Η συμμετοχή, οι θέσεις και η στάση του κλάδου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, του Θωμά Γεωργιάδη

Η συμμετοχή, οι θέσεις και η στάση του κλάδου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Άρθρο του Θωμά Γεωργιάδη

Γραμματέα της Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Υποψήφιου σε ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ της Αθήνας

με την Παράταξη "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ" (Π.Ε.Κ)

Την ερχόμενη Τετάρτη 5-11-2014, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εκλέξουν τους αιρετούς εκπροσώπους τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ - ΑΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΔΕ). Ο εκλογές πραγματοποιούνται σε μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά και κρίσιμη περίοδο για το Συνδικαλιστικό Κίνημα και τις προοπτικές του.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για 2 κυρίως λόγους:

1. Να ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων της Διοίκησης και

2. Να υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματα του κλάδου και των συναδέλφων, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας και τη συνεχή αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.

Πριν από 3,5 χρόνια, όπως πρέπει να θυμόμαστε όλοι, στις κρίσεις των Δ/ντών των σχολείων, ο ένας αιρετός που προερχόταν από την παράταξη "ΑΝΑΤΡΟΠΗ για το ΠΥΣΔΕ" απείχε από τη διαδικασία της κρίσης των Δ/ντών. Επειδή το πρόβλημα της τοποθέτησης των Δ/ντών είναι πολύ σοβαρό για τη λειτουργία των Σχολείων αλλά και για τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων, δεν πρέπει να μείνει χωρίς σχολιασμό το γεγονός της αποχής και, ιδιαίτερα, μετά τις τελευταίες εξηγήσεις που δόθηκαν.

Η επιλογή Δ/ντή είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για κάθε σχολείο, αφού αφορά άμεσα όλους, συναδέλφους, μαθητές , γονείς.

1. Ένας «κακός» Δ/ντής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία του Σχολείου και στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και στους μαθητές και στους γονείς. Μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο "κλείσιμο" του Σχολείου (τα παραδείγματα είναι αρκετά !!)

2. Ένας «καλός» Δ/ντής εμπνέει και συσπειρώνει τους συναδέλφους, συνεργάζεται με το Σύλλογο Διδασκόντων, συνεργάζεται με τους μαθητές και τους γονείς και έτσι βελτιώνεται η συνολική λειτουργία του Σχολείου.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό πως η στάση των αιρετών της παράταξης "ΑΝΑΤΡΟΠΗ για το ΠΥΣΔΕ" στις προηγούμενες κρίσεις δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο κανέναν από τους 2 λόγους για τους οποίους εκλέχτηκαν. Αντίθετα, με την απουσία τους βοήθησαν τη Διοίκηση να ευνοήσει όσους τυχόν ήθελε.

Συνεπώς, η στάση τους στράφηκε άμεσα ενάντια σε μας τους ίδιους.

Μέχρι πρόσφατα δεν είχε δοθεί καμιά απάντηση από τη συγκεκριμένη παράταξη για το αν η ενέργεια αυτή ήταν σωστή ή όχι, αν θα επαναληφθεί ή όχι.

Κάτω από την πίεση των παρεμβάσεών μας στα σχολεία, δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες από υποψηφίους της παράταξης ¨ΑΝΑΤΡΟΠΗ για το ΠΥΣΔΕ¨ οι εξής 2 απαντήσεις :

1. "Μπορεί να επαναληφθεί η αποχή", αφού δικαιωθήκαμε γι αυτή μας τη στάση καθώς τώρα υπάρχουν οι χειρότεροι Δ/ντες που είχαμε ποτέ.

2. "Το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό και θα κριθεί σε ολομέλεια της συγκεκριμένης παράταξης σε μεταγενέστερο χρόνο"

Όσον αφορά την πρώτη απάντηση, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι δείχνει αφενός πλήρη απαξίωση προς τους συναδέλφους, αφετέρου μπορούμε να συμπεράνουμε ότι συμμετέχουν σε ένα όργανο όποτε "τους αρέσει". Αν είναι έτσι, τότε γιατί ζητούν να εκλεγούν σ' αυτό το όργανο; Απλώς, για να καταγγείλουν τη λειτουργία του;

Αν όντως στην πλειονότητά τους οι Δ/ντές είναι ¨κακοί¨, τότε, μήπως η στάση τους ευνόησε την εκλογή τους; Πως εμπόδισαν τη Διοίκηση να επιλέξει τυχόν ¨ημετέρους¨; Πώς προστάτεψαν τους συναδέλφους από την επιλογή ¨κακών¨ Δ/ντών; Πως στήριξαν συναδέλφους που ήταν καλύτεροι και πιο κατάλληλοι για Δ/ντές;

Όσον αφορά τη δεύτερη απάντηση, πιστεύω πως :

1. H σοβαρότητα του θεσμού των αιρετών αναδείχτηκε στις προηγούμενες παραγράφους αυτού του κειμένου.

2. Είναι απαράδεκτο να κατεβαίνει κανείς σε εκλογές και για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που είναι η επιλογή Δ/ντών, και για ενέργεια που ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει να ζητά "λευκή επιταγή, " ώστε να αποφασίσει μετά τις εκλογές πώς θα το χειριστεί στο μέλλον. .

Συνάδελφοι,

Είναι φανερό πως η στάση αυτή των συναδέλφων της παράταξης "ΑΝΑΤΡΟΠΗ για το ΠΥΣΔΕ" γίνεται για τους εξής λόγους :

1. Προσπαθούν να κρύψουν τις τυχόν εσωτερικές διαφωνίες τους "κάτω από το χαλί," αρκεί να εκλέξουν τον ένα αιρετό.

2. Προσπαθούν να κρύψουν την μεγάλη αδυναμία και άρνηση των συνιστωσών (ΣΥΝΕΚ - Παρεμβάσεις) που συνθέτουν τη συγκεκριμένη παράταξη και που αποτελούν σχετική πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ, να διαμορφώσουν συγκεκριμένη πολιτική θέση για τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Η λαθεμένη πολιτική σκέψη και οι ιδεοληψίες που τους διακατέχουν δεν τους επιτρέπουν να αντιληφθούν ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να έχει θέση και γι' αυτό το θέμα (της επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης), καθώς οι Δ/ντές των σχολείων αποτελούν: αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας των σχολείων, καθοριστικό παράγοντα για τις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων, μέλη της ΟΛΜΕ και όχι μόνο αυτά.

Η συμμετοχή στα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρέπει να είναι συνεχής, με γνώμονα τους 2 λόγους που αναφέραμε στην αρχή. Κάθε άλλη διαδικασία μη συμμετοχής ή συμμετοχής όποτε κρίνεται σωστό (αλά καρτ), τον μόνο που βλάπτει είναι τον ίδιο μας τον κλάδο.

Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε όλοι τα αμέσως παραπάνω.

Και αυτό μόνον οι συνάδελφοι με τη στάση και την ψήφο τους μπορούν να τους αναγκάσουν να το καταλάβουν.

Αθήνα 1-11-2014

Tags: Α ΕΛΜΕ ΑθήναςΘωμάς Γεωργιάδης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα