Ο δάσκαλος φεύγει, project manager έρχεται του Δ. Τσιριγώτη

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ,Ο PROJECT MANAGER ΕΡΧΕΤΑΙ του Δ.Τσιριγώτη

Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί έχουνε μπει στο στόχαστρο. Τους αποδίδονται ευθύνες σχεδόν για όλα τα κακώς κείμενα και τα κακώς γενόμενα της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί φταίνε για το ότι δεν παίρνουν ουσιαστική μόρφωση οι μαθητές, ότι

αναγκάζονται να πηγαίνουν φροντιστήριο, ότι βαριούνται το σχολείο και ότι σπουδάζουν πράγματα που δεν τους εξασφαλίζουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει ξοδέψει πολλές ώρες μιντιακής προβολής  για να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, ότι για όλα φταίνε οι εκπαιδευτικοί. Έρχεται λοιπόν η τιμωρία τους και η συμμόρφωσή τους ως κοινωνικό ζητούμενο: ’’Θα τους αξιολογήσουμε, θα τους αυξήσουμε το ωράριο, θα τους κάνουμε να πειθαρχήσουν και τους δώσουμε τους μισθούς που τους αξίζουν. Αφού είναι τεμπέληδες, αργόμισθοι, παλαιολιθικοί, ξεπερασμένοι, ανίκανοι, αμόρφωτοι και  έχουν διακοπές 2-3 μήνες το χρόνο’’.  

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Το να πω ότι είμαι υπέρ ή εναντίον γενικά της αξιολόγησης είναι λάθος. Θέλει πολύ συζήτηση και μελέτη. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό. Τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών   ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ισχυρίζονται ότι έχουν προτάσεις για την αξιολόγηση που το υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη.

Κατηγορηματικά όμως μπορώ να πω ότι είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτή την συγκεκριμένη αξιολόγηση που προτείνει το υπουργείο Παιδείας.

Υποκρίνεται ο υπουργός όταν ζητάει την άποψη μας ,με ερωτηματολόγια, για το πλαίσιο της αξιολόγησης που επιθυμούμε και το θέτει προς διαβούλευση, αφού είναι φανερό ότι η αποφάσεις είναι ειλημμένες. Μας διαβεβαιώνει με δηλώσεις ότι η αξιολόγηση δε θα χειραγωγεί, δε θα τιμωρεί και δε θα οδηγεί σε απόλυση. Δεν μας πείθει.

Έ χει ήδη ψηφιστεί από το 2011 ο νόμος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που τη συνδέει με το βαθμό και το μισθό ,χωρίς να έχουμε συμπληρώσει κανένα ερωτηματολόγιο, ο ν.4024/11 και έχει καθορίσει το πλαίσιο της αξιολόγησης. Και μάλιστα έχει ήδη συνδεθεί με το μισθό και το βαθμό (αυτά για τα οποία υποτίθεται πως μας ρωτά). Και όχι μόνο έχει συνδεθεί, αλλά έχουν προκαθοριστεί και τα ποσοστά των  «καλών» εκπαιδευτικών.  Μας έχουν ήδη αξιολογήσει, δηλαδή, αφού μόνο το 50% του συνόλου των εκπαιδευτικών θα ενταχθούν στο Β΄ βαθμό και το 15% στον Α. Οι μισοί από μας και βάλε έχουν ήδη κοπεί. Αυτό που ζητάει είναι τη συναίνεση  και τη συνενοχή μας στο έγκλημα.

Πως προτείνει το υπουργείο να γίνεται η αξιολόγηση αυτή; Από το  παιδαγωγικό σύμβουλο και το σύμβουλο  ειδικότητας  , τον διευθυντή της σχολικής μονάδας  και μέσω συνέντευξης. Επίσης να παίζουν μεγάλο ρόλο τα τυπικά προσόντα: Πτυχία, μάστερ, διδακτορικά, επιμορφώσεις, σεμινάρια, γλώσσες, προγράμματα και project, η συμμε

Keywords
Τυχαία Θέματα