Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για εκπαιδευτικούς και μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, του Β. Παντή

Ανακοινώσεις

Β. Παντής: Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για εκπαιδευτικούς και μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η βραδιά της Τρίτης 9 Ιουλίου, ημέρα που δημοσιεύτηκε το περίφημο non paper του υπουργείου παιδείας αποτελεί την νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση αφού δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 2.500 εκπαιδευτικοί και 20.000 μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ως λύση τελευταίας στιγμής, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, προκειμένου να είναι η κυβέρνηση

εντάξει απέναντι στην τρόικα, τα χρονοδιαγράμματα και τα νούμερα, αποφασίστηκε η εξολόθρευση 2500 καθηγητών μέσω του κλεισίματος των τομέων υγείας πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών των ΕΠΑΛ και αρκετών ειδικοτήτων των ΕΠΑΣ, αλλά και η αλλαγή της επαγγελματικής προοπτικής των 20.000 μαθητών που φοιτούν ή θα ήθελαν να φοιτήσουν σε αυτούς.

Ας δούμε το μέγεθος του εγκλήματος και των μύθων που πασάρει το υπουργείο μέσα από την κατάργηση του τομέα υγείας πρόνοιας του κορυφαίου σε επίπεδο και λειτουργία της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ένας τομέας που συγκέντρωνε πάντα την προτίμηση του μεγαλύτερου τμήματος των μαθητών [σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΠΑΛ Βέροιας, είναι ο πολυπληθέστερος τομέας τα τελευταία 15 χρόνια], λειτουργούσε σε υψηλό επίπεδο που αποδεικνυότανε από τις υψηλότατες βαθμολογίες στις πανελλαδικές και από την απορρόφηση στην αγορά εργασίας και «αποτελούσε κοινή παραδοχή ότι επιτελούσε σήμερα το ρόλο του». Η τεράστια ζήτηση του τομέα είχε σαν αποτέλεσμα να συρρέουν με μετεγγραφή στη Β’ τάξη των ΕΠΑΛ μαθητές από τα άλλα λύκεια.

Πώς είναι δυνατόν να προσπαθείς δήθεν για την αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και να κλείνεις τον καλύτερο τομέα της; Ποιες είναι αυτές οι μελέτες της αγοράς εργασίας και τι λένε δηλαδή ότι δεν υπάρχει ζήτηση για νοσηλευτές, για βρεφονηπιοκόμους για αισθητικούς; Είναι δυνατόν; Και πως είναι δυνατόν να επικαλούνται τα ευρωπαϊκά συστήματα τεχνικής εκπαίδευσης όπου εκεί το 70 % της εκπαίδευσης είναι τεχνικοεπαγγελματική. Εκεί ανοίγουν ειδικότητες δεν κλείνουν, και για αυτό οι χώρες τους έχουν ανάπτυξη.

Και αυτές τις ημέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βοούν για διαφθορά σε διάφορους νευραλγικούς τομείς του δημοσίου (γνωστούς και παραδοσιακούς στη διαφθορά). Γιατί δεν απολύουν από εκεί λοιπόν τους διεφθαρμένους και επίορκους; Παρά απολύουν καταξιωμένους και έμπειρους καθηγητές με δεκαετίες προϋπηρεσίας και προσφοράς στην πλάτη;

Δεν υπάρχει απάντηση. Είναι απλά τα πράγματα. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Πιάσαμε τα νούμερα που ζητά η τρόικα και κυρίως κάναμε δώρο τους τομείς υγείας και πρόνοιας, και αισθητικής στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κάθε έγκλημα έχει τα κίνητρα του, τα οποία σε οδηγούν στο δολοφόνο και κυρίως στον ηθικό αυτουργό, αυτόν που επιθυμούσε διακαώς το φόνο για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται καθαρά ποιους ευνοεί το έγκλημα, ποιοι είναι αυτοί που θα ωφεληθούν. Φυσικά η ιδιωτική εκπαίδευση που θέλει να αναλάβει τον συγκεκριμένο τομέα. Εμ βέβαια τόσα χρόνια στερήθηκαν τους πελάτες τους. Αυτοί όμως που τους έκανα δώρο το καλύτερο φιλέτο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αδιαφορούν στο γεγονός ότι τα παιδιά των ΕΠΑΛ δεν έχουν οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Έτσι δεν θα ακολουθήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν, θα αναγκαστούν να συνωστιστούν σε κάποια άλλη και από εκεί που θα μπορούσαν να βρουν δουλειά θα οδηγούνται κατευθείαν στην ανεργία. Και φυσικά κάποια παιδιά το Σεπτέμβρη θα ψάχνουν μάταια τους καθηγητές τους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αλήθεια ποιος και με ποια εμπειρία θα αναλάβει την διδασκαλία και την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές;;;;; Μήπως σκοπεύετε αυτούς που εκδιώξατε με το χείριστο τρόπο να τους προσλάβετε ως ωρομίσθιους για να σας ξελασπώσουν μια ακόμα φορά;;;

Ούτε εδώ θα υπάρξουν απαντήσεις. Τα επιχειρήματα και οι δικαιολογίες τους είναι για γέλια και για κλάματα. Και για να ολοκληρώσουν την ανάλγητη πολιτική τους, στο πολυνομοσχέδιο αναφέρει στην κινητικότητα (Άρθρο 91 παράγραφος2) ότι αυτοί που είναι στη διάθεση, για να μεταταχθούν θα μοριοδοτούνται και θα υπάρχει και συνέντευξη ώστε να πάρουν την καινούργια θέση. Δε φτάνει που σε απολύσαμε εν μια νυκτί, εσύ θα μας «καλοπιάνεις» κιόλας λόγω συνέντευξης, για να μην απολυθείς και να σε μετατάξουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε αυτόν τον τόπο τι είναι η συνέντευξη και πως χρησιμοποιείται. Κι εδώ αναφύεται και το ερώτημα γιατί πρέπει να αξιολογηθούν μέσω συνέντευξης αυτοί που διορίστηκαν ή από εξετάσεις ή περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους στην επετηρίδα, δηλαδή όλοι τους αξιοκρατικά κι όχι μέσω των παραδοσιακών πελατειακών σχέσεων που αυτοί συντηρούσαν πάντοτε.

Ούτε εδώ θα υπάρξει απάντηση.

Η μόνη απάντηση μπορεί να δοθεί από εμάς και είναι μια : εξέγερση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που καταστρέφει το εκπαιδευτικό σύμπαν. Κανείς δεν μπορεί να λείψει από τον αγώνα γιατί μας αφορά όλους. Κανείς δεν ξέρει πια τι του ξημερώνει. Δεν σέβονται και δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε προϋπηρεσίες, ούτε τοποθετήσεις, ούτε αρχαιότητα, ΤΙΠΟΤΑ. Όλοι μελλοθάνατοι. Γι αυτό και όλοι στον αγώνα να ανατρέψουμε την πολιτική που ανατρέπει και εξαθλιώνει τις ζωές μας. Την πολιτική που στερεί τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση από τα παιδιά μας.

Βαπτιστής Παντής

Αναπλ. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Ημαθίας

Tags: Β. Παντήςαπολύσεις καθηγητώναπολύσεις εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα