Μέχρι το Φλεβάρη ο νέος «χάρτης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Tweet Κατηγορία: Εκπαίδευση στον Τύπο

  Συνάντηση με τους πρυτάνεις είχε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τους προέδρους ΤΕΙ

 

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αποφασισμένο να προωθήσει το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου,
μέχρι το Φλεβάρη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο «διάλογος» και οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με το νέο «χάρτη».

 

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έγινε χτες συνάντηση υπουργείου - πρυτάνεων και σήμερα θα γίνει συνάντηση με τους προέδρους ΤΕΙ. Οπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση θα συνεχιστούν οι συναντήσεις, με κάθε πανεπιστήμιο ή ομάδες πανεπιστημίων, ώστε να ειδικευτούν τα επιμέρους θέματα. Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους επιμένουν ότι το χρονοδιάγραμμα για τέτοιου είδους αλλαγές είναι ασφυκτικό και προσανατολίζονται σε έκτακτη σύνοδο το Σαββατοκύριακο 22 - 23 Δεκέμβρη.

Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα θα δώσει στη δημοσιότητα τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των κριτηρίων θα είναι ο αριθμός διδασκόντων και φοιτητών, ο βαθμός επαγγελματικής αποκατάστασης, η κτιριακή υποδομή, ενώ θα υπάρχουν και... κριτήρια, όπως η συμβολή του τμήματος στην τοπική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή το κριτήριο δεν θα είναι αν κάποιο τμήμα ως φορέας επιστημονικής μόρφωσης και έρευνας είναι απαραίτητο για το λαό. Αυτό που θα κριθεί πρακτικά είναι η... βιωσιμότητα των Τμημάτων με τους όρους της «αγοράς». Ενδεικτικό είναι, επίσης, το κριτήριο του «κόστους ανά φοιτητή», που ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Επιπλέον, δεν έχει διασαφηνιστεί τι θα γίνει με τους φοιτητές και το προσωπικό των τμημάτων που θα συγχωνευθούν. Ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη είπε απλά ότι... «οι φοιτητές θα συνεχίσουν, όπου υπάρχουν συγχωνεύσεις, σε ισχυρότερα τμήματα με αναβαθμισμένα πτυχία». Πάντως, το θέμα των μεταβατικών διατάξεων δημιουργεί ανησυχία και αφορά εκατοντάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Παιδείας, είπε ακόμα ότι παρά τις συγχωνεύσεις ο «στόχος είναι να διατηρηθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως, αφού τα τμήματα θα λιγοστέψουν, θα αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών ανά τμήμα, την ίδια στιγμή που οι καθηγητές δεν επαρκούν και το υπουργείο μειώνει διαρκώς τα κονδύλια.

ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Tags: ΑΕΙΚονδύλιαΠρυτάνειςσχέδιο Αθηνά Tweet
Keywords
Τυχαία Θέματα