Καμιά... υγεία για τους νεόπτωχους! Οδοιπορικό στην τραγωδία

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

  Φυντανίδου Ελενα

 

  Όλα τα άρθρα του συντάκτη σε RSS

 

 

 

 

      Περισσότεροι από 15.000 ασθενείς έχουν καταφύγει ως σήμερα στα κοινωνικά ιατρεία ζητώντας βοήθεια    

 

 

 

 

    Σε δύο κατηγορίες έχουν χωριστεί οι έλληνες ασθενείς: στους ασφαλισμένους,
οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, και σε αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους και κατ’ επέκταση την ασφαλιστική τους κάλυψη και αδυνατούν να πληρώσουν προκειμένου να νοσηλευτούν. Οσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι αποκλεισμένοι από το ΕΣΥ, από το σύστημα δηλαδή που ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί όλον τον κόσμο που χρήζει ιατρικής και νοσηλευτικής βοήθειας, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Εν έτει 2012 τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο. Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται πλέον όσοι μπορούν να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι βρίσκουν τις πόρτες κλειστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κάποτε τα είχε όλα: την οικογένειά της, μόρφωση, ένα μαγαζί που ενοικίαζε και δύο σπίτια - μία κύρια κατοικία και ένα εξοχικό σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής - και πάνω απ' όλα την υγειά της. Σήμερα δυσκολεύεται ακόμη και για τα προς το ζην. Τα δύο σπίτια της ερημώνουν - ούτε ενοικιάζονται ούτε πωλούνται - και της είναι πια βάρος με τα «χαράτσια» που έχουν επιβληθεί. Στο μαγαζί επί της οδού Πατησίων έχει «ρίξει» την τιμή του ενοικίου κατά 75% για να μη χάσει τον ενοικιαστή, ο οποίος την πληρώνει πλέον στη χάση και στη φέξη. Ο γιος της παράτησε τις σπουδές του στο Λονδίνο λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε ξαφνικά η οικογένειά του και η ίδια «χτυπήθηκε» από τον καρκίνο. Μπροστά της... σκοτάδι, τη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, άρα ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Ασε το ογκίδιο να περιμένει... Η 57χρονη Βαρβάρα Μαχαίρα ανήκει στη νέα κοινωνική τάξη, αυτή των νεόπτωχων. Η οικογένειά της ήταν εύπορη. Η ίδια δεν χρειάστηκε ποτέ να εργαστεί ή να ανησυχήσει για κάτι. Στο παρελθόν πέρασε όμορφες και δύσκολες στιγμές. Ουδέποτε όμως ως σήμερα αντιμετώπισε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Η ατυχία της είναι ότι η οικονομική δυσχέρεια συνέπεσε με μια σοβαρή ασθένεια. «Θα σκέπτεστε γιατί δεν είχα ποτέ ασφαλιστική κάλυψη. Δεν εργαζόμουν, ο άντρας μου με εγκατέλειψε όταν ο γιος μας ήταν έξι μηνών, ο πατέρας μου και ο παππούς μου, παρ' ότι είχαν δύο πολύ καλές επιχειρήσεις, ούτε με άφηναν να εργαστώ ούτε με δήλωναν ως εργαζόμενη για να έχω ασφαλιστική κάλυψη. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι δεν ήμουν αυτό που λένε "κολλιτσίδα". Τους το είπα κάποιες φορές. Δεν το έκαναν, δεν επέμενα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα οικονομικό πρόβλημα και δεν πίστευα ποτέ ότι θα αποκτούσα». «Εκανα μαστογραφία στο τέλος Σεπτεμβρίου που βρήκα σε προσφορά. Οι γιατροί είδαν ένα ογκίδιο στον έναν μαστ
Keywords
Τυχαία Θέματα