Νέα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ: Πιέζει ο κεντρικός Δήμος της Θεσσαλονίκης

Για τη δημιουργία νέων σχολείων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πιέζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, θετική στάση για το θέμα τηρεί ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με τον

οποίο συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, πρότεινε στον υπουργό η απόφαση για τα ΣΔΙΤ να συμπεριλάβει και το κόστος της απαλλοτρίωσης των χώρων όπου θα ανεγερθούν τα σχολεία.

«Με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) είχαμε συμβάσεις που καταργήθηκαν μονομερώς» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας: «Η δημιουργία σχολείων μέσω ΣΔΙΤ είναι η μοναδική λύση. Ζητάμε να γίνει ένα ΣΔΙΤ και στη Θεσσαλονίκη, όπως έγινε στην Αθήνα. Ελπίζω το πρώτο εξάμηνο του 2018 να υπάρξει έγκριση της αντίληψης, γιατί υπάρχουν αρκετές ώριμες μελέτες που μπορούν να προχωρήσουν για σχολεία».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «είναι σοβαρή αναγκαιότητα να γίνει ΣΔΙΤ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε για να μη χαθούν άλλοι χώροι».

Ο κεντρικός δήμος έχει χάσει 18 χώρους που προορίζονταν για την ανέγερση σχολείων, οι οποίοι αποχαρακτηρίστηκαν, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ώριμες μελέτες για εννέα σχολικά συγκροτήματα.

Με αφορμή το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Παππάς σημείωσε πως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και παίρνει στις 12 Δεκεμβρίου τον δρόμο για το δημοτικό συμβούλιο. «Αυτό που έχει εξαιρετική σημασία είναι ότι γίνεται πλήρης εκμετάλλευση όλων των περιοχών εκτός σχεδίου και εντάσσονται στο σχέδιο. Δεν εντάσσονται ο Κέδρινος Λόφος και άλλες περιοχές που είναι χώροι πρασίνου και παραμένουν» δήλωσε ο αντιδήμαρχος. Τόνισε, δε, πως «ως διοίκηση είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση, επισήμανση, διαφοροποίηση από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς, αρκεί να καθίσουν να το μελετήσουν. Θα δεχτούμε παρεμβάσεις που θα είναι προς όφελος της πόλης».

«Επιμένουμε πολύ στα θέματα των απαλλοτριώσεων» επισήμανε ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας πως μέσω της μελέτης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου χαράσσεται η στρατηγική για την εικόνα που θα έχει η Θεσσαλονίκη το 2030.

Όσον αφορά το ρέμα του Κυβερνείου, στην περιοχή Χαριλάου, ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως «γίνεται σπέκουλα στο θέμα αυτό και υπάρχει μονομερής αντιμετώπιση». Σημειώνεται, πως οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι το τμήμα του ρέματος επιχειρείται να οικοδομηθεί και ο δήμος κάνει πίσω από τις αρχικές θέσεις του, ενώ η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη αναφέρει πως έχουν σταλεί επιστολές στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο ζητώντας λύση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο, στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, από το δικαστικό μέγαρο έως τον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Όπως είπε, για το θέμα υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της ΓΑΙΟΣΕ, στην οποία ανήκει ο συγκεκριμένος χώρος, ενώ ήδη έγιναν οι πρώτες συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία.

ΣΔΙΤσχολείαΘεσσαλονίκη
Keywords
Τυχαία Θέματα