Μαθητές ανά διδάσκοντα, της Μαργαρίτας Ζαγουριανού

Ανακοινώσεις

Μαθητές ανά διδάσκοντα

Η μείωση του αριθμού των δημόσιων δημοτικών σχολείων τα τελευταία 12 χρόνια είναι τραγική. 1340 δημοτικά σχολεία καταργήθηκαν , χωρίς ο αριθμός του μαθητικού πληθυσμού να δικαιολογεί τόσο μεγάλο αριθμό καταργήσεων και δεδομένης της αυξητικής τάξης στο αριθμό γεννήσεων από το 2006 έως και το 2010 που έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία. Η αυξητική αυτή τάση αποτυπώνεται στις εγγραφές του 2012.

Σχετικά

με τον αριθμό των δημοτικών σχολείων που απέμειναν προς το παρόν στην Ελλάδα, βλέπουμε πως ανά 2.289 κατοίκους αναλογεί 1 δημόσιο δημοτικό σχολείο, ενώ στη Γαλλία αναλογεί 1 δημοτικό σχολείο ανά 1300 κατοίκους.

Από την άλλη μεριά παρατηρούμε μια αύξηση του διδακτικού προσωπικού, τις χρονιές άνθησης του ολοήμερου με τις χιλιάδες προσλήψεις ωρομισθίων.

Στο διδακτικό προσωπικό, η ΕΛ.ΣΤΑΤ., καταγράφει κάθε εκπαιδευτικό που διδάσκει έστω και μία ώρα. Επίσης στο διδακτικό προσωπικό καταγράφονται οι διευθυντές, οι αποσπασμένοι σε γραφεία, οι δάσκαλοι των τμημάτων ένταξης, οι υπεύθυνοι των ολοήμερων, οι αδειούχοι και οι εκπαιδευτικοί που τους αναπληρώνουν, οι σχολικοί σύμβουλοι και γενικότερα όποιος μισθοδοτείται ως εκπαιδευτικός ανεξάρτητα αν παρέχει διδακτικό έργο πλήρους απασχόλησης.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως όποια αναφορά σε αναλογία μαθητών ανά διδάσκοντα δεν προκύπτει από τα στατιστικά της ΕΛ.ΣΤΑΤ και δεν καταγράφει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα.

Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο αριθμός των τμημάτων δεν ανακοινώνεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για το πλήθος μαθητών ανά τμήμα.

Οι αναφερόμενοι ως διδάσκοντες θεωρείται πως έχουν όλοι το ίδιο ωράριο. Δεν καταγράφεται το διοικητικό έργο και με αυτόν τον τρόπο οι διευθυντές καταγράφονται ως εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο χωρίς να διευκρινίζεται πως δεν είναι εξ ολοκλήρου διδακτικό.

Σε παλαιότερες στατιστικές των δημόσιων δημοτικών σχολειών η αναλογία αυτή των μαθητών ήταν εγγύτερη στον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, γιατί οι διευθυντές είχαν διπλάσιο αριθμό διδακτικών ωρών, δεν υπήρχαν οι ειδικότητες στα δημοτικά σχολεία, δεν υπήρχαν προσληφθέντες με μη πλήρες ωράριο (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου), δεν υπήρχε ολοήμερο και τμήματα ένταξης. Βέβαια και τότε καταγράφονταν οι αποσπασμένοι, οι αδειούχοι και οι αναπληρωτές τους αλλά η απόκλιση από τον πραγματικό αριθμό μαθητών ανά τμήμα ήταν μικρότερη.

Σε μία χαρτογράφηση του μαθητικού δυναμικού που έγινε από την Περιφερειακή διεύθυνση Αττικής και αφορά το έτος 2010-11 κατεγράφησαν 9.524 τμήματα και ο συνολικός αριθμός μαθητών στην Αττική ήταν 185.863. Ο μέσος αριθμός μαθητών ανά τμήμα ήταν 20.

Ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 20, ενώ στις χώρες που τα στατιστικά τους μελετώνται από τον ΟΟΣΑ 21,3. Ενδεικτικά το μέγεθος του τμήματος σε κάποιες χώρες. (Τα στοιχεία αφορούν το σχολικό έτος 2010 Πηγή: ΟΟΣΑ )

ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΧΩΡΑ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΤΣΕΧΙΑ

19,9

ΦΙΛΑΝΔΙΑ

19,4

ΑΥΣΤΡΙΑ

18,4

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

15,3

ΡΩΣΙΑ

16,9

ΔΑΝΙΑ

19,9

ΜΕΞΙΚΟ

19,9

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

21,5

ΙΤΑΛΙΑ

18,8

ΙΣΠΑΝΙΑ

19,9

ΕΛΒΕΤΙΑ

19,1

Επισυνάψεις: mathites_ana_didaskonta.jpgTags: Μαργαρίτα Ζαγουριανού
Keywords
Τυχαία Θέματα