Καλούν τους μαθητές σε καταλήψεις, ενάντια στα μέτρα

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}


Του Αποστολου Λακασα

Αρχές Οκτωβρίου και οι ετήσιες καταλήψεις στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επέστρεψαν, όπως και το ΣΑΣΑ. Πρόκειται για το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τα μέλη του οποίου πρόσκεινται

στο ΚΚΕ, και χθες κάλεσαν τους μαθητές σε καταλήψεις των σχολείων για να μην ψηφισθούν τα μέτρα της κυβέρνησης!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, συνολικά 47 σχολεία της Αττικής ήταν χθες υπό κατάληψη. Παρόλο που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γίνει καταστροφές σε δύο υπό κατάληψη σχολεία της Αθήνας, έκτοτε δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε άλλα υπό κατάληψη σχολεία.

Βέβαια, με στόχο τη γενίκευση του ετήσιου «εθίμου» των καταλήψεων, χθες το ΣΑΣΑ κάλεσε τους 15χρονους και 16χρονους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων να προχωρήσουν σε καταλήψεις σχολείων κατά τη διάρκεια της ψήφισης των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. «Κάθε χρόνο αναζητείται και βρίσκεται μία αφορμή για να γενικευθούν οι καταλήψεις. Οι έφηβοι είναι εύκολο να παρασυρθούν, πόσω μάλλον όταν το... δέλεαρ είναι η χαλάρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Το ΣΑΣΑ, το οποίο εν μέσω θέρους -στις 24 Αυγούστου- είχε εκφράσει «την αλληλεγγύη του στους μαθητές της Χιλής που αγωνίζονται» και στις 11 Σεπτεμβρίου (την ημέρα του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά) είχε διακηρύξει ότι «το κουδούνι χτυπάει, το μάθημα όμως θα γίνει στους δρόμους του αγώνα», χθες ζήτησε από τους μαθητές να «οργανώσουμε τις μαθητικές εκλογές για 5μελή και 15μελή που θα δώσουν ζωή στα σχολεία μας, θα μπουν μπροστά στον αγώνα μας, να δυναμώσουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων σε κάθε δήμο και γειτονιά, να συμμετέχουμε στην απεργία όταν θα έρθουν για ψήφιση τα μέτρα με καταλήψεις στα σχολεία μας εκείνες τις μέρες».

Από την άλλη, πάντως, όπως ορίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις 4/12/1999, «όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως».

Επίσης, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας, ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους θα πρέπει να βρίσκονται εντός του σχολείου, και να μην αποχωρούν μετά την πρωινή προσέλευση. Επίσης, ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να αναζητούν τρόπους για να λήξει η κατάληψη με διαβούλευση με τους μαθητές. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί η συνεργασία των γονέων. Εάν διαπιστωθεί ότι στην κατάληψη εμπλέκονται εξωσχολικοί, προβλέπεται η κλήση εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα