Η πολιτική αστάθεια που βλέπει το Bloomberg και το εκβιαστικό δίλημμα των εκλογών

Tweet

Της Κλειώ Ιωάννου

«Ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ "έθαψε" χθες κάθε ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση για το χρέος πριν τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι πιθανόν το Eurogroup θα περιμένει μέχρι τον Αύγουστο για να αποφασίσει για το θέμα» αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων του Bloomberg.

Επισημαίνει επίσης τον

κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και τα ρίσκα της καθυστέρησης αυτής, υπενθυμίζοντας τα εμπόδια της κυβέρνησης Σαμαρά. Η σταθερή ανοδική τροχιά της ανεργίας που έφτασε το 28%, η εξάχρονη ύφεση και η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυξάνουν τις πιθανότητες πολιτικής ανισορόπησης το επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, «πρόσφατη δημοσκόπηση τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά, αυξάνοντας την προοπτική για νίκη του αντιπάλου της στις ευρωεκλογές του Μαΐου».

Ο Dijsselbloem, αναφέρει το πρακτορείο, δήλωσε χθες μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup πως το ΔΝΤ προσήλθε στο τραπέζι με πρόταση για μείωση του χρέους που θα έφτανε το 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 από το 175% που είναι σήμερα. «Το χρέος πρέπει να μειωθεί, το ερώτημα είναι ποιος θα το κάνει και πως» είπε.

Η "βοήθεια", το κούρεμα αλλά και τα νέα μέτρα θα είναι το εκβιαστικό δίλημμα των εκλογών του Μαΐου μετασχηματισμένο από τη Νέα Δημοκρατία προς το εκλογικό σώμα με τη γνωστή πλατφόρμα της οριστικής διάσωσης και εξόδου από την κρίση. Αυτό, σε συνδυασμό με το «κατόρθωμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτελέσουν την αισιόδοξη αφήγηση για το μέλλον του τόπου, προσβλέποντας στη συσπείρωση των ψηφοφόρων που διαρρέουν αριστερά και δεξιά.

Στο ίδιο μοτίβο θα είναι και οι πιέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εγκαλούμενος από αυτά τα δεδομένα θα αναγκάζεται να μετατοπιστεί σε όλο και πιο μετριοπαθείς πολιτικές λύσεις, επαναπροσδιορίζοντας τις θέσεις του για το χρέος και τις σχέσεις με τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα της Ευρώπης.

Όπως και να έχει οι πιέσεις των Ευρωπαίων θα αυξάνονται, καθορίζοντας τις εξελίξεις και το πλαίσιο των επιλογών κυβερνητικής διαχείρισης, στο έδαφος μάλιστα της κινηματικής στασιμότητας από την πλευρά των εργαζομένων.

Tags: ΕΕοικονομίαΣΥΡΙΖΑ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα