Με ποιο τρόπο θα γίνεται η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Βουρλιώτης

Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού, ομάδα σχολών ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές για την απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παραχωρεί αυτήν τη στιγμή.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών

συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Τον Ιούνιο του 2020 θα ισχύσει το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Διαβάστε παρακάτω τι δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές στο Λύκειο και στην εισαγωγή του Υπ.Παιδείας.

Στο τέλος της Β Λυκείου, τον Ιούνιο του 2019 όλα τα παιδιά που θέλουν να πάνε στα ΑΕΙ. Θα συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικό που θα υπάρχουν 10 προτιμήσεις.

Θα είναι μία εντατική διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού και πλήρους αναβάθμισης σε αυτά που θα πρέπει να ξέρουν τα παιδιά πριν επιλέξουν που θέλουν να πάνε.

Σε αυτή τη διαδικασία ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι καίριος, συζήτηση των παιδιών με τους εκπαιδευτικούς που θα τους βοηθήσουν για το ποιες 10 επιλογές θα βάλουν

Σε λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση του δελτίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα θα υπάρχουν τμήματα στα οποία θα μπορούν να μπουν με μόνο το απολυτήριό τους.

Θα είναι τα τμήματα εκείνα που η ζήτηση δεν είναι περισσότερη από την προσφορά. Θα εμφανιστούν μηχανογραφικά που θα έχουν είσοδο είτε όλα τα τμήματα με πανελλαδικές ή μόνο με απολυτήριο ή μεικτά.

Προφανώς τα παιδιά θα έχουν μία αίσθηση για το που μπορούν να πάνε. Αυτά τον Ιούνιο.

Τον Φεβρουάριο της Γ¨ Λυκείου οι επιλογέςτου μαθητή:

-Ο μαθητής να θέλει να δώσει με πανελλήνιες που δεν έχει εμφανιστεί στο μηχανογραφικό μου ή να υπάρχει ποσοστό μαθητών που να θέλει τμήμα ελεύθερης πρόσβασης

Αν το Φεβρουάριο αποφασίσει το 2ο είναι υποχρεωμένος να πάει στο 2ο.
α, β, γ με πανελλήνιες και τα υπόλοιπα με ελεύθερη πρόσβαση, τον Φεβρουάριο είσαι υποχρεωμένος να επιλέξεις αν θες να πας με ελεύθερη πρόσβαση, διαφορετικά πανελλήνιες.

Αν εμφανιστούν τμήματα ελεύθερης πρόσβασης αλλά το Φεβρουάριο επιλέξει ο μαθητής να πάει με πανελλήνιες και το Μάιο αλλάξει γνώμη, δεν θα μπορεί να αλλάξει το μηχανογραφικό του.

Τα παιδιά που θα πάνε στα πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο του 2020 θα βρουν ένα νέο τοπίο στα πανεπιστήμια.
Κανένα τμήμα δεν θα έχει πρόβλημα με το διδακτικό του προσωπικό. Κανένα τμήμα δεν θα λειτουργήσει αν δεν λυθούν τμήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

Κώστας ΓαβρόγλουΑΕΙΤΕΙΥπουργείο ΠαιδείαςΛύκειονέο Λύκειο
Keywords
Τυχαία Θέματα