Καταγγελία: Αποσπάσεις «από το παράθυρο» και εκτός κάθε νόμιμης/προβλεπόμενης διαδικασίας στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος παρατυπιών καταγγέλλει η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσ/νίκης σε αποσπάσεις που προκήρυξε η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και αφορούσε «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς και έδινε τη δυνατότητα οικειοθελούς μετάθεσης στα ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσ/νίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας ή Ημαθίας για την κάλυψη Κενών. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος

έγινε μετά από αντίστοιχο κάλεσμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, έγινε κατάφωρη παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας, ενώ εκπαιδευτικοί που έκαναν αίτηση για τα ΠΥΣΔΕ που θα δεχθούν τους εκπ/κους από την Δ.Θεσσ/νίκη θα δουν συναδέλφους τους με πολύ λιγότερα μόρια να ευνοούνται.

Επίσης, διατυπώνεται το ερώτημα για τον ορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού ενώ ακόμη η διαδικασία τοποθετήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Γίνεται λόγος για πλαστό «πλεόνασμα», λόγω του κλεισίματος ολιγομελών τμημάτων και συγχωνεύσεων.

Τέλος, γίνεται λόγος και για δεύτερη παρατυπία, καθώς η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης ανήρτησε πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμπλήρωση ωραρίου σε ΔΥΕΠ, με τις θέσεις για τον κλάδο ΠΕ02 να είναι πλήρους ωραρίου, καθώς ο εκπαιδευτικός θα ήταν παράλληλα και υπεύθυνος του τμήματος. Η δε προθεσμία υποβολής αίτησης ήταν την ίδια ώρα στις 15.00. Εύλογο το ερώτημα, πώς θα ενημερωνόταν κάποιος που εκείνη την ώρα είχε μάθημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 28/09 αναρτήθηκε πρόσκληση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης προς πλεονάζοντες (!) εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ02 να καταθέσουν αίτηση απόσπασης ή διάθεσης, εάν είναι αποσπασμένοι στη Δυτική Θεσσαλονίκη από άλλο ΠΥΣΔΕ, ώστε να μετακινηθούν οικειοθελώς στα ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ή Χαλκιδικής ή Πέλλας ή Ημαθίας, όπου υπάρχουν λειτουργικά κενά. Μάλιστα, διαβάσαμε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν 5 πλεονάζοντες Φιλόλογοι. Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση γίνεται μετά από αντίστοιχο κάλεσμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για κατάφωρη, από το παράθυρο, παράκαμψη της νόμιμης διαδικασίας αποσπάσεων. Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να γίνει ανεκτό το γεγονός ότι συνάδελφοι που αιτήθηκαν απόσπαση στα ΠΥΣΔΕ, που τώρα εμφανίζουν λειτουργικά κενά δεν πήραν απόσπαση σε αυτά, ενώ τώρα θα μετακινηθούν σε αυτά οικειοθελώς συνάδελφοι ανήκοντες στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης ή αποσπασμένοι σε αυτό. Για να το κάνουμε πιο σαφές θέτουμε το ερώτημα: Πώς πρέπει να νιώσει για αυτή την εξέλιξη συνάδελφος κλάδου ΠΕ02 που για 0, κάτι μόρια δεν πήρε απόσπαση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και τώρα θα δει κάποιον άλλο συνάδελφο που αποσπάστηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη να μετακινείται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη έχοντας πολύ λιγότερα μόρια από εκείνον; Είναι ή δεν είναι απόσπαση από το παράθυρο κατά παραβίαση της κανονικής διαδικασίας αποσπάσεων;

Διότι - και αυτό είναι το δεύτερο σημείο που πρέπει να επισημανθεί - πώς ακριβώς γίνεται η εκτίμηση ότι πλεονάζουν πέντε φιλόλογοι στη Δυτική Θεσσαλονίκη τη στιγμή που τρέχει ακόμη η διαδικασία τοποθετήσεων σε λειτουργικά κενά; Μήπως εκτιμάται ότι πλεονάζουν, καθώς δεν εγκρίνονται τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των σχολείων; Μήπως εδώ βλέπουμε τις συνέπειες της πολιτικής με τις καταργήσεις των τμημάτων, το στοίβαγμα των μαθητών και την υποχρεωτική μετακίνησή τους σε άλλα σχολεία. Θυμίζουμε τις αντίστοιχες ενέργειες του 2013 με ονομαστικό κατάλογο «πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών προς μετακίνηση σε άλλους νομούς! Σύμφωνα με τον Ν. 3848/10 που ισχύει ακόμη!

Η εφαρμογή μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων στα σχολεία που έχουν σχέση με το στοίβαγμα των παιδιών στα τμήματα και τις κατευθύνσεις, την κατάργηση υποστηρικτικών δομών (βιβλιοθήκες, ενισχυτική, πρόσθετη, κ.ά.) την υποβάθμιση των τμημάτων ένταξης, την κατάργηση ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ την κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, την αύξηση ωραρίου, τη μείωση των ωρών διδασκαλίας συγκεκριμένων μαθημάτων, τις συνεχείς αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων, υπονομεύουν και αποδομούν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Λειτουργούν σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και ιδιαίτερα των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανασφάλεια και την απόγνωση. Η κατάσταση αυτή, αν δεν ανατραπεί το επόμενο διάστημα, θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή είχαμε και δεύτερο κρούσμα παρατυπίας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης μόλις την προηγούμενη ημέρα! Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27/09 αναρτήθηκε ώρα 12.14 μμ στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ02, ΠΕ06 και ΠΕ11 να καταθέσουν αίτηση για συμπλήρωση ωραρίου σε ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων). Ωστόσο, οι θέσεις για τον κλάδο ΠΕ02 θα ήταν πλήρους ωραρίου, καθώς ο εκπαιδευτικός θα ήταν παράλληλα και υπεύθυνος του τμήματος! Η προθεσμία υποβολής αίτησης ήταν την ίδια ημέρα και ώρα 15.00! Αναρωτιέται κανείς πώς ακριβώς οι συνάδελφοι που είχαν μάθημα τις 3 τελευταίες ώρες θα είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν αυτή την ανακοίνωση και να προλάβουν να υποβάλουν αίτηση! Να σημειωθεί ότι θα έπρεπε επίσης να φανταστούν πώς θα γράψουν την αίτηση, καθώς δεν υπήρχε πρότυπο αίτησης, ούτε σύνδεσμος για ηλεκτρονική καταχώριση της αίτησης! Τέλος, δεν ζητούνταν υποβολή δικαιολογητικών! Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και δημιουργούν την εύλογη υποψία ότι η ανακοίνωση απλώς παρείχε τυπική νομιμότητα και κάλυψη για προειλημμένες αποφάσεις.

Παράλληλα, οι συνάδελφοι αποσπασμένοι από άλλο ΠΥΣΔΕ καλούνται να υποβάλουν αίτηση οριστικής τοποθέτησης σε λειτουργικά κενά, χωρίς να γνωρίζουν τυχόν λειτουργικά κενά που θα προκύψουν από συναδέλφους που στο ίδιο διάστημα θα αιτηθούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ. Θα έπρεπε οι συνάδελφοι που αιτούνται απόσπασης εντός ΠΥΣΔΕ να υποβάλουν αίτηση σε ξεχωριστή προθεσμία που θα προηγείται, έτσι ώστε να είναι γνωστό ποια σχολεία πιθανότατα θα αφήσουν δημιουργώντας λειτουργικό κενό που θα είναι διαθέσιμο για όλους τους υπόλοιπους είτε ανήκοντες στο ΠΥΣΔΕ, είτε αποσπασμένους σε αυτό. Έτσι, η διαδικασία των τοποθετήσεων θα εξασφάλιζε διαφάνεια και ίση μεταχείριση προς όλους.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην νομιμοποιούν παράτυπες διαδικασίες που στρέφονται επί της ουσίας κατά των εργασιακών δικαιωμάτων μας, αλλά να τις καταγγέλλουν απευθυνόμενοι στις ΕΛΜΕ τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Την απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου για μετακινήσεις σε άλλα ΠΥΣΔΕ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας
Το ΠΥΣΔΕ να ανακαλέσει την απόφασή του και το ΑΠΥΣΔΕ να μην την υλοποιήσει
Να γίνει τώρα η τρίτη φάση των αποσπάσεων
Να επαναληφθεί η διαδικασία τοποθέτησης για τα ΔΥΕΠ

Οι αιτήσεις τοποθέτησης των αποσπασμένων εκτός ΠΥΣΔΕ να γίνουν μετά την κοινοποίηση των ονομάτων των συναδέλφων που ζητούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ

Διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες σε όλες τις τοποθετήσεις

Να αγωνιστούμε για διαφανείς διαδικασίες τοποθετήσεων.

Έγκριση όλων των τμημάτων τώρα!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

παρατυπίαΔΔΕ Δυτικής ΘεσσαλονίκηςΓ' ΕΛΜΕ ΘεσσαλονίκηςΚαταγγελία
Keywords
Τυχαία Θέματα