Η οριστική απόλυση των συμβασιούχων διδασκόντων 407/80 πλήγμα για το δημόσιο Πανεπιστήμιο

Tweet Αρθρογράφος: Παναγιώτης Σωτήρης

Η οριστική απόλυση των συμβασιούχων διδασκόντων 407/80 πλήγμα για το δημόσιο Πανεπιστήμιο

Παναγιώτης Σωτήρης

διδάσκων με βάση το ΠΔ 407/80

αντιπρόεδρος Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος Δ.Ε. ΠΟΣΔΕΠ

Με μια προκλητική και κυνική απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας

ανακοίνωσε ότι καταργεί πρακτικά από φέτος τη χορήγηση πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80. Για φέτος χορηγεί 21 πιστώσεις σε όλη την Ελλάδα, από 270 πέρσι. Για να δώσουμε μια εικόνα του τι σημαίνει αυτό, αρκεί να σκεφτούμε ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο με μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό θα χορηγηθούν μόλις 3,5 πιστώσεις από 45,5 πέρσι. Η απόφαση αυτή αποτελεί εμπαιγμό της Πανεπιστημιακής κοινότητας και είναι ένα ακόμη βήμα στη διάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Για τα Πανεπιστήμια η απόφαση αυτή σημαίνει την απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων με πολλά χρόνια υπηρεσίας στα πανεπιστήμια και σημαντική προσφορά παρʼ όλα τα προβλήματα που δημιουργούσε η συνθήκη ελαστικής εργασίας, οι καθυστερημένες πληρωμές, ο κατακερματισμός των πιστώσεων σε πολλούς διδάσκοντες. Σημαίνει, ακόμη, την αναγκαστική κατάργηση πλήθους μαθημάτων και οδηγεί αρκετά Τμήματα σε αδυναμία προσφοράς πλήρους προγράμματος σπουδών. Σε αυτό συμβάλλει και η καθυστέρηση στο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και το επʼ αόριστον πάγωμα των προκηρύξεων νέων θέσεων.

Η δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα στα Πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν συμβασιούχους διδάσκοντες χρησιμοποιώντας ταμειακά διαθέσιμα προηγούμενων ετών και με αμοιβή που θα ορίσει το Υπουργείο (και που θα είναι πολύ χαμηλότερη από την τωρινή εφόσον θα καθοριστεί με βάση το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων) αποτελεί έναν ακόμη εμπαιγμό, αφού μέσα στη συνθήκη της χρηματοδοτικής ασφυξίας τα διαθέσιμα αυτά δεν επαρκούν και μπορούν να καλύψουν μικρό κλάσμα των αναγκών και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη χειρότερα, η λογική του Υπουργείου, που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη νομοθεσία περί «πανεπιστημιακών υποτρόφων», ότι τα Ιδρύματα θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό αξιοποιώντας «ίδιους πόρους» απειλεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη καταφυγή σε ελαστικά απασχολούμενους και κακοπληρωμένους «εντεταλμένους διδασκαλίας» ή «πανεπιστημιακούς υποτρόφους», αλλά και να νομιμοποιήσει τα δίδακτρα και τη λογική της ανταποδοτικότητας.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δεν προσφέρει διέξοδο η τακτική που έχουν επιλέξει οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων: αντί να επιμείνουν στη διεκδίκηση των απαραίτητων πιστώσεων αποδέχτηκαν τις περικοπές ως τετελεσμένο γεγονός (όπως φάνηκε από τη σχετική ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων που αποδεχόταν την κατάργηση των πιστώσεων 407/80) και σε αρκετές περιπτώσεις άσκησαν πίεση προς τα Τμήματα να μειώσουν τεχνητά τις ανάγκες καταργώντας μαθήματα από τα προγράμματα σπουδών. Άλλωστε, η απροθυμία των Πρυτάνεων να συγκρουστούν ουσιαστικά με το Υπουργείο προκειμένου να υπερασπιστούν τους στοιχειώδεις όρους λειτουργίας των Πανεπιστημίων έγινε παραπάνω από έκδηλη στην τελευταία ανακοίνωση του Συντονιστικού τους, με την οποία πρακτικά δηλώνουν ότι συναινούν στις διαθεσιμότητες-απολύσεις των συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων και θα συνεργαστούν με το Υπουργείο στην περιβόητη «αξιολόγηση δομών».

Το αισιόδοξο είναι ότι αυτό το νέο χτύπημα στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο αγωνιστικού αναβρασμού, μέσα από το κύμα απεργιών για το θέμα των διαθεσιμοτήτων. Γιʼ αυτό το λόγο και το πανεπιστημιακό κίνημα πρέπει πλάι στις άμεσες διεκδικήσεις για το θέμα των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων να επιμείνει και στην πάγιο αίτημα να δοθούν τώρα όλες οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες που χρειάζονται τα Τμήματα ώστε να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα πλήρη προγράμματα σπουδών τους. Για να μην γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα της διάλυσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Ετικέτες: Παναγιώτης Σωτήρης Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα