Με λουκέτο απειλούνται δεκάδες παιδικοί σταθμοί

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Αβέβαιο παραμένει το πόσοι και σε ποιους δήμους θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Στον αέρα ο προγραμματισμός πολλών νοικοκυριών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς παιδιών σε σταθμούς άλλων περιοχών με χαμηλή πληρότητα Στους 82 βρεφονηπιακούς του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται 5.500 παιδιά

Δραματικό sos εκπέμπουν οι

βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο», εξαιτίας κυρίως της έλλειψης προσωπικού.

Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, δέχονται απανωτά «χτυπήματα» λόγω της οικονομικής κρίσης, οι παιδικοί σταθμοί βρίσκονται στην κόψη του «ξυραφιού» και είναι αβέβαιο πόσοι από αυτούς θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινάει η νέα περίοδος φύλαξης βρεφών και νηπίων.

Ηδη αρκετοί σταθμοί έμειναν κλειστοί την παρούσα σχολική χρονιά, εκ των οποίων αρκετοί διέθεταν σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά δεν είχαν προσωπικό να τους λειτουργήσει.

Χαρακτηριστική περίπτωση, το Χαλάνδρι στο οποίο δύο υπερσύγχρονοι παιδικοί σταθμοί φέτος κατέβασαν ρολά, αφήνοντας εκτός 250 παιδιά, ενώ ανάλογη τύχη είχε ένας ακόμη παιδικός και στον Βύρωνα.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι σταθμοί θα λειτουργήσουν

Βασική αιτία είναι οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και οι λήξεις συμβάσεων, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής η δυνατότητα για νέες προσλήψεις.

Οι εγγραφές ξεκινούν στους περισσότερους παιδικούς στο τέλος Μαΐου, ωστόσο ελάχιστοι δήμοι γνωρίζουν πόσα παιδιά τελικά θα δεχθούν ή ακόμα ποια τμήματα θα λειτουργήσουν.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον Δήμο Αθηναίων, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο παιδικών σταθμών της χώρας. Στους 82 βρεφονηπιακούς φιλοξενούνται 5.500 βρέφη και νήπια. Ο προγραμματισμός, αν κι έχει ξεκινήσει, μπορεί να ανατραπεί, καθώς δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις 250 εργαζομένων.

Προσωπικό δεν υπάρχει, αφού οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί διέθεταν συμβασιούχους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων οικογενειών

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου, αρμόδιου φορέα διαχείρισης των σταθμών, Μ. Ηλιοπούλου, για να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής απαιτούνται 650 εργαζόμενοι. «Εάν φύγουν οι συμβασιούχοι, τότε ο προγραμματισμός μας τινάζεται στον αέρα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα το Βρεφοκομείο, εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές σε αρκετούς σταθμούς, όπως για παράδειγμα να μεταφερθούν παιδιά από περιοχές με υψηλή ζήτηση σε κάποιες άλλες με χαμηλότερη.

Στις συνοικίες Κολωνού και Κυψέλης, οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν, ενώ αντίθετα στο κέντρο της Αθήνας π.χ. Εξάρχεια και Πλάκα, υπήρχαν φέτος κενές θέσεις. «Μπορεί να χρειαστεί να μεταστεγάσουμε παιδιά, για να καλύψουμε όσον το δυνατόν περισ

Keywords
Τυχαία Θέματα