Για ποιους λόγους μπορεί να προκαλέσει θάνατο το Ice Bucket Challenge

Tweet

To Ice Bucket Challenge έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό χρηματικό ποσό αλλά έχει επίσης καταφέρει να προκαλέσει και την ευαισθητοποίηση για τις ασθένειες των κινητικών νευρώνων όπως Amyotrophic Lateral Sclerosis. Μέσα σε ένα μήνα, η ALS Association έχει λάβει 80 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.

Ενώ όμως η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων θα έπρεπε να επαινεθεί, ο τραγικός θάνατος του Σκωτσέζου έφηβου, αποκαλύπτει πως το Ice Bucket Challenge

μπορεί να είναι επικύνδυνο έως και δυνητικά θανατηφόρο.

Το κρύο νερό σκοτώνει

Όταν φαντάζεσαι τους κινδύνους του κρύου νερού, πιθανόν να σκεφτείς την υποθερμία. «Η ενασχόληση με την περίπτωση της υποθερμίας χρονολογείται από την εποχή του Τιτανικού, και ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου» αναφέρει ο καθηγητής Mike Tipton, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πορτσμουθ και συγγραφέας αρκετών βιβλίων σχετικών με την επιβίωση στην θάλασσα.

Για να είναι η υποθερμία θανατηφόρα χρειάζεται χρόνο:Η θερμοκρασία που ξεκινά από 37 7ºC/99ºF χρειάζεται μισή ώρα για να πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή κάτω από 35 ° C / 95 ° F. Παρόλαυτα όμως οι περισσότεροι θάνατοι στο νερό συμβαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς τα δύο τρίτα των πνιγμένων είναι καλοί κολυμβητές.

Το πρώτο πράγμα που είναι και κοινό σε αυτούς που κάνουν Ice Bucket και σε αυτούς που βυθίζονται στο νερό είναι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία πυροδοτεί ένα αντανακλαστικό που ονομάζεται “cold shock response” (Δείτε ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Είναι το ίδιο πράγμα με το να πηδούσατε σε μία πισίνα που σας έχουν πει ότι είναι θερμαινόμενη ενώ δεν είναι. Αυτού του είδους η διαδικασία – ΣΟΚ σας αφαιρεί σχεδόν κάθε δυνατότητα αναπνοής.

Θάνατος από πνιγμό

Ο πνιγμός είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, η οποία σκοτώνει 10 Αμερικανούς την ημέρα (1 στους 5 είναι παιδιά).

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να πνιγεί είναι επειδή δεν ξέρει κολύμπι, ή λόγω μεγάλων πλημμύρων για παράδειγμα. Όμως ο Tipton πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν πνιγεί, στην πραγματικότητα ο πνιγμός τους οφείλεται στην απότομη εμβάπτιση σε κρύο νερό. Ο καθηγητής εκτιμά ότι το 20% υπέκυψε στην υποθερμία, ενώ ένα άλλο 20 % πεθαίνει πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της διάσωσης τους, και το υπόλοιπο 60% σκοτώνεται από τοΚρύο ΣΟΚ (“cold shock response”)

Το Ice Bucket Challenge έχει συνδεθεί μέχρι στιγμής με δύο θανάτους. Του Σκωτσέζου 18χρονου Cameron Lancaster, ο οποίος πνίγηκε μετά άλμα σε ένα πλημμυρισμένο λατομείο και με τον 40χρονο πατέρα Willis Tepania από τη Νέα Ζηλανδία, που έπαθε καρδιακή προσβολή αφότου μετά ήπιε ένα μπουκάλι Ουίσκι.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες του Ice Bucket Challenge δεν βυθίζονται, αλλά πως μπορεί η κρύα εμβάπτιση να είναι επικίνδυνη για αυτούς. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν κρατάνε τις αναπνοές τους και το πρόσωπο τους βρέχεται.

Βυθίζοντας τον εαυτό σας σε κρύο νερό ενεργοποιούνται δύο ισχυρές φυσιολογικές αντιδράσεις, το κρύο ΣΟΚ και το “diving response”.

Το κρύο νερό γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν συμπίπτουν και τα δύο αντανακλαστικά. «Αν σας συμβούν και τα δύο, τότε επί της ουσίας συμβαίνει το εξής: η καρδιά προσπαθεί να επιταχύνει την λειτουργία της (κρύο Σοκ) και παράλληλα παίρνει εντολή να την επιβραδύνει (divine response).

Αυτό αποκαλείται «Autonomic conflict» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ), επειδή τόσο το cold shock response όσο και το diving response στέλνουν σήματα στην καρδιά μέσω νεύρων τα οποία ελέγχουν ακούσιες λειτουργίες του σώματος όπως και η αναπνοή να ξεκινήσει μια αντιφατική διαδικασία

Καρδιακή σύγκρουση

Το αντανακλαστικό του “diving response” είναι πολύ ζωτικό για τα θαλάσσια θηλαστικά όπως για τις φάλαινες και τα δελφίνια. Είναι το αντανακλαστικό που λέει στην καρδιά να ηρεμήσει και να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς τα πιο καίρια όργανα, όπως ο εγκέφαλος. Είναι η αντανακλαστική διαδικασία που σας κάνει να κρατάτε την αναπνοή σας όταν είστε κάτω από το νερό και σας δίνει τη δυνατότητα να διατηρείτε το οξυγόνο

Όπως είπαμε και πιο πάνω όταν συμβαίνουν και τα δύο (Κρύο Σοκ και divine response) δηλαδή η λεγόμενη ‘autonomic conflict‘ είναι σαν η καρδιά να είναι ένα αμάξι στο οποίο πατάς γκάζι και ταυτόχρονα φρένο.

Η ‘autonomic conflict‘ προκαλεί ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) και μπορεί οδηγήσει στην πιο επικίνδυνη έκβαση του εμβαπτίσματος σε κρύο νερό: τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Πληροφορίες από Forbes

Tags: ice bucket challenge Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα