Κλείνουν 150 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Tweet Κατηγορία: Εκπαίδευση στον Τύπο Καταργήσεις, συγχωνεύσεις τμημάτων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ



Στόχος, η μείωσή τους κατά 150 από το 2013-14
Οι αποφάσεις μέχρι Φεβρουάριο

Του Αποστολου Λακασα - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η μείωση της χρηματοδότησης και οι ελάχιστες προσλήψεις διδασκόντων τα επόμενα χρόνια σηματοδοτούν καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών, ακόμη και ολόκληρων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

από το 2013-14. Ετσι, η ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού βάζει στην πρώτη γραμμή για κατάργηση ή συγχώνευση τα ιδρύματα που έχουν σήμερα σημαντικές ελλείψεις μονίμων διδασκόντων και φοιτητών. Στόχευση του υπ. Παιδείας είναι ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχει περίπου 150 λιγότερα τμήματα σε σχέση με τα 499 που έχουν σήμερα τα 24 πανεπιστήμια και τα 16 ΤΕΙ της χώρας – αριθμός που κρίνεται υπερβολικός τόσο με ακαδημαϊκούς όρους όσο και με βάση την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση.

Ετσι, το 2013-14 θα έχουμε περίπου 30% λιγότερα τμήματα σε σχέση με το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Αυτό θα επιφέρει και συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων, η οποία πάντως, σύμφωνα με στελέχη του υπ. Παιδείας, δεν θα είναι αντίστοιχη της μείωσης των ΑΕΙ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν έως τον Φεβρουάριο, ώστε οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2013 να γνωρίζουν τον νέο χάρτη των ΑΕΙ όπως θα αποτυπωθεί στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος σε κάθε ΑΕΙ, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θα στείλει προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιστολές με τις οποίες θα ζητεί προτάσεις τους για το σχέδιο «Αθηνά», όπως ονομάζεται η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ομως, όπως ανέφερε στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών Ευγενία Μπουρνόβα, πρέπει να κρατάμε... μικρό καλάθι για τον αριθμό των τελικών προτάσεων από τα ιδρύματα, με δεδομένο ότι οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις αποτελούν «καυτή πατάτα» που ουδείς θέλει να αγγίξει ή να την αντιμετωπίσει με δραστικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια, το βάρος αναμένεται να πέσει στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία θα οργανώσει τη δημόσια διαβούλευση και, σε συνεργασία με εκπροσώπους των ΑΕΙ, θα καταλήξει στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Βασικοί άξονες των αποφάσεων αναμένεται να αποτελέσουν οι ακαδημαϊκοί όροι για τη λειτουργία των ΑΕΙ, η χωροταξική διασπορά τους και οι αναπτυξιακοί στόχοι της χώρας. Πάντως, όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, πρόθεση είναι τα τμήματα που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν να εμπίπτουν σε περισσότερα του ενός κριτήρια. Το πλαίσιο αυτό οδηγεί στα ακόλουθα:

- Ιδρύματα που δεν έχουν αποκτήσει έως τώρα ακαδημαϊκή οντότητα θα καταργηθούν. Τα φώτα στρέφονται, αρχικά, στα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, με συνολικά πέντε τμήματα (3 και

Keywords
Τυχαία Θέματα