Η απεργία ως θρυαλλίδα, του Αναστάσιου Βαφειάδη

Ανακοινώσεις

Η απεργία ως θρυαλλίδα

10/5/2013

Ας μνημονεύσουμε τι διαδραματίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τις τελευταίες χίλιες μέρες. Μειώσεις μισθών, καταργήσεις δώρων, συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο των 800 σχολικών βιβλιοθηκών, ένα τρίμηνο χωρίς

σχολικά βιβλία, μειώσεις κονδυλίων για τις σχολικές επιτροπές, μάθημα χωρίς θέρμανση, νέο πειθαρχικό δίκαιο [1-8]. Μέρα με τη μέρα γέμιζε το ποτήρι της οργής. Οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, η παύση 10.000 αναπληρωτών, μαζί με το «δώρο» των δυο επιπλέον ωρών στο ωράριο των καθηγητών, τελικά το ξεχείλισαν [9,10]. Η τελευταία νομοθέτηση της κυβέρνησης και η αδιαλλαξία του Υπουργείου Παιδείας [11] κατάφεραν τελικά να αφυπνίσουν την Ο.Λ.Μ.Ε. ώστε να προτείνει απεργία τις ημέρες των Πανελληνίων εξετάσεων [12].

Τις αιτιάσεις των Μ.Μ.Ε. και της κοινωνίας στις επερχόμενες κινητοποιήσεις μας τις γνωρίσουμε. Σε αυτές απαντάμε εν συντομία:

Αν κάποιοι δε σέβονται τη νέα γενιά δεν είμαστε εμείς, αλλά αυτοί που κατάφεραν η ανεργία στους νέους να φτάσει στο 64 % [13]! Αν κάποιοι απαξιώνουν το σλόγκαν «Πρώτα ο Μαθητής» δεν είμαστε εμείς, αλλά αυτοί οι οποίοι θέτουν ως στόχο να φτάσουν τις δαπάνες του Α.Ε.Π. για την παιδεία στο χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών, μόλις στο 2,15 % [14]. Αν κάποιοι παίζουν με τις αγωνίες των μαθητών δεν είμαστε εμείς, αλλά αυτοί που εκβιαστικά νομοθέτησαν πέντε (σχολικές) μέρες πριν την έναρξη των Πανελληνίων. Τέλος, όσον αφορά τον ψευδή χαρακτηρισμό περί «τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας», αρκεί να ενημερώσουμε ότι οι Εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα εργάζονται εβδομαδιαίως και ετησίως όσο και οι υπόλοιποι Εκπαιδευτικοί σε όλη την Ευρώπη [15].

Αν η κοινή γνώμη κωφεύει σε ό,τι λέμε, ας συνεχίζει να ακούει τα μικροαστικά ένστικτά της. Αν η κοινή γνώμη, μετά από τρία χρόνια, εθελοτυφλεί σε ό,τι βιώνει καθημερινά και νομίζει ακόμα πως για όλες τις πληγές του Φαραώ φταίνε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και δη οι Εκπαιδευτικοί, ας συνεχίζει αποχαυνωμένη να βλέπει ειδήσεις από τα αγαπημένα της κανάλια. Οφείλει κάποια στιγμή να ξυπνήσει από το λήθαργο, να καταλάβει γιατί μαχόμαστε και να στρέψει το μένος της προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν απεργούμε για τις δυο επιπλέον ώρες (όπως βολεύει να ακούγεται), αλλά για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Εκπαίδευση, την οποία σε κόντρα των καιρών και υπό αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουμε να υπηρετούμε και να κρατάμε ζωντανή.

Τα μέτρα ενάντια στο κοινωνικό κράτος και στα εργασιακά κεκτημένα δε θα σταματήσουν πουθενά αν δεν υπάρξει καθολική αντίδραση. Για κάθε ένα κεκτημένο που χάνεται στο δημόσιο τομέα χάνονται δέκα στον ιδιωτικό. Ελπίζουμε η απεργία στις Πανελλήνιες να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα αναζωπυρώσει την υποβόσκουσα οργή της κοινωνίας και θα ρίξει τίτλους τέλους στην ηττοπάθεια των τελευταίων τριών ετών.

Ανεξάρτητα από την έκβαση των κινητοποιήσεων θα δώσουμε κι ένα μάθημα ζωής στους μαθητές μας. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Μην τα διδάσκουμε επί ματαίω. Για να μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια αύριο...

Αναστάσιος Π. Βαφειάδης

Δρ. Χημείας Α.Π.Θ., MΕd

Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αναφορές

[1] http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63429082

[2] http://www.tanea.gr/news/greece/article/4748422/?iid=2

[3] http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63622286

[4] http://www.e-aris.gr/drasi/vouli/804-to-kleisimo-twn-800-sxolikwn-bibliothhkwn

[5] http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231126365

[6] http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=325522

[7] http://www.inews.gr/229/choris-thermansi-ta-scholeia-sti-florina.htm

[8] http://elmexanthis.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html

[9]http://www.alfavita.gr/arthra/κατατέθηκε-πδ-για-μεταθέσεις-υπεράριθμων-εκπαιδευτικών

[10] http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113033340

[11] http://www.alterthess.gr/content/nayagio-sti-synantisi-olme-ypoyrgeioy

[12] www.tvxs.gr/node/128137

[13]http://www.skai.gr/news/greece/article/231565/elstat-nea-auxisi-tis-anergias-sto-27/

[14] http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=344770

[15] http://www.efsyn.gr/?p=48104

Tags: Αναστάσιος Βαφειάδης
Keywords
Τυχαία Θέματα