Οδηγός για τη συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων με ανήλικα παιδιά

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Οδηγός στον λαβύρινθο για πατέρες ανηλίκωνΔαιδαλώδες είναι το καθεστώς για τη συνταξιοδότηση των ανδρών με ανήλικα παιδιά, καθώς η ηλικία «εξόδου» παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις που φτάνουν ακόμα και τα δεκατρία έτη.

Δαιδαλώδες είναι το καθεστώς για τη συνταξιοδότηση των ανδρών με ανήλικα παιδιά, καθώς η ηλικία «εξόδου» παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις που φτάνουν ακόμα και τα δεκατρία έτη.

Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν μόνο για συγκεκριμένες

κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στον αντίποδα ελάχιστα είναι τα περιθώρια για... ταχύτερη έξοδο για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά που καλύπτονται από Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου: με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010, κατόπιν της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υποχρέωση εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα, άλλαξε για πρώτη φορά το καθεστώς συνταξιοδότησης των γονέων, με συνέπεια οι πατέρες να αποκτήσουν πλέον και αυτοί τη δυνατότητα εξόδου σε συνταξιοδότηση, με ευνοϊκότερους όρους.

Παράθυρο
Ετσι, στο Δημόσιο άνοιξε ένα παράθυρο από το 2011 έως το 2013, που έδωσε τη δυνατότητα σε άνδρες γονείς να θεμελιώσουν σχετικά δικαιώματα και να κατοχυρώσουν δυνατότητα συνταξιοδότησης για το μέλλον.

Ωστόσο, στον ιδιωτικό τομέα, στους φορείς ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, καμιά αλλαγή δεν επήλθε στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ανδρών γονέων.

Μάλλον περιορίστηκε καθώς πλέον για τους γονείς τριών και άνω παιδιών ασφαλισμένους στα Ταμεία των ΔΕΚΟ είναι απαραίτητο, πέρα από διαζευγμένοι, να έχουν και την επιμέλεια των τέκνων με ξεχωριστή δικαστική απόφαση.

Πάντως, «διαβατήριο» για την ταχύτερη έξοδο παραμένουν τα πλασματικά έτη ασφάλισης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται υπό προϋποθέσεις τα χρόνια για τα παιδιά. Το «Εθνος-Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τη συνταξιοδότηση των ανδρών με ανήλικα παιδιά από τον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Δημόσιο: Επέκταση των διατάξεων για ανίκανα τέκνα

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους άντρες με ανίκανα τέκνα που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα. Με τον Νόμο 3865/10 επεκτάθηκαν και στους άντρες οι διατάξεις που ίσχυαν για τις μητέρες, καθώς μέχρι τότε μόνο οι γυναίκες μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με το ειδικό καθεστώς.

Το ποσοστό ανικανότητας που πρέπει να φέρει το ανίκανο παιδί, προκειμένου να τύχει ο πατέρας ευνοϊκότερης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης, είναι πλέον 67% με επιπρόσθετη προϋπόθεση της ανικανότητας την αδυναμία άσκησης κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος. Αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση της ανικανότητας του παιδιού και τον ορισμό του ποσοστού ανικανότητας παραμένει η Α.Σ.Υ.Ε. (Ανωτάτη Στρατιωτική Υγειονομικ

Keywords
Τυχαία Θέματα