Με δανεικά το δώρο στο ΙΚΑ "βουλιάζουν" τα επικουρικά του Δημοσίου

Κοινωνία

Με δανεικά το δώρο στο ΙΚΑ "βουλιάζουν" τα επικουρικά του Δημοσίου

Πετρόπουλος Α.

Δραματικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που "βουλιάζουν" κυριολεκτικά στα ελλείμματα και στην περίπτωση που δεν ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά και την εκταμίευση της (αρχικής) δόσης των 34 δισ. ευρώ, είναι πολύ πιθανό μέσα στους πρώτους μήνες του 2013 να σημειωθούν σοβαρότατες καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων ή ακόμα και "στάση παροχών" από ορισμένα

ταμεία, εκτός και αν η μνημονιακή κυβέρνηση επικαλούμενη τα ελλείμματα που δημιούργησε η πολιτική της προχωρήσει σε νέες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις κύριες και επικουρικές.

Στη δραματική υστέρηση εσόδων (υπολογίζεται στο 30% κατά μέσο όρο) που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ταμεία την τελευταία διετία λόγω κατακόρυφης αύξησης ανεργίας, μείωσης των μισθών, επέκτασης της μαύρης εργασίας και επίσπευσης της συνταξιοδότησης (δημόσιο), έρχεται να προστεθεί η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για το 2012 κατά 2 δισ. ευρώ. Το 2011 τα ταμεία έλαβαν κρατική χρηματοδότηση 17,7 δισ. ευρώ ενώ το 2012 το ποσό θα μειωθεί στα 15,6 δισ. ευρώ.

Εσωτερικός δανεισμός

Το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, θα καταβάλλει το δώρο των Χριστουγέννων με εσωτερικό δανεισμό στον οποίο προχώρησε από τον περασμένο μήνα, ενώ αν δεν λάβει πρόσθετη βοήθεια θα επαναλάβει την ίδια διαδικασία και για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου. Σωρευτικά την τελευταία διετία στο ΙΚΑ οι εισπράξεις από εισφορές μειώθηκαν κατά 20%, ενώ την νέα χρονιά το Ίδρυμα θα λάβει κρατική χρηματοδότηση 2,2 δισ. ευρώ, όταν φέτος έλαβε 3,6 δισ. ευρώ μαζί με την πρόσθετη επιχορήγηση του περασμένου Απριλίου. Για να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων το ΙΚΑ δανείστηκε 230 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ. Αν δεν βρεθεί επιπλέον χρηματοδότηση μέσα στον Δεκέμβριο, οι συντάξεις του Ιανουαρίου θα καταβληθούν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με εσωτερικό δανεισμό από τα ίδια ταμεία.

"Έμφραγμα" στα επικουρικά

Τα δραματικά ελλείμματα συσσωρεύονται και στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου. Με την εσπευσμένη συνταξιοδότηση περισσοτέρων από 88.000 εργαζομένων στο δημόσιο την τελευταία τριετία, υπό την απειλή των διαδοχικών βίαιων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, τα ελλείμματα στα τρία επικουρικά ταμεία του δημοσίου για το 2013 υπολογίζονται στα 147 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ, θα έχουν το 2013 έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές 588 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων το ίδιο διάστημα υπολογίζονται σε 762 εκ. Τα συγκεκριμένα ταμεία θα έχουν έλλειμμα για το 2012 69,8 εκατ. ευρώ, ενώ τόσο το 2010 όσο και το 2011 παρουσίαζαν πλεόνασμα. Η πλάστιγγα ωστόσο έγειρε με την εσπευσμένη υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου από το 2010 μέχρι τώρα οι νέες συντάξεις φτάνουν ήδη τις 40.668, ενώ εκκρεμούν 37.215 συντάξεις στο ΤΕΑΔΥ, 5.563 στο ΤΑΔΚΥ και 4.600 στο ΤΕΑΠΟΚΑ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως στο ΤΕΑΔΥ υπάρχουν 264.954 συνταξιούχοι και 403.060 εργαζόμενοι, με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 1 προς 1,52.

Ταυτόχρονα, οι μνημονιακές περικοπές που σημειώθηκαν την τελευταία διετία έχουν μειώσει δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές και στα τρία ταμεία: Συγκεκριμένα, στο ΤΕΑΔΥ οι περικοπές κυμαίνονται από 14,5% έως 30,16% για 35 χρόνια ασφάλισης, στο ΤΕΑΠΟΚΑ οι μειώσεις ξεκινούν από το 27,8% και φθάνουν στο 33,76% και στο ΤΑΔΚΥ οι περικοπές για 35 χρόνια ασφάλισης κυμαίνονται από 27,4% έως 33,04%.

Η ΑΥΓΗ, 16/12/2012

Tags: ΙΚΑδημόσιοδώροεπικουρικάελλείμματαεκταμίευσηΠροϋπολογισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα