Η κρίση βαθαίνει και προκαλεί φουρτούνες στα επιτελεία

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

 

Η επαναγορά χρέους από την Ελλάδα, με την οποία συνεχίζεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία για λογαριασμό του κεφαλαίου, μονοπώλησε τις παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς μεγαλώνουν οι αναταράξεις στα αστικά επιτελεία, εξαιτίας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού

ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους για τη διαχείριση.

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αμερικανικός οίκος «Moody's» προχώρησε στην υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1, εξαιτίας των «πιστωτικών κινδύνων που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών».

Με δεδομένη την υποβάθμιση στις 19 Νοέμβρη της γαλλικής οικονομίας σε Aa1 από ΑΑΑ, είναι φανερό ότι η καμπάνα χτυπάει πλέον για τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται στο μέλλον ο οίκος να προχωρήσει και σε νέες υποβαθμίσεις των Μηχανισμών της ΕΕ ή κρατών - μελών της.

Θέλοντας να προλάβουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, σε ανακοίνωσή τους ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ αναφέρουν ότι δε συμφωνούν με την απόφαση του «Moody's» και ότι η υποβάθμιση με κανέναν τρόπο δε θα εμποδίσει τον ΕΜΣ από την παροχή κεφαλαίων σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία για την κρίση στην Ευρωζώνη είναι αμείλικτα, καθώς συνεχίστηκε σ' αυτή για 16ο συνεχή μήνα η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) ανήλθε στις 46,2 μονάδες το Νοέμβρη, έναντι 45,4 μονάδων τον Οκτώβρη και παραμένει κάτω από 50 μονάδες, που σημαίνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα εξακολουθεί να συρρικνώνεται.

Σε ό,τι αφορά στο συμβιβασμό στο Γιούρογκρουπ, με δηλώσεις τους στο «Ρόιτερς», δύο αξιωματούχοι χωρών της Ευρωζώνης ανεβάζουν στα 40 δισ. ευρώ το μέγεθος του χρέους που η Ελλάδα θα αποσύρει με την επαναγορά, δαπανώντας 10,2 δισ. ευρώ. Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα της επαναγοράς χρέους θα ευοδωθεί έκανε και ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

Στο τραπέζι παραμένει το «κούρεμα»

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, υπενθύμισε με δηλώσεις της ότι η συμφωνία που έγινε στο Γιούρογκρουπ είναι «εύθραυστη» και «η ισχυρή ύφεση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης επηρεάζει τον "πυρήνα" της ένωσης». Η ίδια ζήτησε έμμεσα χαλάρωση των ρυθμών της δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη - μέλη, λέγοντας ότι«οι ρυθμοί εξισορρόπησης των προϋπολογισμών πρέπει να είναι λογικοί».

Επαληθεύοντας τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του ενδοϊμπεριαλιστικού συμβιβασμού στο Γιούρογκρουπ, η Α. Μέρκελ άφησε ανοιχτό σε συνέντευξή της στην «Bild» να αποφασιστεί στο άμε

Keywords
Τυχαία Θέματα