Καθηγητές ΑΕΙ σε τιμές (κάτω του) κόστους, του Παναγιώτη Κώτσιου

Μέσα από αυτό τα άρθρο θέλω να σας μεταφέρω την πρόσφατη εμπειρία μου σχετικά με τις αμοιβές των συμβασιούχων στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Είμαι οικονομολόγος με 4 πτυχία (1 βασικό πτυχίο, 2 μεταπτυχιακά – εκ των οποίων το 1 με παιδαγωγική κατάρτιση – και διδακτορικό με άριστα). Εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας οικονομολόγος από το 2006, έχοντας εργαστεί κατά καιρούς ως συμβασιούχος καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με 6μηνες

και ετήσιες συμβάσεις. Επίσης έχω εκτεταμένο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ότι τα κονδύλια πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια, κατόπιν επιταγών της τρόϊκας και εφαρμογής των τελευταίων τριών κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα είναι να έχει είτε εκμηδενιστεί, είτε να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συμβασιούχων καθηγητών. Επίσης στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ εδώ και έξι χρόνια έχουν πάψει οι διορισμοί νέων μονίμων καθηγητών.

Μέχρι πρότινος οι ανάγκες των ιδρυμάτων για διδασκαλία καλύπτοταν αποκλειστικά από τους επονομαζόμενους διδάσκοντες «407» (από το ομώνυμο ΠΔ 407/1980) στα ΑΕΙ, και τους εργαστηριακούς και επιστημονικούς συνεργάτες στα ΤΕΙ. Αν και αυτές οι θέσεις εργασίας είχαν όλα τα αρνητικά των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ωστόσο είχαν το θετικό ότι ο μισθός των συμβασιούχων υπολογιζόταν με βάση τον μισθό και το ωράριο των μονίμων καθηγητών.

Εδώ και ένα χρόνο όμως, στη θέση των διδασκόντων 407 και επιστημονικών συνεργατών, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί το θεσμό των Πανεπιστημιακών Υποτρόφων (ΠΥ). Βασική διαφορά των ΠΥ είναι ότι πληρώνονται από «ιδίους πόρους» των ΑΕΙ, και ότι αντί να παίρνουν αναλογία μισθού/ωραρίου καθηγητή πανεπιστημίου (π.χ. 1500€ για 16 ώρες διδασκαλία εβδομαδιαίως), παίρνουν αναλογία μισθού/ωραρίου δημοσίου υπαλλήλου (π.χ. 1000€ για 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως).

Μη γνωρίζοντας αυτές τις λεπτομέρειες και όντας άνεργος το τελευταίο διάστημα, αποφάσισα κατόπιν προκήρυξης να κάνω αίτηση για ΠΥ σε τμήμα Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, για ένα 3ωρο μάθημα Α΄εξαμήνου. Ενημερώθηκα στις 07/10/2014 ότι επιλέχθηκα για να διδάξω το συγεκριμένο μάθημα, και όντως ξεκίνησα την Παρασκευή 10/10/2014. Λίγες μέρες μετά, κατόπιν έρευνας, ενημερώθηκα από τα γραφεία Προσωπικού και Μισθοδοσίας του πανεπιστημίου σχετικά με τους όρους της σύμβασης, δηλαδή:

- Η υπογραφή της σύμβασης θα καθυστερούσε αρκετούς μήνες λόγω γραφειοκρατείας (ο «διορισμός» έπρεπε να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ κτλ)

- Η σύμβαση θα ήταν 3μηνη, ενώ το μάθημα διαρκεί ένα εξάμηνο (!)

- Η αμοιβή για ένα 3ωρο μάθημα, για έγγαμο διδάκτορα με 1 τέκνο, θα ήταν 115€ μεικτά το μήνα (για 3 μήνες), ήτοι γύρω στα 90€ καθαρά.

Με βάση τα παραπάνω ποσά και δεδομένου ότι το μάθημα είναι 3ωρο και διδάσκεται 13 εβδομάδες συν την εξέταση, η καθαρή ωριαία αντιμισθία (για 40 ώρες) θα ήταν 6,75€ την ώρα(!). Αναφέρω επίσης ότι το σύνολο το φοιτητών για το συγκεκριμένο μάθημα είναι 229 εισακτέοι, συν τυχόν φοιτητές που το χρωστάνε από προηγούμενα έτη. Δεν υπολογίζω τις ώρες που απαιτούνται για την ετοιμασία του μαθήματος, τις ώρες γραφείου και τις ώρες που απαιτούνται για την διόρθωση 250+ γραπτών.

Αν και στην παρούσα φάση ακόμα και αυτά τα 6 ευρω τα χρειάζομαι όσο ποτέ άλλοτε, προτίμησα να υποβάλω άμεσα παραίτηση, μη δεχόμενος έπειτα από τόσα χρόνια σπουδών και προϋπηρεσίας, να αναλάβω την ευθύνη διεξαγωγής πανεπιστημιακού μαθήματος για αυτήν την αμοιβή.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Παναγιώτης Κώτσιος

ΥΓ1. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι φοιτητές θα διδαχθούν από το πανεπιστήμιο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ και ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ. Ας τους εξηγήσουν τότε ότι να εργάζεσαι 6 μήνες και να έχεις σύμβαση για 3 είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ, και ότι με 6€ την ώρα αμοίβεται καθηγήτρια που κάνει ιδιαίτερα σε παιδί δημοτικού, και όχι καθηγητής πανεπιστημίου με 250 φοιτητές.

Tags: Παναγιώτης ΚώτσιοςσυμβασιούχοςΠανεπιστήμιο Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα