Για ποιους πιάνουν τόπο οι θυσίες - Τα μεγέθη των 500 πλεόν κερδοφόρων ομίλων

Tweet

Επιμέλεια: AlfaVita.gr - Χρήστος Κωστόπουλος

Τα πράγματα δεν ήταν αλλά και δεν είναι τα ίδια για όλους. Αυτό έρχεται να δείξει η έρευνα της ICAP που παρουσίασε σήμερα η «Ημερησία», στην οποία περιλαμβάνονται τα κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα οι επιχειρήσεις αυτές κατάφεραν να κλείσουν τους ισολογισμούς

τους το 2012 φανερά ενισχυμένες, τόσο όσον αφορά τα λειτουργικά τους κέρδη αλλά και τον κύκλο εργασιών τους.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία βρίσκεται στο πιο βαθύ οικονομικό σκοτάδι και την ώρα που ετοιμάζεται για ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, κάποιοι ανοίγουν σαμπάνιες βλέποντας τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν.

Αυτό είναι μάλλον και το πραγματικό story της κυβέρνησης, το οποίο και πλαισιώνει το σλόγκαν «οι θυσίες πιάνουν τόπο». Πιάνουν, είναι αλήθεια αλλά για τον ΟΤΕ, την COCA – COLA, τον ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ και κυρίως τους ιδιοκτήτες τους.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών για τις πεντακόσιες πιο κερδοφόρες εταιρείες το 2012 ανήλθε σε 94,1 δισ. ευρώ από 90 δισ. ευρώ το 2011, σημειώνοντας αύξηση 4,5%, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 44,3%.

Επίσης, τα κέρδη πριν από τους φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,44 δισ. ευρώ έναντι σημαντικών ζημιών που είχαν καταγράψει το προηγούμενο έτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της κατάταξης είναι οπωσδήποτε πολύ καλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο των ελληνικών εταιρειών, στις οποίες διαπιστώνεται μεν ότι τα συνολικά κέρδη EBITDA επανέκαμψαν με θετικό πρόσημο (ήταν αρνητικά το 2011), ωστόσο το τελικό τους καθαρό αποτέλεσμα (Κ.Π.Φ.) παρέμεινε ζημιογόνο, το 2012. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι με βάση τα κέρδη προ φόρου (2012), από τις 500 εταιρείες το 77,6% ήταν κερδοφόρες, ενώ οι λοιπές ήταν ζημιογόνες. Tags: κέρδηεπιχειρήσειςΧρήστος Κωστόπουλος Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα