ΗΚΑΙ#8200;παιδεία του πολίτη: κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας

Αρετη - Ελενη Κεραμαρη

«Η αγωγή των πολιτών είναι το κυριότερο και το σπουδαιότερο μέσο, για να ευτυχήσει μια πολιτεία.» υποστήριζε στο έργο του «Περί Παίδων Αγωγής» ο σημαντικός φιλόσοφος και ιστορικός Πλούταρχος, επηρεασμένος από τον ανθρωποκεντρισμό της Κλασσικής Αρχαιότητας που ανέδειξε τη Φιλοσοφία και επινόησε το βέλτιστο πολίτευμα.

Η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία ήταν συνυφασμένη με τη θεωρία πως ο τελικός προορισμός της Παιδείας είναι η θεραπεία του κοινωνικού συνόλου, η πρόοδος και η ευημερία της Πολιτείας,

των Πολιτών ως «σώματος», ως «Δήμου» με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.

Όντως, οι Πολίτες είναι η δύναμη της πολιτείας. Στη Δημοκρατία όλοι έχουμε ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη δημόσια σφαίρα και οφείλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για το ρόλο του Πολίτη και δεσμευμένοι σʼ αυτόν.

Καθώς η σημερινή κρίση είναι πρωτογενώς πολιτική, ως κρίση των δημοκρατικών θεσμών, αξιών, αρχών και στάσης ζωής, οφείλουμε να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία και την Πολιτική που βάλλονται από ισχυρούς οικονομικούς και άλλους παράγοντες.

Η πολιτική απάθεια, η αποχή από τις εκλογές, οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, οι προπηλακισμοί και η βία εναντίον Πολιτικών ή Αστυνομικών δεν αποτελούν λύσεις. Μάλλον καταδικάζουν την Ελλάδα σʼ έναν επιδεινούμενο φαύλο κύκλο. Η δημοκρατική πολιτειακή ωρίμανση της κοινωνίας μας είναι το ζητούμενο. Άρα, η σχεδιασθείσα απάλειψη της Παιδείας του Πολίτη από τα υποχρεωτικά μαθήματα της ελληνικής Β/θμιας Εκπαίδευσης δε θα βλάψει μόνον τον μαθητή, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Το μάθημα μπορεί να μεταδώσει γνώσεις για την Πολιτική, το Κράτος, το Σύνταγμα & τη Νομοθεσία, τις Δημοκρατικές αρχές, αξίες, διαθέσεις και συμπεριφορές. Καλλιεργεί διανοητικές ικανότητες και συναισθηματικο-κοινωνικές δεξιότητες απαραίτητες σε κάθε Πολίτη. Προλαμβάνει την άγνοια των Πολιτών στις σχέσεις τους με το Κράτος, την παραβατικότητα, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, τις αντικοινωνικές και τις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, τη δικομανία, την καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης, την ξενοφοβία, τη δυσκολία στην ορθή επικοινωνία και άλλα νοσηρά φαινόμενα.

Η προετοιμασία των μαθητών για το αξίωμα του Πολίτη είναι ένας από τους κυριότερους ρόλους του Σχολείου, το οποίο θεωρείται ο πιο κατάλληλος φορέας για την πολιτική κοινωνικοποίηση και πολιτειακή εκπαίδευση των παιδιών που επιτελούνται κυρίως με ειδικό βασικό μάθημα. Οι υπόλοιποι φορείς είναι κυρίως τα ΜΜΕ, οι Πολιτικοί και η Οικογένεια.

Συνεπώς, είναι προφανής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των μαθημάτων «ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΔΙΚΑΙΟ» της Βʼ Λυκείου (πρώην ΣΤ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ) και «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» (πρώην ΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΗ) της Γʼ Γυμνασίου που ουσιαστικά καταργούνται από την επόμενη σχολική χρονιά, αφού το πρώτο γίνεται επιλογής στη Γʼ Λυκείου και το δεύτερο θα μετατραπεί μάλλον σε μία ή δύο εργασίες, δηλαδή δε θα διδάσκεται ούτε η στοιχειώδης ύλη (YΑ 104868/Γ2/13-9-11 για τα πιλοτικά γυμνάσια).

Αντιθέτως, στο εξ

Keywords
Τυχαία Θέματα