«Καλή» χρονιά για υποψηφίους

Του Αποστολου Λακασα

Μία από τις καλύτερες, μεταξύ των τελευταίων χρόνων, προοπτικές επιτυχίας σε κάποιο ΑΕΙ έχουν οι φετινοί υποψήφιοι. Και αυτό διότι από τη μια πλευρά στις πανελλαδικές εξετάσεις δήλωσαν συμμετοχή οι λιγότεροι υποψήφιοι των τελευταίων χρόνων -συγκεκριμένα 110.851- ενώ ο αριθμός των εισακτέων θα παραμείνει ο

ίδιος συγκριτικά με πέρυσι - περί τις 75.000. Ετσι το ποσοστό επιτυχίας θα ξεπεράσει το 67% έναντι 64% πέρυσι. Η μείωση του αριθμού υποψηφίων οφείλεται και σε δημογραφικούς λόγους, αλλά και στο ότι πολλοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και να πάρουν μόνο απολυτήριο Λυκείου. Πέρυσι, περίπου 3.500 τελειόφοιτοι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, απορρίπτοντας την προοπτική της εισαγωγής στα ΑΕΙ, ενδεχομένως θέλοντας να αποφύγουν είτε το υψηλό κόστος προετοιμασίας είτε τη «μετανάστευση» σε κάποιο περιφερειακό Τμήμα ΑΕΙ, που δεν θα ήταν της αρεσκείας τους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπ. Παιδείας, αίτηση συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις υπέβαλαν 110.851 υποψήφιοι (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) ενώ πέρυσι αίτηση υπέβαλαν 116.542 υποψήφιοι. Από αυτούς οι συνολικά 87.820 υποψήφιοι είναι τελειόφοιτοι (72.565) και απόφοιτοι (15.255) των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι θα διεκδικήσουν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Επίσης, για τις εξετάσεις των ημερησίων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), που θα διεκδικήσουν θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, υπέβαλαν αίτηση 613 (649 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 78 (62 πέρυσι) απόφοιτοι. Για τις εξετάσεις των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ, που οδηγούν μόνο σε θέσεις σε ΤΕΙ, υπέβαλαν αίτηση 22.418 (23.143 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 3.019 (3.047 πέρυσι) απόφοιτοι.

Την ίδια στιγμή, στο υπ. Παιδείας συνεχίζεται η προετοιμασία για την απόφαση του τελικού αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος. Οπως ήδη έχει ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου, ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι ο ίδιος με πέρυσι και μόνο μικρές ανακατατάξεις μεταξύ των σχολών (με κριτήριο τη ζήτηση κάθε σχολής) θα υπάρξουν. Βέβαια, λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας και του δραστικού περιορισμού των προσλήψεων, ψαλίδισμα θα υπάρξει στους εισακτέους των στρατιωτικών σχολών, οι θέσεις των οποίων οδηγούν σε πρόσληψη στις Ενοπλες Δυνάμεις (με την προϋπόθεση, φυσικά, της επιτυχούς αποφοίτησης). Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στις θέσεις των αστυνομικών σχολών.

Αγονος ο διαγωνισμός

Από την άλλη, πάντως, νέος πονοκέφαλος δημιουργήθηκε για το υπ. Παιδείας λόγω της κήρυξης ως άγονου του διαγωνισμού (προϋπολογισμού έως 73.185 ευρώ) όσον αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δελτίου. Το μηχανογραφικό δελτίο κατατίθεται μετά τις εξετάσεις, και άρα, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, έως τότε το θέμα θα έχει κλείσει.

Τέλος, μετά τη λήξη των πανελλαδικών, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση (η προθεσμία θα ανακοινωθεί το προσε

Keywords
Τυχαία Θέματα