Η απίστευτη(;) ιστορία του Eric Glisson

Tweet

Ο Eric Glisson εξέτησε 20 χρόνια, περίπου, στη φυλακή Sing Sing της Νέας Υόρκης. Ολα αυτά τα χρόνια που ήταν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, η κόρη του μεγάλωσε, η προχωρούσε και οι αρχές δεν έδειχναν καμία διάθεση να επανεξετάσουν την υπόθεσή του.

Ο κατάδικος 97Α7088 όμως δεν είχε σκοπό να το βάλει κάτω. Μία αναπάντεχη βοήθεια από μία καλόγρια η οποία πίστεψε την ιστορία του και από έναν δικηγόρο που δέχτηκε να αναλάβει την υπόθεσή του ήταν αυτά που τον ελευθέρωσαν.

O Glisson

και άλλοι πέντε καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια φυλάκισης το 1995 για το φόνο ενός οδηγού ταξί στο Μπρονξ. Το δικαστήριο βασίστηκε στη μαρυρία ενός μάρτυρα που ήταν αμφίβολης αξιοπιστίας. Και οι έξι έμειναν σχεδόν είκοσι χρόνια στη φυλακή.

Ο εφιάλτης του Glisson ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου 1995 όταν ο Baithe Diop, οδηγός ταξί, βρέθηκε δολοφονημένος. Οι δολοφόνοι του τον είχαν ληστέψει παίρνοντας το κινητό του και τα χρήματά του.

Μερικές εβδομάδες μετά τη δολοφονία μία γυναίκα η Miriam Tavares είπε στην αστυνομία ότι είδε το έγκλημα από το παράθυρο του μπάνιου της και μάλιστα ότι άκουσε και όσα είπαν μεταξύ τους οι δολοφόνοι. Ένα από τα ονόματα που έδωσε στην αστυνομία ήταν και του Glisson.

Το δικαστήριο βασισμένο σε αυτή τη μαρτυρία καταδίκασε τον Glisson σε 25 χρόνια φυλακή.

Και περνούσαν τα χρόνια και ήρθε το 2006 και ο Glisson ένιωσε προς στιγμή απελπισία γιατί είχε εξαντλήσει όλες τις προσφυγές του για επανεξέταση του φακέλου του. Τότε συνάντησε την καλόγρια Joanna Chan, μία καθολική καλόγρια εθελόντρια στις φυλακές. Αυτή πίστεψε στην αθωότητά του και επικοινώνησε με έναν γνωστό της δικηγόρο ο οποίος δέχτηκε να τον αναλάβει.

Ο δικηγόρος σε μία εξέταση του χώρου που έγινε το έγκλημα ανακάλυψε ότι ήταν αδύνατον η μάρτυρας να είδε καλά αλλά και κυρίως και να άκουσε όσα έλεγαν οι δολοφόνοι του άτυχου άντρα. Επίσης κατάλαβε ότι οι αστυνομικοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να εξετάσουν την αξιοπιστία της μαρτυρίας. Δυστυχώς όμως ήταν αδύνατον να επανεξετάσουν την μάρτυρα αφού αυτή είχε πεθάνει το 2002 από υπερβολική δόση.

Και έτσι πέρασαν πάλι τα χρόνια και ο Glisson δεν το έβαζε κάτω. Το 2012 έρχονται στα χέρια του αναφορές από την έρευνα που έγινε στο κλαπέν κινητό του άντρα που δολοφονήθηκε. Η ανάλυση της κίνησης του κινητού έδειξε ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία από μέλη μίας περιβόητης συμμορίας του Μπρονξ. Ήταν ολοφάνερο ότι η αστυνομία δεν είχε εξετάσει κανένα στοιχείο από την υπόθεση.

Στην προσπαθειά του Glisson να αποδείξει την αθωότητά του έστειλε γράμμα σε δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης και με μία τύχη που επιτέλους του χαμογέλασε το γράμμα του έπεσε στα χέρια του ντετέκτιβ John O' Malley. Ο συγκεκριμένος ντετέκτιβ είχε πάρει μέρος πριν δέκα χρόνια στη σύλληψη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και οι πραγματικοί δολοφόνοι του άτυχου άντρα. Οι δολοφόνοι είχαν ομολογήσει τη δολοφονία όμως κανένας δεν ασχολήθηκε ή δεν ήξερε ότι κάποιος άλλος εξέτιε ποινή για αυτό το φόνο. Η αστυνομία του Μπρονξ δεν εξέτασε το θέμα αφού όπως υποστήριξαν, σύμφωνα με το NBCNEWS.com εξετάζουν μόνο τις ανοιγμένες υποθέσεις και τα χρόνια πέρασαν...

Ο John O' Malley μόλις πήρε στα χέρια του το γράμμα του Glisson ήξερε τι έπρεπε να κάνει και κατάλαβε ότι όλα αυτά τα χρόνια έξι άνθρωποι ήταν στη φυλακή για κάτι που δεν έκαναν.

Έτσι τον Οκτώβριο του 2012 ο Glisson ελευθερώθηκε εκτίοντας σχεδόν 20 χρόνια φυλακής. Ήταν 18 χρονών όταν μπήκε στη φυλακή και βγήκε στα 37 του. Η κόρη του ήταν μιας βδομάδας μωρό και τώρα ήταν σχεδόν 18 ετών.

Ιστορίες τρέλας και υλικό για μυθιστοριογράφους όταν δεν είσαι ο άμεσα ενδιαφερόμενος βέβαια...

Tags: φυλακήΜπρονξ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα