Ο Κλούνεϊ, ο… Χίτλερ και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Ο διάσημος ηθοποιός απαντά στον δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος υποστήριξε πως με τις δηλώσεις του ο Κλούνεϊ δεν υποστηρίζει τίποτα περισσότερο από τη χιτλερική ατζέντα.
Αναστάτωση στη Βρετανία έφεραν οι δηλώσεις του διάσημου ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ περί επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο πως για δεύτερη εβδομάδα, ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με το θέμα και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας, κάνοντας λόγο για έναν περίπλοκο διάλογο γύρω από το θέμα: «Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, όπως και ο κάθε άνθρωπος, έχει δικαίωμα της δικής του άποψης για το θέμα. Αλλά υπάρχει ένας εξαιρετικά περίπλοκος διάλογος γύρω από αυτό. Ο κόσμος μπορεί να παραπλανηθεί, όταν το θέμα συζητιέται δημόσια, καθώς τα γεγονότα μπορεί πολύ εύκολα να παραποιηθούν».
Η επίθεση του δημάρχου
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον την προηγούμενη εβδομάδα από την στήλη του στην εφημερίδα Daily Telegraph είχε επιτεθεί στον Κλούνεϊ, λέγοντας πως με αφορμή την ταινία που προωθεί, φαίνεται να υποστηρίζει την χιτλερική ατζέντα σχετικά με τους βρετανικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Πιο συγκεκριμένα είχε πει τα εξής:
«Κάποιος πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του Κλούνεϊ, ο οποίος προωθεί αυτήν τη στιγμή την ταινία του, που διαπραγματεύεται έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος ο Γκέριγνκ σχεδίαζε να λεηλατήσει και το Βρετανικό Μουσείο. Και πού προόριζαν οι Ναζί να στείλουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Στην Αθήνα. Με τις δηλώσεις του ο Κλούνεϊ δεν υποστηρίζει τίποτα περισσότερο από την χιτλερική ατζέντα για τους βρετανικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Θα πρέπει να παραβλέψει το χολιγουντιανό σενάριο και να μείνει πιστός στα ιστορικά δεδομένα».
Η απάντηση του Κλούνεϊ
«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του δημάρχου, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο αξιότιμος φίλος μου δεν είχε πραγματικά πρόθεση να με συγκρίνει με τον Χίτλερ. Πρόκειται για υπερβολές που σβήνονται με μερικά ποτήρια ουίσκι. Έχω βρεθεί κι εγώ καμιά δύο φορές σε αυτήν τη θέση και δεν κρατώ κακία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Κλούνεϊ.
Επιπλέον τονίζει πως «όταν, όμως, πρόκειται για πραγματικά γεγονότα και όχι για αποκυήματα της φαντασίας, θα πρέπει κανείς να κοιτάξει τους κανονισμούς της Unesco που έχουν γίνει αποδεκτοί από όλες τις πλευρές. Ένα κράτος που καταλαμβάνει μια χώρα δεν μπορεί να πουλά την εθνική πολιτιστική κληρονομιά της», τονίζει ο Κλούνεϊ και παράλληλα επισημαίνει πως «ακόμα πιο σχετικό είναι το γεγονός ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν βάναυσα από τον ναό από τους Τούρκους και μετά πωλήθηκαν. Ήταν ένα μοναδικό μνημείο που κομματιάστηκε. Είναι σαν να κομματιάσεις το άγαλμα του Δαβίδ και το κεφάλι του να βρεθεί στην Αγγλία, το μπράτσο του στο Βατικανό και ο κορμός του στο Μητροπολιτικό Μουσείο».
Τέλος, ο Αμερικανός ηθοποιός τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά εκθέματα σχεδόν σε κάθε χώρα, όπου θα μπορούσε, αν ανοίξει μια τέτοια συζήτηση και το προσφορότερο έδαφος για μια τέτοια συζήτηση, να είναι εκεί που υπάρχει το προφανές. Σε δημοσκοπήσεις που διεξάγονται, οι Βρετανοί τάσσονται, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και ο υπόλοιπος κόσμος συμμερίζεται την άποψη αυτή. Έτσι έχουν τα πραγματικά γεγονότα και αυτά πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς. Αλλά, ίσως είναι καλύτερα να με συγκρίνουν με τον Χίτλερ».
«Ευπρόσδεκτη η παρέμβαση Κλούνεϊ»
«Η παρέμβαση του Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ευπρόσδεκτη κυρίως για δύο λόγους. Καταρχάς γιατί θεωρείται από το ευρύ κοινό καλλιτέχνης υψηλής νοημοσύνης και ευαισθησίας, που δεν φοβάται να πάρει θέση αρχής σε θέματα που προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Έτσι σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε σε ευχάριστη θέση, διότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Δεύτερον, όπως έχουμε διαπιστώσει, όταν η κοινή γνώμη ενημερώνεται για το θέμα, τότε μια μεγάλη μερίδα της, υποστηρίζει την επανένωση των γλυπτών».
Αυτό επισήμανε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα Έντι Ο “Χάρα όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού ηθοποιού σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και τον σάλο που προκάλεσαν στη Βρετανία.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tags: Παρθενώνας TweetView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τhe Voice: Γιατί έφυγε ο Αντώνης Ρέμος; Τι έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram!
- Η στιγμή που νεαρός βρίσκει φρικτό θάνατο σε σταθμό τρένων [photos]
- Με ποινική δίωξη στις ΗΠΑ απειλείται ο Άδωνις
- Έτσι δολοφόνησαν τον Αρχιμανδρίτη στη Μεσσηνία
- Nέα συνταρακτικά στοιχεία για το θάνατο του αρχιμανδρίτη στη Μεσσηνία προκύπτουν από τη νεκροψία
- Βυθισμένο βρέθηκε το ιστιοφόρο του Τάσου Σιώρη από τη Φιγαλεία Ηλείας- Αγνοείται ο κυβερνήτης
- Ο 12χρονος που άφησε τον κόσμο με ανοικτό το στόμα
- ΕΟΠΥΥ: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς για να αποφύγουν την ταλαιπωρία
- ΚΟΣΜΟΣ - Σε θάνατο καταδικάστηκε Κινέζος αστυνομικός που σκότωσε έγκυο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη σε Βουδούρη και με τη βούλα
- Επανεμφάνιση Κώστα Σακκά με επιστολή στο Indymedia
- Νέος θάνατος εργαζομένου στη ΔΕΗ μέσα σε 3 μέρες
- Αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή
- Άστεγος κέρδισε το Λόττο κι έκανε κάτι σπάνιο
- Πέταξαν έξω την αστυνομία από τον ΕΟΠΥΥ Ν.Ιωνίας (ΒΙΝΤΕΟ)
- Ομοσπονδία γονέων Ηρακλείου: Σχετικά με τα προβλήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης
- Δομημένα ομόλογα:Ενοχή προέδρων-διοικητών ταμείων ζητά ο εισαγγελέας
- OAEΔ: 27.713 ευκαιρίες απασχόλησης με τρία νέα προγράμματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανοιχτή επιστολή του καταζητούμενου Κ. Σακκά
- "Πλάτη" στους υπουργούς βάζει το Μαξίμου!
- Αυτόν τον πειρασμό παράτησε ο Γκέντσογλου για την Ηλιάδη! (ΦΩΤΟ)
- Απίστευτο: Μεγαλώνουν το παιδί τους σαν αγόρι και κορίτσι ταυτόχρονα!
- Το Δικαστήριο δικαίωσε την ΔΕΗ
- Επιβεβαιώνει την επιστροφή της τρόικας ο Στουρνάρας
- Στάση εργασίας αύριο στο Θριάσιο
- Κεφαλονιά - Πρωτοφανές επεισόδια μεταξύ υφυπουργού εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και προέδρου Εργατικού Κέντρου - ΒΙΝΤΕΟ ...!!!
- Ο 12χρονος που άφησε τον κόσμο με ανοικτό το στόμα