Καταρρέει το Δαφνί: «Χτυπούν κόκκινο» οι ελλείψεις - Στα όριά τους οι εργαζόμενοι

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττική στο Δαφνί λόγω της δραματικής υποστελέχωσης. Οι τεράστιες ελλείψεις δημιουργούν κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους που, όπως καταγγέλλουν, τελούν υπό συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική καταγγελία των Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Δαφνί, «το νέο μεταβατικό σύστημα εφημερίας που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας επιπλέον εφημερίες στο ΨΝΑ, δεν προσφέρει απολύτως τίποτε

στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και δεν αγγίζει καν το επίπεδο απόπειρας επίλυσης των προβλημάτων που διαχρονικά ταλανίζουν τον πολύπαθο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

»Από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι υποδομές σε επαρχία και αστικά κέντρα ο ασθενής να νοσηλεύεται στον τόπο κατοικίας του λαμβάνοντας ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να μην χρειάζεται να διασχίζει όλη την χώρα για να νοσηλευτεί σε ένα ράντζο στο Δαφνί. Παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν και είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εθνικά και κυρίως κοινοτικά κονδύλια, τα αποτελέσματα στην οργάνωση της Ψυχικής Υγείας είναι τραγικά. Το ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ) βασικός πυλώνας στήριξης στο Δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας βρίσκεται σε κατάρρευση. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις, χρηματοδότηση έμειναν στα λόγια.»

Οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν με στοιχεία τη δραματική εικόνα που επικρατεί στο Δαφνί:

«Στα χρόνια του μνημονίου (2010 – 2017) αποχώρησαν 507 συνάδελφοι και προσλήφθηκαν μόλις 7.

Αναλυτικά:

-Νοσηλευτική Υπηρεσία, από τις 1.173 οργανικές θέσεις υπηρετούν 507 μονιμοι + 143 ΙΔΑΧ

-Τεχνική Υπηρεσία, από τις 129 οργανικές θέσεις υπηρετούν 21

-Διοικητική Υπηρεσία, από τις 477 οργανικές θέσεις υπηρετούν 139 μονιμοι + 91 ΙΔΑΧ

-Ιατρική Υπηρεσία, από τις 111 οργανικές θέσεις υπηρετούν 60 + 6 επικουρικοί

Οι ελάχιστοι νοσηλευτές (1-2 για 35-40 ασθενείς) με κατάθεση ψυχής σε βάρδιες τρόμου παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα και θεραπεία ως μέλη θεραπευτικών ομάδων με παράλληλα καθήκοντα τραπεζοκόμου, κλητήρα, δεσμοφύλακα.»

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται πρόσφατα καταγράφηκε αιφνίδιος θάνατος ασθενή στο ΨΝΑ, ενώ οι νοσηλευτές της βάρδιας οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με τη διαδικασία του αυτόφωρου:

«Αποτελέσματα της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο μας δημιουργούν φαινόμενα να οδηγούνται συνάδελφοι Νοσηλευτές βάρδιας με εισαγγελική εντολή αυτόφωρης διαδικασίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων ως κοινοί εγκληματίες, μετά τον αιφνίδιο θάνατο ασθενή στο 1ο Ψ.Τ.Ε.»

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Δαφνί καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 18 Οκτώβρη στις 10:30 στην Πύλη του ΨΝΑ, καταγγέλλοντας τις ελλείψεις προσωπικού που έχουν πέσει «κάτω από τα όρια ασφάλειας» και προασπιζόμενο «το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν, ασφαλή και ποιοτική νοσηλεία».

ΨΝΑΔαφνίκαταγγελία εργαζομένων
Keywords
Τυχαία Θέματα