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.

Απόψε

διεξάγεται μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική συζήτηση με τη συμμετοχή 7 πολιτικών αρχηγών. Θεωρούμε αναγκαία την συμπερίληψη στην ήδη καθορισμένη θεματική ενότητα για την Παιδείαθεμάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης που συνήθως αποτελεί το φτωχό συγγενή στο δημόσιο διάλογο, αν και σ’ αυτήν φοιτούν περίπου 800.000 μαθητές.

Το τελευταίο διάστημα, και απολύτως δικαιολογημένα, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το ζήτημα της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι δυσβάσταχτες συνέπειές της για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στο σημερινό debate θα πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση – κι όχι λαϊκίστικη για λόγους φθηνού εντυπωσιασμού – γα το ζήτημα και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους επικεφαλής των κομμάτων.

Η εύκολη ρητορεία περί απόσυρσης του μέτρου δεν θα πείσει κανέναν. Διότι η ουσία του ζητήματος δεν κρύβεται στην επιβολή ενός φορολογικού μέτρου, αλλά στη φυσιογνωμία των ιδιωτικών σχολείων, που σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ. 8 του Συντάγματος θα πρέπει να είναι χώροι παροχής δημόσιου αγαθού, εποπτευόμενοι από την πολιτεία και όχι επιχειρήσεις.

Η εντολή αυτή του Συντάγματος ανετράπη την άνοιξη του 2014 από ένα νομοθετικό έκτρωμα του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, το οποίο κατάργησε κρίσιμα άρθρα εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος (του Ν. 682/77) με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να μεταλλαχθούν εν μία νυκτί σε αμιγείς επιχειρήσεις.

Η μετάλλαξη των ιδιωτικών σχολείων σε «μαγαζιά» ήταν φυσικό κάποια στιγμή να προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες στη λειτουργία τους. Ήδη φαινόμενα ανομίας έχουν διογκωθεί με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμη και η παρέμβαση της Κομισιόν, όμως η επιβολή 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ήταν η επισφράγιση της αντίληψης ότι τα ιδιωτικά σχολεία ανήκουν στο χώρο των επιχειρήσεων και πρέπει να φορολογηθούν όπως οι υπόλοιπες. Και είναι εύλογο πως ηθικός αυτουργός της οδυνηρής αυτής εξέλιξης είναι ο κ. Αρβανιτόπουλος που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Ελπίζουμε, επομένως, στη σημερινή συζήτηση να τεθεί το ζήτημα της επιβολής του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με γνώμονα όμως τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ως παρόχων δημόσιου αγαθού σε συνθήκες νομιμότητας κι όχι ως αμιγών επιχειρήσεων, όπου η εκπαίδευση μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Διότι αν παγιωθεί η σημερινή φυσιογνωμία τους ως επιχειρήσεων η βλάβη για το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης θα είναι τεράστια και η υπαγωγή τους σε καθεστώς «ελεύθερης» αγοράς θα τα μετατρέψει σε αποκλειστικό προνόμιο της ελίτ, την ώρα που καλύπτουν βασικές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το αποδυναμωμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Tags: ΟΙΕΛΕDebateπολιτικοί αρχηγοί Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα