Με το"Κατεπειγόντως" οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις

Tweet

Κατά 24 ώρες θα παρατείνει τις εργασίες της η Βουλή ώστε να ψηφίσει "κατεπειγόντως" τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς. Το πρωί μάλιστα οι γαλάζιοι βουλευτές κλήθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαφαινόμενη λύση στους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν αργά χθες το βράδυ οι βουλευτές της Ν.Δ. από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας τους Θανάση

Μπούρα, η ρύθμιση θα κατατεθεί την Πέμπτη με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να συζητηθεί την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή και το Σάββατο στην Ολομέλεια, όπου και θα τεθεί σε (ονομαστική, πιθανότατα) ψηφοφορία.

Αμέσως μετά η Βουλή θα διακόψει για τις γιορτές και θα επαναλειτουργήσει στις 7 Ιανουαρίου.

Η λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εγκαταλείφθηκε (ή απομακρύνθηκε, καθώς επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει ακόμη) καθώς "μέτρησε" το πολιτικό κόστος – αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμειναν σ΄αυτή την εκδοχή μέχρι χθες το απόγευμα.

Στην ίδια νομοθετική ρύθμιση θα ενταχθούν οι αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.

Ποιοι προστατεύονται

Στο ερώτημα, γιατί δεν κατατέθηκαν όλα αυτά ως τροπολογία στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια, η απάντηση παράγοντα του Μαξίμου που συμμετέχει στις συζητήσεις είναι "δεν προλαβαίνουμε".

Όπως εξηγεί, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς δεν θα μιλά για παράταση του σημερινού καθεστώτος απαγόρευσής τους ("αν ήταν έτσι θα αρκούσε τροπολογία δύο γραμμών") αλλά θα ορίζει τις εξαιρέσεις από την προστασία, δηλαδή αυτούς που έχουν οικονομική δυνατότητα αλλά δεν καταβάλλουν τις δόσεις.

Κατά τις πληροφορίες, η προστασία θα αφορά πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 160.000 ευρώ ("προσπαθούμε να ανεβάσουμε το ποσό στα 180.000 αλλά δεν πετύχαμε τα 200.000 ευρώ"), ενώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη θα φτάνει τα 25.000 ευρώ ("μπορεί και τα 30.000 ευρώ").

Νωρίτερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει "νομοθετική εκτροπή", δηλαδή ΠΝΠ για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις.

Οι πληροφορίες έφεραν τον Κάρολο Παπούλια "προβληματισμένο".

Βελτιώσεις με δόντια

Σήμερα αναμένονται και "βελτιωτικές τροποποιήσεις" στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν αλλά δεν λαμβάνουν το μίσθωμα λόγω οικονομικών προβλημάτων των ενοικιαστών.

Αντιθέτως, δεν προβλέπεται βελτίωση στο θέμα των ακινήτων που παραμένουν ανοίκιαστα. Κατά τις ίδιες πηγές, το εν λόγω θέμα "συνιστά πρόβλημα" ωστόσο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα, αφενός επειδή έχουν προϋπολογισθεί τα έσοδα και, αφετέρου, διότι με τον τρόπο αυτό ασκείται πίεση στους ιδιοκτήτες να "ρίξουν" ακόμη περισσότερο τα ενοίκια.

Πηγή: capital.grTags: πλειστηριασμοίαπολύσειςακίνητα Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα