Οι άνδρες που κερδίζουν έξοδο 5 έτη νωρίτερα

Tweet

Μία πενταετία μπορούν να «γλιτώσουν» όσοι άνδρες επιλέξουν την πρόωρη σύνταξη. Το όριο ηλικίας κυμαίνεται από το 56ο έως το 62ο έτος (ενώ για την πλήρη είναι από 61 έως 67) και είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης και τον ασφαλιστικό φορέα.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν άνδρες που ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Κερδισμένοι είναι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από φέτος μειωμένη σύνταξη δίνεται σε όλους στα 62.

Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς διαφορετικές

«ταχύτητες» ισχύουν στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, στο ΙΚΑ και στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών μειωμένη σύνταξη καταβάλλεται στα 60 για όσους «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο, το ασφαλιστικό καθεστώς στο Δημόσιο είναι πολύπλοκο, αφού ρόλο-κλειδί παίζει το αν η θεμελίωση έγινε μέχρι το τέλος του 2010 ή τη διετία 2011-2012.

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως στο Δημόσιο το δικαίωμα «κλειδώνει με 25ετία και μπορεί ο ασφαλισμένος να αποχωρήσει όποτε πιάσει το όριο ηλικίας.

Για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 60.

Μεγάλοι «τυχεροί» είναι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, με την ηλικία συνταξιοδότησης να διαμορφώνεται στα 56 και στα 58 αντίστοιχα (για μειωμένη σύνταξη).

Διακυμάνσεις υπάρχουν και στο «πέναλτι» που επιβάλλεται στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου.

Η μείωση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 6% τον χρόνο, δηλαδή φτάνει το 30% για όσους αποχωρήσουν πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ωστόσο, στο Δημόσιο υπάρχουν δύο τρόποι για τον υπολογισμό της περικοπής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου.

Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 το «πέναλτι» είναι 4,5% τον χρόνο, δηλαδή φτάνει το 22,5% την πενταετία.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η μείωση είναι 6% τον χρόνο και φτάνει το 30% την πενταετία.

ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr

Tags: συντάξειςσυνταξιοδότησηάντρεςασφαλιστικά ταμεία Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα