Μαθητεύουν στην εκμετάλλευση

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ»

Στην τελική ευθεία πριν την έναρξή του βρίσκεται το πρόγραμμα «Μαθητεία για αποφοίτους», που υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους

νέους αποφοίτους της Τεχνικής Εκπαίδευσης των τελευταίων 2-3 ετών. Συγκεκριμένα, αφορά τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) καθώς και των αντίστοιχων δομών της Ειδικής Αγωγής (ΤΕΕ Β\' βαθμίδας, ΕΕΕΕΚ).

Εως το τέλος του μήνα, οι επιχειρήσεις καταθέτουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να συστήσουν θέσεις μαθητείας και να απασχολήσουν τους νέους αυτούς. Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί μόνο περίπου 400 θέσεις μαθητείας σε όλη την Ελλάδα, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται να υλοποιηθούν συνολικά 8.475 μαθητείες. Κάθε «φορέας υποδοχής μαθητευόμενων», κάθε εργοδότης δηλαδή, έχει δυνατότητα να συμμετέχει στο πρόγραμμα για 3 κύκλους. Σχεδιάζεται μάλιστα το πρόγραμμα να διευρυνθεί σε επόμενη φάση και σε αποφοίτους άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Μέσω του προγράμματος οι απόφοιτοι θα τοποθετηθούν σε θέσεις μαθητείας με στόχο «να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους και να καταστεί ευκολότερη η είσοδός τους στην αγορά εργασίας». Η μεγαλύτερη όμως υπηρεσία που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η μαθητεία των νέων στη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Από τη μια, το πρόγραμμα λειτουργεί ως εργαλείο για τη διαχείριση της ανεργίας, για τη συγκάλυψη των ποσοστών της που στους νέους είναι μεγαλύτερα του 50%. Από την άλλη, εξασφαλίζει στους εργοδότες τζάμπα εργατική δύναμη, εργαζόμενους για το μισθό και την ασφαλιστική κάλυψη των οποίων δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν απολύτως τίποτα.

Δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα

Οι νέοι που θα εργαστούν ως μαθητευόμενοι θα δουλεύουν με 6ωρη βάρδια για 5 μέρες τη βδομάδα. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας θα κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Αντί για μισθό θα λαμβάνουν μια υποτροφία που θα χορηγεί το υπουργείο Παιδείας και θα ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ το μήνα. Ακόμα και αυτά τα λιγοστά χρήματα θα τους καταβάλλονται μόνο αφού συμπληρωθούν οι δύο πρώτοι μήνες της μαθητείας, ενώ στην περίπτωση που κάποιος νέος αποχωρήσει νωρίτερα από το διάστημα αυτό, θα μένει απλήρωτος. Εκτός από την αμοιβή και η ασφαλιστική κάλυψη των μαθητευόμενων είναι κουτσουρεμένη, αφού το υπουργείο Παιδείας θα καλύπτει την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ μόνο για τον κίνδυνο ατυχήματος.

Η συμπλήρωση 20 ημερών εργασίας το μήνα είναι προϋπόθεση για να πληρωθεί ο μαθητευόμενος το πλήρες ποσό. Αν το σύνολο των ημερών εργασίας κυμαίνεται από 15-19 μέρες, καταβάλλεται αντίστοιχα μειωμένο ποσό ενώ με λιγότερες από 15 μέρες εργασίας το μήνα, ο μαθητευόμενος δεν πληρώνεται. Οι νέοι που θα εργαστούν δηλαδή στο πρόγραμμα, αν τύχει να αρρωστήσουν σοβαρά και χρειαστεί να απουσιάσουν για 10-15 μέρες

Keywords
Τυχαία Θέματα