«Καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από ΕΣΠΑ;»

Έχει μεγάλη πλάκα, να βλέπει κανείς ανθρωπάκια, που σαν διευθυντές σχολείων επιδόθηκαν με ζήλο στην εφαρμογή των παιδοκτόνων νόμων, μέτρων και διατάξεων της τελευταίας πενταετίας, που πίεσαν και εκφόβισαν συναδέλφους να συμμετέχουν στην περυσινή «αυτοαξιολόγηση», να θυμούνται το ένδοξο (υπαρκτό ή φανταστικό) «αριστερό», «σοσιαλιστικό», ή και «κομμουνιστικό» τους ακόμα παρελθόν και να εντάσσονται στους ένθερμους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Κάποιες χιλιάδες συνάδελφοι αντέδρασαν πέρυσι στην «αυτοαξιολόγηση», και ενυπόγραφα

ακόμα, βάζοντας το κεφάλι τους στον ντορβά. Ανάμεσά τους και μερικοί Διευθυντές, που αρνήθηκαν ανοικτά να συγκροτήσουν επιτροπές, είτε παραιτήθηκαν. Ένας αφελής θα περίμενε, ότι πατώντας σε αυτό το προηγούμενο, θα έβγαιναν κάποιοι, έστω λίγοι, από τους πολλούς που εκφόβισαν συναδέλφους εφαρμόζοντας με ζήλο την «αυτοαξιολόγηση» σαν αναγκαία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, να αντιδράσουν στην κατάργησή της ή να παραιτηθούν. Δεν βρέθηκε ούτε ένας! Όχι να αντιδράσει, όχι να παραιτηθεί, αλλά έστω να ψελλίσει λέξη! Αντίθετα, μερικοί ξαναφορούν τα «αριστερά» τους κουστουμάκια και προσπαθούν (όπως πάντα έκαναν) να πλασαριστούν στη νέα κατάσταση.

Προσωπικά, δεν τρέφω καμιά εκδικητικότητα γι’ αυτά τα ανθρωπάκια. Ίσα - ίσα πιστεύω ότι η θέση τους είναι ακριβώς εκεί που επιδιώκουν, στα διοικητικά πόστα, μακριά από τη μάχιμη Παιδεία, όπου το πρώτο που διδάσκει κανείς είναι η Αξιοπρέπεια. Ας τους στρώσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου στη δουλειά γραφείου, μπας και κάποιοι από αυτούς μάθουν επιτέλους και computer (που αγνοούν, κι ας πέρασαν και «αξιολόγηση»!).

Εκεί όμως που η νέα ηγεσία πρέπει άμεσα να διεξάγει έρευνα, είναι για το μεγάλο παρασκήνιο των όσων διαδραματίστηκαν στο Υπουργείο την τελευταία πενταετία. Μεγάλο θέμα είναι το πανηγύρι με την «απορρόφηση» και «αξιοποίηση» κονδυλίων ΕΣΠΑ – και όχι μόνο. Μερικά σχετικά και άσχετα ερωτήματα:

- Η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ το καλοκαίρι του 2013 έγινε μόνο για να απολυθούν καθηγητές; Ποιοι ιδιώτες – σχολάρχες ωφελήθηκαν; Σχετίζονται με παράγοντες του Υπουργείου;

- Γιατί η πάσει θυσία λειτουργία της «τράπεζας θεμάτων» πέρυσι τον Ιούνη, με τρόπο μάλιστα που τελικά την «έκαψε»;

- Τι στοίχισε όλος ο μηχανισμός της «αξιολόγησης» και ποια τελικά η πολιτική ή «οικονομική» σκοπιμότητά του (έστω από την σκοπιά αυτών που τον έστησαν);

- Γιατί για πρώτη φορά η ύλη των Μαθηματικών της Α΄ Λυκείου δεν απόσωσε χρόνο και το αντίστοιχο βιβλίο διπλογράφτηκε (2012);

Έρευνα πρέπει να γίνει και σχετικά με τα «περίεργα» θέματα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης και Γενικής Παιδείας στις Πανελλαδικές του 2013, που υπονόμευσαν την ισοτιμία και τη δεοντολογία, που απαιτεί ο θεσμός. Ειδικό ζήτημα είναι η τελείως παράτυπη εντολή αλλαγής μοριοδότησης του θέματος Γ2 Γενικής Παιδείας το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Μαΐου 2013, ενώ είχε ήδη αρχίσει η βαθμολόγηση και είχαν εξεταστεί οι φυσικώς αδύνατοι με την αρχική –ορθή– μοριοδότηση (θρυλούνται διάφορα για φροντιστηριακές παρεμβάσεις, που πρέπει να ξεκαθαριστούν).

Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, για ξεκίνημα. Γιατί, όπως ήδη καταλάβαμε αυτές τις πρώτες μέρες, η μάχη για βαθιές, ουσιαστικές τομές στην Παιδεία θα συναντήσει σκληρό πόλεμο από τις δομές που λυμαίνονται επί δεκαετίες την Εκπαίδευση. Αυτές οι δομές πρέπει να αρχίσουν να βγαίνουν στο φως και να ξεδοντιάζονται. Και εδώ έχουμε θέση όλοι μας.

Χ. Γνώσιμος

Κλείστε τα εισιτήριά σας με την AEGEAN εδώ -
Επιλέξτε από και προς και δείτε πόσο κοστίζει

Tags: εκπαίδευσηπαιδείααξιολόγησηδιευθυντής σχολείου
Keywords
Τυχαία Θέματα