Η "Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη" ταξίδεψε μαθητές Γυμνασίου σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις!

Μία δράση «ανάγνωσης», η οποία δεν βασίζεται στα βιβλία, αλλά στις ανθρώπινες βιωματικές εμπειρίες που μπορούν να ταξιδέψουν μέσω των χειλιών των ανθρώπων σε ένα ταξίδι προς τις ψυχές συνανθρώπων τους πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Η δράση «Human Library» («Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη») από το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Ηρακλείου με κεντρικό στόχο ν' ανοίξει τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των διάφορων μορφών προκαταλήψεων.

Ποια σχέση μπορεί να έχουν δύο πρόσφυγες, ένας δημόσιος υπάλληλος, μια σπουδάστρια υποκριτικής στην πρώην ΕΣΣΔ, ένας νέος πολίτης που συμμετέχει ενεργά στα κοινά κι ένα παιδί μεταναστών; Όλοι οι παραπάνω συμμετείχαν ενεργά στη συγκεκριμένη δράση, μεταφέροντας καθένας και καθεμία τις δικές τους ανθρώπινες ιστορίες, τα βιώματα και τις εμπειρίες από τις προκαταλήψεις που κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή.

Το «Human Library», η «ζωντανή» βιβλιοθήκη δεν στηρίζεται στα χάρτινα βιβλία, αλλά στους ανθρώπους που μετέχουν στις συναντήσεις της, έχοντας διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με σκοπό να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας. Αυτό βίωσαν οι μαθητές του γυμνασίου βρισκόμενοι μπροστά στα «ράφια» της «ζωντανής» βιβλιοθήκης τα οποία διέθεταν προς τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Ηρακλείου «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω όμως, τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Οι εθελοντές που μετείχαν στη δράση, παρουσιάζονταν στο εξώφυλλο ενός βιβλίου ως ξεχωριστή ιστορία ο καθένας. Οι μαθητές και αναγνώστες του «Human Library», είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν από τους συμμετέχοντες για τον ρατσισμό στη σύγχρονη κοινωνία, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο ΗρακλείουΒιωματική διδασκαλίαΒιωματική Μάθησηκαλλιτεχνικό σχολείο Ηρακλείου
Keywords
Τυχαία Θέματα