Μαθήματα - παθήματα του Γιώργου στο Κολούμπια

Πολιτική

Ο ΔΟΚΤΩΡ ΓΙΩΡΓΟΣΜαθήματα - παθήματα του Γιώργου στο ΚολούμπιαΣε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις ευθύνες του στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την ελληνική κρίση χρέους επιθυμεί να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιστράτευσε την υπομονή του, που είναι χαρακτηριστικό του, και το χαμόγελό του, για να κερδίσει τους καθηγητές και τους φοιτητές στην πρώτη του παρουσία ως

λέκτορας.

Παπανδρέου -όπως πράττει πάντα το τελευταίο διάστημα- παρουσίασε και πάλι τη δική του «πραγματικότητα»./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14.44444465637207px;line-height:16.99652862548828px;">Απέφυγε ξανά να δώσει μια πειστική απάντηση για την απόφασή του να μην πάρει μέτρα όταν πληροφορήθηκε το μέγεθος της κρίσης, όπως και τους λόγους για τους οποίους οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και στον σκληρό μηχανισμό της ΕΕ.

Αν και επιχείρησε να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τον τρόπο που αντιμετώπισε την ελληνική κρίση χρέους, στον διάλογο με τους φοιτητές παραδέχτηκε ότι όλοι τα κάναμε μαντάρα κάποια στιγμή (we all have screwed up)

Παπανδρέου παρουσίασε ο Ρόμπερτ Λίμπερμαν, που θα είναι ο επόμενος πρύτανης του περίφημου School of International and Public Affairs (SIPA) του Κολούμπια, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει άνδρες και γυναίκες που στη συνέχεια διέπρεψαν στην αμερικανική και την παγκόσμια πολιτική σκηνή./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14.44444465637207px;line-height:16.99652862548828px;"Η ομιλία του δόθηκε στο πλαίσιο του «Gabriel Silver Memorial Lecture», που διοργανώνει το SIPA για πρώην και νυν αξιωματούχους κυβερνήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14.44444465637207px;line-height:16.99652862548828px;">Κουβέντα και χαμόγελα
Φοιτητές που παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Παπανδρέου τον περιγράφουν «ειλικρινά χαρούμενο που βρισκόταν στο πανεπιστήμιο και ενώπιον φιλικού κοινού». Στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του μετά την ομιλία, ο πρώην πρωθυπουργός παρέμεινε μέχρι το τέλος και μίλησε με όλους όσοι επιθυμούσαν να του υποβάλουν ερωτήσεις και να συζητήσουν μαζί του.

Η εμφάνιση Παπανδρέου στο Κολούμπια την περασμένη Τετάρτη. Στο κοινό πολλοί ξένοι φοιτητές με ενθουσιασμό για την έλευσή του στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Νέας Υόρκης και λίγοι... επιθετικοί Ελληνες που σπουδάζουν στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ.

Οσοι άκουσαν τον πρώην πρωθυπουργό δεν νομίζουν πως υπάρχει η λέξη μετάνοια στο λεξιλόγιό του. Μίλησε για τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, οι οποίες -όπως είπε- αναιρέθηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Η ίδια φοιτήτρια ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «το πρόβλημά μου ήταν αυτή η προσπάθειά του, την οποία εισέπραξα στη διάρκεια της εκδήλωσης, να μην αναλάβει καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα».

Ελλάδα, αναφορικά με την πολιτική δυναστεία, την ανισότητα μεταξύ των πολιτικών στελεχών και του λαού τον οποίο κυβερνούν. Η ερώτηση του Ελληνα φοιτητή ήταν συγκεκριμένη και έδινε την ευκαιρία στον κ. Παπανδρέου να εκστομίσει ένα έστω και μικρό «mea culpa», τουλάχιστον για το γεγονός ότι ως μέλος δυναστείας με τρεις πρωθυπουργούς έχει ευθύνη για την κατάσταση. Η ερώτηση του φοιτητή καλύφθηκε από χειροκροτήματα, διότι περιλάμβανε όλα όσα θα επιθυμούσαν να ρωτήσουν οι Ελληνες πολίτες τον κ. Παπανδρέου εάν είχαν την τύχη να τον συναντήσουν./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14.44444465637207px;line-height:16.99652862548828px;"Αυτό βεβαίως που εντυπωσιάζει επίσης είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός ομιλεί σε επιλεγμένα ακροατήρια στο εξωτερικό, ενώ δεν τολμά να παραστεί σε μια παρόμοια εκδήλωση στην Ελλάδα. Και στο Χάρβαρντ το περασμένο εξάμηνο, και στο Κολούμπια, ο κ. Παπανδρέου δρα σε ένα «προστατευόμενο» περιβάλλον, που του επιτρέπει να λέει ό,τι θέλει χωρίς αντίλογο.../pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14.44444465637207px;line-height:16.99652862548828px;">Δεξίωση με ακριβό κρασί

Ακαδημαϊκοί από διάφορους τομείς, μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον νομπελίστα Στίγκλιτζ, τον οποίο παρουσίασε ως καλό του φίλο. Αρκετοί Ελληνες φοιτητές από το Κολούμπια και άλλα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης.

ΕΘΝΟΣ

Tags: Γιώργος ΠαπανδρέουΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα