ΜΙΤ, το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην κατάταξη QS

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Οι ανακατατάξεις στις θέσεις των ελληνικών ΑΕΙ στη λίστα αξιολόγησης του QS World University Rankings, Quacquarelli Symonds (QS), που δημοσιεύθηκε χθες, δεν μπορούν να καλύψουν τη μετριότητα στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά ΑΕΙ.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά όλα είναι κάπου στα ...ψιλά γράμματα των θέσεων από 450 και πίσω. Ανακατατάξεις βέβαια υπήρξαν και στο βάθρο της κορυφής των κορυφαίων διεθνώς πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, στην κατάταξη QS World University Rankings για τα 700 καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς της Quacquarelli Symonds (QS) για το 2012, που βασίστηκε σε έρευνες που έγιναν σε περισσότερους από 46.000 ακαδημαϊκούς και 28.000 εργοδότες, την πρώτη θέση πήρε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το διάσημο πανεπιστήμιο είχε μία ιδιαίτερα δυναμική χρονιά, καθώς κατάφερε από την τρίτη θέση το 2011 να φτάσει στο... χρυσό φέτος. Το ΜΙΤ πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις με βάση τον δείκτη παραπομπών/βιβλιογραφιών και τον δείκτη αναλογίας φοιτητή/διδασκόντων.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Κέιμπριτζ, το οποίο πέρυσι ήταν στην πρώτη θέση. Να σημειωθεί ότι το Χάρβαρντ πέρυσι και το 2010 ήταν δεύτερο, αλλά είχε καταγράψει μία εξαετία «χρυσών μεταλλίων» από το 2004 έως και το 2009.

Ως προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, προηγούνται το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα οποία βρίσκονται, όπως και πέρυσι, στις θέσεις 451-500.

Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποχώρησε και από την 387η θέση το 2011 βρέθηκε στην ομάδα των ΑΕΙ που καταλαμβάνουν τις θέσεις 501-550. Ακολουθούν το ΕΜΠ (μεταξύ των θέσεων 551-600, όπως και πέρυσι), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πάτρας (στις θέσεις 600-700). Μόνο που το Οικονομικό διατήρησε τη θέση του, ενώ το Παν. Πατρών υποχώρησε, αφού πέρυσι είχε συμπεριληφθεί στην ομάδα μεταξύ 551-600.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ φέτος τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου αύξησαν κατά περίπου 10% τον αριθμό των διεθνών φοιτητών τους συγκριτικά με το 2011, στα ελληνικά πανεπιστήμια ο αριθμός των ξένων φοιτητών ακολουθεί πτωτική πορεία.

Επίσης, ρεκόρ αποτελεί το γεγονός ότι Ιδρύματα από συνολικά 72 χώρες εμφανίζονται στην κορυφή των 700 πανεπιστημίων, μετά από μια γρήγορη επιτάχυνση στη διεθνή κινητικότητα των φοιτητών.

Η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στο www.topuniversities.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα