Μνημόνιο 3: Οι 56 αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας και στην οικονομία

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

Του Κώστα Τσαχάκη

Ατελείωτη είναι η λίστα των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και τα οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό πακέτο έχει κλείσει στα 13,5 δισ. ευρώ για

την επόμενη διετία, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση δαπανών και τα 3 δισ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας.

Όμως ο βασικός κορμός των μέτρων άνω των 9,2 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί εντός του 2013.

Εξ αυτών οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις φθάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ. Το πιο ανησυχητικό είναι πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα αυτά να μην είναι τα τελευταία. Κι αυτό καθώς στο Μνημόνιο ύστερα από τις πιέσεις της τρόικας έχει περιληφθεί ρήτρα «απόκλισης».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα για περιστολή δαπανών και ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τότε «αυτόματα» θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα στο κείμενο προσδιορίζεται ότι οι νέες παρεμβάσεις θα γίνουν στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις.Από την άλλη περιλαμβάνεται και ρήτρα «ισοδυνάμων». Έτσι σε περίπτωση που το πρόγραμμα αποδώσει και υπερκεράσει τους στόχους θα εξετάζονται παρεμβάσεις για πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα αλλά και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Πάντως με την εφαρμογή του δημοσιονομικού πακέτου η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης και το 2013, η οποία οριοθετείται από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα στην περιοχή του 4,2%.

Επιπρόσθετα στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται και σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες εστιάζονται στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Τόσο τα δημοσιονομικά μέτρα όσο και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup και αναμένεται να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Η «Η» παρουσιάζει τα βασικότερα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Δημόσιος Τομέας - Μισθολογική Δαπάνη

1 Κατάργηση των δώρων (1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο) των υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

2 Διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012. Άλλες 25.000 αποχωρήσεις εντός του 2013 (6.250 ανά τρίμηνο).

3 Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΟ με πλαφόν στις αποδοχές τα 1.900 ευρώ ανά μήνα (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, υπερωριών, επιδομάτων).

4 Κλιμακωτές μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια οι οποίες τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012. Για αποδοχές έως 1000 ευρώ το ποσοστό μεί

Keywords
Τυχαία Θέματα