Οι επιπτώσεις των εκπτώσεων (στο νέο πρόγραμμα σπουδών), του Αθανάσιου Κρομμύδα

Tweet

Οι επιπτώσεις των εκπτώσεων (στο νέο πρόγραμμα σπουδών)

Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι φανερό πια, ότι δεν αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά σε μια “φθηνή” εκπαίδευση.

Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών έχουν συρρικνωθεί, θυμάμαι τους μισθούς των δασκάλων μου, ενώ οι ώρες διδασκαλίας τους αυξάνονται, κάποτε ήταν τριάντα πέντε την εβδομάδα.

Τα

σχολεία λιγοστεύουν συνέχεια, άλλα καταργούνται και άλλα συγχωνεύονται.

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών μειώνεται, οι διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών σχεδόν μηδενίστηκαν, έμπειροι εκπαιδευτικοί στο μέγιστο της απόδοσης τους σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν, και οι “πλεονάζοντες” μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες.

Οι αλλαγές στο νέο Τεχνικό Λύκειο παρόλο που είναι στη σωστή κατεύθυνση, έχουν αφήσει σημαντικούς τομείς στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το νέο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου μου θυμίζει, εκείνο των φροντιστηρίων, είναι μακράν μιας ανθρωπιστικής παιδείας. Αρχίζω να κατανοώ τι σημαίνει σχολείο της “αγοράς”.

Σαν δάσκαλος της Φυσικής απόκτησα λίγες αγάπες στη γειτονιά της. Μια από αυτές είναι η Αστρονομία. Ένα κομμάτι του εαυτού μου που χάνω σ’ αυτή τη λαίλαπα των μεταρρυθμίσεων. Θέλω να σας μιλήσω γι’ αυτό που ξέρω καλά και που έχω αφιερώσει πολύ χρόνο με αγάπη για τους μαθητές μου.

Από το νέο πρόγραμμα σπουδών της Β΄ Λυκείου έχει εξαφανιστεί το μάθημα της Αστρονομίας, όπως και άλλα!

Η Αστρονομία διδάσκεται εδώ και πολλές δεκαετίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το διδάχθηκα σαν μαθητής το διδάχθηκε και ο πατέρας μου. Το μάθημα διδάσκεται από τους μαθηματικούς (Α΄ ανάθεση) , επειδή όμως το βιβλίο έχει αρκετά στοιχεία από τη σύγχρονη φυσική το προτιμάμε και οι φυσικοί (Β΄ ανάθεση).

Η διδασκαλία της Αστρονομίας οδηγεί μαθητές και εκπαιδευτικό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα μυστήρια του σύμπαντος, και στην προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει τις πληροφορίες που μεταφέρει στον πλανήτη μας, ηλεκτρομαγνητική και σωματιδιακή ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα.

Η ύλη της Αστρονομίας που διδάσκεται σήμερα αναφέρεται στο ηλιακό μας σύστημα, τα αστέρια τους γαλαξίες, στις υποθέσεις μας για τη δημιουργία του σύμπαντος και στις προσπάθειες του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα. Είναι αρκετά θέματα, αλλά τα σημερινά μέσα διδασκαλίας βοηθούν να γίνει ευχάριστα το μάθημα, να αντιληφθούν οι μαθητές πως κατάφερε ο άνθρωπος να εξερευνήσει το αχανές σύμπαν, και να κατανοήσουν τις μεθόδους της επιστημονικής έρευνας.

Ακόμη συνειδητοποιούν πως η προσπάθεια μας να κατανοήσουμε το σύμπαν έδωσε ώθηση για έρευνα στη φυσική τη χημεία, τη βιολογία, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που χρησιμοποιήθηκαν στις επικοινωνίες, στην ιατρική και σε πολλούς ακόμη τομείς της του πολιτισμού μας.

Το μάθημα είναι μια ευκαιρία να καταλάβουν τα παιδιά πως οι γνώσεις μας στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα της Αστρονομίας αλλά και πως πολλές θεωρίες της φυσικής και της χημείας επιβεβαιώθηκαν από φαινόμενα που παρατήρησαν οι αστρονόμοι.

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές αλλά και στο δάσκαλο να συζητήσουν με επιστήμονες τις απορίες τους άλλα και να ταξιδέψουν στους τόπους που υπάρχουν τα αστεροσκοπεία, να δουν τον ουρανό μέσα από μεγάλα τηλεσκόπια, και τα εργαστήρια επεξεργασίας των δεδομένων που αυτά συλλέγουν.

Οι αστροβραδιές και οι παρατηρήσεις σπάνιων φαινόμενων που μπορεί να οργανώσει ο εκπαιδευτικός, αλλά και εκείνες που συχνά οργανώνουν τα πανεπιστήμια και οι όμιλοι ερασιτεχνών αστρονόμων μεταφέρουν τους μαθητές στις συνθήκες κάτω από τι οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις.

Τα σεμινάρια, οι διαλέξεις ειδικών επιστημόνων, τα θερινά σχολεία ικανοποιούν αυτούς που θέλουν να εντρυφήσουν στο αντικείμενο.

Τέλος όλα αυτά προετοιμάζουν την ομάδα που εκπροσωπεί τη χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς, από όπου δεν λείπουν οι διακρίσεις.

Όσοι έχουμε διδάξει το μάθημα της Αστρονομίας, αλλά περισσότερο οι μαθητές μας

ήταν αδύνατο να μην αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, που πηγαίνουμε, ποια είναι η θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και ποιος είναι ο ρόλος του σ’ αυτό. Γίνονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων, ενώ συχνά οι ιδέες, οι απόψεις αλλά και οι γνώσεις των μαθητών μας εκπλήσσουν.

Η κατάργηση του μαθήματος της Αστρονομίας και των άλλων “άχρηστων” μαθημάτων αφήνει μεγάλο κενό στις γνώσεις των μαθητών και θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση τους στα μαθήματα του “κορμού” γλώσσα, μαθηματικά, φυσικά, που απομένουν.

Αθανάσιος Κρομμύδας

Καθηγητής Φυσικής

Tags: Αθανάσιος Κρομμύδαςμάθημα αστρονομίας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα