Ημέρες επιθεώρησης, του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Tweet

Πετάχτηκα, όπως συνήθως, μισή ώρα πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, 6:05π.μ. Το υποσυνείδητο συνεχές άγχος μαζί με μια ένα “κάψιμο” στο στομάχι και ένα βουητό στο κεφάλι ήταν απαραίτητα συνοδευτικά για άλλο ένα πρωί, πόσο μάλλον το συγκεκριμένο. Σπάνια μπορώ να φάω πλέον το πρωί και μερικές φορές αυτή η δύσπνοια με “τρελαίνει”.

Η συγκεκριμένη μέρα βέβαια δεν ήταν μια τυχαία μέρα, ήταν μέρα επιθώρησης. 7:15π.μ. έφυγα από το σπίτι. Έφτασα πρώτος, ως συνήθως, στη μονάδα και έβγαλα τη μηχανή για να πάρω κάποιες εξωτερικές φωτογραφίες. Ήταν φρεσκοβαμμένη και πεντακάθαρη. Ήδη ανέπνεα καλύτερα και πιο ήρεμα, όπως βέβαια κάθε φορά που έμπαινα στη μονάδα.

Οι φωτογραφίες θα έμπαιναν στο διαδικτυακό τόπο μας, στο αφιέρωμα για την ημέρα της επιθεώρησης. Θυμήθηκα μια στιγμή τα λόγια ενός παλιού διοικητή μου στις Σέρρες, πριν ξεκινήσει τότε μια επιθεώρηση. Λίγο πριν ξεκινήσει η επιθεώρηση, για να μας αποφορτίσει είπε : “η επιθεώρηση ήδη τελείωσε, γιατί η επιθεώρηση ήταν όλη η δουλειά που κάνατε τις προηγούμενες ημέρες, τώρα μένει απλά να χαρούμε τους κόπους της δουλειάς μας”. Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου για το ίδιο. Δεν το είπα όμως σε κανέναν άλλο, το κράτησα μόνο για μένα..

Πήγε 7:30 π.μ. και η μονάδα άρχισε να γεμίζει. Στα μάτια όλων φαινόταν η ίδια ανησυχία, οι ίδιοι φόβοι. Απο τις πρώτες εξομολογήσεις και τα πρώτα βλέματα που ανταλλάξαμε κατάλαβα ότι λίγοι είχαν κοιμηθεί το βράδυ, όπως και γω άλλωστε. Αμήχανα χαμόγελα, ενοχικά βλέμματα, “παγωμένες” καλημέρες. Λες και έπρεπε να ντρεπόμαστε για κάτι..

8:15 π.μ. φτάνει η ΠΟΑ1. Το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν οι τρεις επιθεωρητές συνοδεύεται από δύο περιπολικά. Από τις προηγούμενες μέρες ακούσαμε οτι κάποιοι γραφικοί, δήθεν αντιστασιακοί, θα προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν και η αστυνομία πήρε τα μέτρα της. Οι συνειρμοί μιας άλλης εποχής ήταν αναπόφευκτοι. Πέρασαν περίπου 8 χρόνια από τότε... Από τότε που ήμουν ακόμα αφελής, ρομαντικός και ανόητος. Από τότε που πίστευα στη στασιμότητα, στη μιζέρια, σε ελεύθερα μυαλά και ανώφελους αγώνες..

Φαινόταν συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία. Ήταν αρκετοί με πανό, σημαίες, ντουντούκες και τα συναφή, κυκλωμένοι απο ισχυρή αστυνομική δύναμη. Σήκωσα για μια στιγμή με αλλαζονικό τρόπο το βλέμμα προς τα κει αλλά αμέσως κατέβασα το κεφάλι. Ακούγοντας τα συνθήματα από μακριά ένιωσα ξαφνικά μια ανατριχίλα σύγκορμη και μούδιασμα στο πρόσωπο. Πήγα να βουρκώσω. Θύμωσα αμέσως με τον εαυτό μου, πήρα βαθιά ανάσα, έβηξα από αμηχανία, σχεδόν με το ζόρι, χαμογέλασα σαν ηλίθιος και τους υποδέχθηκα.

- Καλημέρα σας, καλώς ήρθατε. Μεγάλη μας τιμή να σας υποδεχθούμε σήμερα στη μονάδα μας.

- Καλημέρα κ. Διοικητά, όλα έτοιμα;

- Φυσικά, σας περιμέναμε, περάστε.

Προχωρήσαμε προς το γραφείο μου. Ο λαιμός μου ήταν δεμένος κόμπος, ένιωθα τα γόνατά μου “σπασμένα” και έκανα άλλη μια προσπάθεια να ανασάνω καθαρά και σταθερά. Έριξα μερικές κλεφτές ματιές τριγύρω, όπως και αυτοί άλλωστε. Όλα εντάξει. Δηλαδή όχι ακριβώς όλα. Αυτή η κωλομπασκέτα ήταν σκουριασμένη και ήθελε βάψιμο στη βάση της και ένα ηχείο ψηλά απέναντι κρεμόταν σχεδόν ξεχαρβαλωμένο από την οροφή. Υπεύθυνοι εξωραισμού εξωτερικού χώρου ήταν ο Βαινόπουλος και η Σπυράκη. Κοιμισμένοι, ζώα, σκέφτηκα..Θα σας φτιάξω καλά ...

Πρόσφερα καφέ και πρωινό στους επιθεωρητές αλλά αρνήθηκαν και θέλησαν να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες ελέγχου, καθώς είχαμε πολύ δουλειά μπροστά μας.

- Παρακαλώ να ξεκινήσουμε. Θέλω το οργανόγραμμα της μονάδας, καταστάσεις ονομάτων εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων ανά βαθμίδα και βιβλίο του πρακτικού, είπε ο επιθεωρητής Α.

- Βεβαίως, είναι όλα έτοιμα.

Αμέσως κάλεσα Αντωνίου και Κυριτζή για να τα φέρουν.

- Εγώ θα ήθελα το σχέδιο αποτίμησης των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και των αποτελεσμάτων μονάδας, είπε ο Β.

- Όσο θα τα εξετάσει ο συνάδελφος μπορούμε να προχωρήσουμε εμείς στις αίθουσες; Ρώτησε ο επιθεωρητής Γ.

- Βεβαίως, όπως θέλετε.

14:55 μ.μ. Από τα μεγάφωνα της μονάδας ακούστηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Από τη διοίκηση της μονάδας ανακοινώνεται το πέρας των μαθημάτων για σήμερα. Παρακαλούνται να συνοδευτούν άμεσα όλοι οι εκπαιδευόμενοι σε έξοδο από τη μονάδα και να συγκεντρωθούν στη συνέχεια όλοι οι εκπαιδευτές στο γραφείο συνεδριάσεων εντός δεκαλέπτου. ”.

15:15 μ.μ. Ο σύλλογος των εκπαιδευτών είναι συγκεντρωμένος στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Οι περισσότεροι είναι εξαντλημένοι και το βλέμμα τους είναι κενό. Δεν μιλάνε μεταξύ τους, μετά βίας αναπνέουν κάποιοι και κοιτάνε τα χαρτιά που έχω μπροστά μου λες και εκλιπαρούν να ακούσουν μια καλή είδηση. Λογικό είναι, σκέφτηκα. Λίγοι αντέχουμε την πίεση. Αν θέλατε ας γινόσασταν σερβιτόροι..

- Κύριοι εκπαιδευτές η προγραμματισμένη επιθεώρηση της μονάδας αναφορικά με τα αποτελέσμα εφαρμογής της ΑΕΕ πριν από 30 λεπτά έλαβε τέλος. Η μονάδα επιθεωρήθηκε από την τριμελή επιτροπή ΠΟΑ σε τέσσερις τομείς, τους οποίους γνωρίζετε. Επίσης αξιολογήθηκαν ως προς την επάρκεια, τυπική εκπαίδευση και διαχείριση εκπαιδευτηρίου οι 15 από τους 24 εκπαιδευτές της μονάδας.

Όσον αφορά τώρα τα αποτελέσματα της ατομικής αξιολόγησης. Κύριοι εκπαιδευτές ξέρετε ότι τα πράγματα είναι προκαθορισμένα σε ένα βαθμό και ότι η στατιστική και η ποσόστωση δεν κάνουν ποτέ λάθος. Γι αυτό πρέπει να επιδείξετε σθένος, ψυχική δύναμη και αυτοπειθαρχία που αρμόζει σε εκπαιδευτές μονάδας.

Λοιπόν, όλοι κρίνονται επαρκείς πλην των κυρίων Βαινόπουλου και Σταθάκη, οι οποίοι κρίνονται ανεπαρκείς για πρώτη φορά και παραπέμπονται στο αρμόδιο συμβούλιο για εξάμηνη επιμόρφωση . Η κ.Σπυράκη και η κ.Γούσιου κρίνονται ανεπαρκείς για δεύτερη φορά και παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Η Μαρία ξέσπασε αμέσως σε λυγμούς..”Το ήξερα, το ήξερα...”

Ο Βασίλης χτύπησε το τραπέζι και πετάχτηκαν δεξιά αριστερά αντικείμενα και ποτήρια.. “Και την οικογένειά μου τι θα την κάνω για έξι μήνες ρε γελοίοι; Ε; Πώς θα φύγω; Πού θα πάω;”

Η Κωνσταντίνα βγήκε από την αίθουσα κλαίγοντας και την ακολούθησαν δύο τρεις.

Η Αγγελική ήταν φουρκισμένη και με κοιτούσε με οργή και μισος μαζί με την Λουκία και τον Χρήστο. “ Μας καταστρέψατε, κάνατε το σχολείο κάτεργο, στρατόπεδο ανδρείκελων και δουλοπρεπών. Κάνατε την παιδαγωγική ελευθερία και τις αξίες μας κουρελόχαρτα με ποσοστά και δείκτες. Κάνατε τις ψυχές και τα συναισθήματά των παιδιών και των μαθητών μας μηχανογραφημένα δελτία και κουτάκια για συμπλήρωση. Κανάγιες! Κοράκια! Δούλοι!

Η Γιάννα μονολογούσε μέσα σε λυγμούς. “Πώς γίναμε έτσι...Πώς γίναμε έτσι...”

Εγώ είχα το ίδιο κενό βλέμμα που είχα και το πρωί, που είχα και χθες, που είχα και πέρυσι...

“Πώς έγινα έτσι...”

1. ΠΟΑ: Η Περιφερειακή Ομάδας Αξιολόγησης, η οποία θα συγκροτείται σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή σχολικών συμβούλων και Διευθυντών Εκπαίδευσης. Έργο της ΠΟΑ θα είναι η αξιολόγηση της εφαρφογής των αποτελεσμάτων της ΑΕΕ, η οποία θα πραγματοποιείται ανά τέσσερα χρόνια. Η συγκρότηση της ΠΟΑ θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση. ( 30972/Γ1/05.03.2013 Υπουργική Απόφαση )

Tags: αξιολόγησηεπιθεωρητήςΔημήτρης Παπαδημητρίου Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα