"Η υπόσχεση" - Το κύκνειο άσμα του Κρις Κόρνελ ήταν ένα τραγούδι για τους πρόσφυγες [video]

Πριν λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας το video clip από το τραγούδι που έμελε να είναι το κύκνειο άσμα του σπουδαίου τραγουδιστή.

Στο βίντεο βρίσκονται πλάνα του ίδιου του καλλιτέχνη, όπως και από διάφορα ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση (“Cries for Syria” του υποψηφίου για Oscar, Evgeny Afineevsky, το “Libya’s Migrant Hell” του Ross Kemp και το “Survivors” του Nazik Armenakyan) ενώ συμμετέχουν

και οργανισμοί όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.τ.λ.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η Ελληνίδα σύζυγός του ήταν, άλλωστε, βαθιά ευαισθητοποιημένη για την προσφυγική κρίση και το ίδιρυμα που διεύθυναν από κοινού (The Chris and Vicky Cornell Foundation) επικεντρώνει τις προσπάθειές του στα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά-πρόσφυγες σχετικά με την παιδεία, την υγεία και το εμπόριο λευκής σαρκός.

Ο ίδιος είχε δηλώσει για το τραγούδι:

«Το “The Promise” είναι για ‘μένα κυρίως ένας φόρος τιμής σε όσους χάθηκαν στη Γενοκτονία των Αρμενίων, όμως ρίχνει φως και σε πρόσφατες θηριωδίες. Στη Βοσνία, στον Πόλεμο του Νταρφούρ, στον Εμφύλιο της Ρουάντα μα και σήμερα στη Συρία, χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι με τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Τα πολλά μέτωπα, μάλιστα, έχουν προκαλέσει μια παγκόσμια προσφυγική κρίση. Δυστυχώς οι λέξεις «ποτέ ξανά» μοιάζουν πολύ λίγες όταν σκεφτόμαστε αυτές τις μαζικές εκτελέσεις του εικοστού αιώνα καθώς και την αναζοπύρωση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων στις μέρες μας, σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στις ΗΠΑ, έχουμε δει προειδοποιητικά σημάδια όπως την απομόνωση ομάδων βάσει θρησκείας ή φυλής. Πρέπει να αφηγηθούμε, λοιπόν, όλες αυτές τις ιστορίες με όποιο τρόπο μπορούμε. Ως άνθρωποι έχουμε μια τρομακτική ικανότητα να προχωράμε μπροστά με τις ζωές μας και να μην κοιτάζουμε τις δύσκολες στιγμές... μα είναι σημαντικό να το κάνουμε. Η μόρφωση σχετικά με το παρελθόν είναι ο καλύτερος τρόπος κατανόησης του παρόντος και μπορούμε να αποφεύγουμε τις φρικαλεότητες μέσω της αντίληψης και της παρέμβασης. Πρέπει να μορφωθούμε και να σταθούμε ενωμένοι ώστε να πολεμήσουμε τον φόβο και την βία και ως πολίτες του κόσμου να συνεργαστούμε ώστε να προστατέψουμε ο ένας τα δικαιώματα του άλλου.»

Chris Cornellροkthe promiseπροσφυγικόΣυρία
Keywords
Τυχαία Θέματα