Καμαρώνει η κυβέρνηση για τις συντάξεις-ντροπή

Πολιτική

Τελικά, η πολιτική τους έχει αποτελέσματα και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα. Παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς για «αναποτελεσματική πολιτική», αυτή μετρά συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Η εφαρμογή για τρία τουλάχιστον χρόνια των επώδυνων αντιασφαλιστικών μέτρων έπιασε τόπο...

Έτσι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις συντάξεις, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, η μέση σύνταξη όλων των Ταμείων το 2012 ανέρχεται στα 542 ευρώ! Για να εκπληρωθεί η αξίωση του ίδιου υπουργού ότι δεν μπορούν να υπάρχουν συντάξεις πάνω από τους μισθούς των 586 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κάθε μήνα απονέμονται 4.328.548 συντάξεις και το ποσό ανέρχεται στα 2.347.173.168 ευρώ. Αυτό είναι το «σπάταλο» και «γενναιόδωρο» ασφαλιστικό σύστημα, που τόσο ασύστολα συκοφαντούσαν οι κυβερνήσεις και τα στελέχη τους. Και αυτό το πενιχρό ποσό είναι ο μέσος όρος των συντάξεων που αποδίδονται. Γιατί, στην πράξη, υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που επιβιώνουν με μικρότερες συντάξεις.

Και εδώ, δεν πρόκειται να σταματήσει το κακό. Το ποσό αυτό θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το νέο έτος, αφού δεν περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις από 5% έως 20% από την 1/1/2013, την εξάλειψη της 13ης και 14ης σύνταξης που είχε απομείνει, αλλά και την αυξημένη φορολογία επί των συντάξιμων αποδοχών. Τα γηρατειά της χώρας οδηγούνται πραγματικά στον Καιάδα. Αυτοί που με τον ιδρώτα και το αίμα τους έχτισαν τη χώρα, τιμωρούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής κινείται και ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ - του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού - για το 2013. Το ΙΚΑ, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, που του χρόνου θα είναι μειωμένη κατά 34,5% σε σχέση με φέτος, των συρρικνωμένων μισθών και άρα εισφορών, της αύξησης της ανεργίας, αλλά και της πάγιας εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής των επιχειρήσεων, οδηγείται σε έλλειμμα ύψους 777 εκατομμυρίων ευρώ, που στην πράξη βέβαια θα αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το κονδύλι των παροχών θα είναι μειωμένο κατά 487 εκατ. ευρώ το 2013 σε σχέση με το 2012 (10.846 δισ. ευρώ από 11,353 δισ.). Προδιαγράφεται λοιπόν άλλος ένας δύσκολος χρόνος για τους συνταξιούχους, γεγονός που σήμερα τους οδηγεί μαζί με τις συνταξιουχικές τους οργανώσεις για άλλη μια φορά στο δρόμο του αγώνα. Γιατί όλοι οι άλλοι δρόμοι έχουν κλείσει.

902.gr

Tags: αντιασφαλιστικά μέτρασυντάξειςσυνταξιούχοιφτώχειαεξαθλίωση
Keywords
Τυχαία Θέματα