Νέα επιστημονική μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

Tweet

Νέα επιστημονική μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος έχουν γίνει ήδη εμφανής σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι επρόκειτο να επιδεινωθούν δραματικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες λόγω της συνεχιζόμενης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, της καύσης ορυκτών καυσίμων και της αποψίλωσης των δασών, σύμφωνα με νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η Διακυβερνητική Επιτροπή

των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί τεράστιο κίνδυνο ιδίως για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε όλα τα έθνη και για τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη που ήδη παλεύουν με διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα με την επισιτιστική ανασφάλεια και τις εμφύλιες συγκρούσεις.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει πως οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις βασικές καλλιέργειες τροφίμων - στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας - και προειδοποιεί για αμφίβολη μελλοντική επαρκή διαθεσιμότητα τροφίμων, αλλά και ποικίλες εναλλαγές στην τιμή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές αναταραχές σε χώρες που έχουν ήδη προβλήματα κάλυψης των βασικών αναγκών των πολιτών τους. Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις αποδόσεις στις ποσότητες παραγωγής στο σιτάρι και στο καλαμπόκι, η έκθεση διαπίστωσε.

"Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 7,2 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο, σε συνδυασμό με αύξηση της ζήτησης για είδη διατροφής, θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο", ανέφερε η έκθεση.

Επίσης, η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας αναμένεται να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου αιώνα αυτού, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν. Οι παράκτιες περιοχές και τα έθνη είναι αυτά που θα πληγούν περισσότερο από την επίπτωση αυτή καθώς εξαρτώνται πλήρως από την αλιεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αυξήσει ακόμα και τη ποσότητα του στρες που εναποτίθεται στα φυσικά και ανθρώπινα συστήματα, μέχρι το σημείο όπου είναι πιθανή η αυξημένη απώλεια ειδών, κάτι που θα οδηγήσει φυσικά σε συχνές βλάβες στη γενική λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η έκθεση διαπίστωσε με βεβαιότητα ότι κατά 95 % οι άνθρωποι ήταν και συνεχίζουν να είναι η κυρίαρχη αιτία της παρατηρούμενης θέρμανσης του πλανήτη από τα μέσα του 20ου αιώνα. Η κατάσταση φυσικά επιδεινώθηκε από τις εμφύλιες συγκρούσεις, που γι' αυτές φυσικά ευθύνεται ο 'ανθρώπινος' παράγοντας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε μόριο του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα ακόμα και για 1.000 χρόνια, γεγονός που καθιστά πιο επείγουσα και άμεση τη μείωση των εκπομπών στο εγγύς μέλλον. Γι' αυτό πρέπει να χαραχτεί νέα πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο και να ληφθούν επαρκή μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος να διαχειριστεί τους κινδύνους από την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με την Επιτροπή, (γι' αυτό καλύτερα να πάρει τα μέτρα του από τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις!) και η αλλαγή του κλίματος μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει ακόμη και τα πιο καλά προετοιμασμένα και πλούσια έθνη.

Στην ζοφερή εικόνα ενός πιο καυτού και ασταθές μέλλον, ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού, είναι ικανός να συντρίψει το σύνολο των περισσότερων φυσικών και ανθρώπινων συστημάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της φτώχειας, των συγκρούσεων και την εξαφάνιση των ειδών.

Μετά από όλα τα παραπάνω, το μόνο που με σιγουριά μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή αποτελεί απλά σενάριο και μόνο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Μυρσίνη Τσακίρη για το Sierra World News

ΠΗΓΗ: sierraworldnews.blogspot.gr

Tags: κλίμαΜυρσίνη Τσακίρη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα