Για κάποιες από τις χιλιάδες γυναίκες που δεν πρόλαβαν να πουν “MeToo”

Με σεβασμό για τη μνήμη τους και με πολύ-πολύ θυμό για τους δράστες τους και για μια κοινωνία που συναίνεσε, σιώπησε ή έκλεισε τα μάτια.

Και για να τελειώνουμε με πολλές από τις βλακείες που διάβασα εδώ μέσα τις τελευταίες μέρες:

Δεν είναι υπερβολικές οι γυναίκες που αφηγούνται τις φρικτές ιστορίες βίας που έχουν υποστεί και έχουν επιβιώσει.

Υπερβολικό είναι να είσαι 16χρονώ, να σε ακολουθούν έξω από το σχολείο -από έναν θεωρητικά ασφαλή χώρο, δηλαδή-, να σε στραγγαλίζουν, να σε βιάζουν, να σε γρονθοκοπούν μέχρι

θανάτου, να σε καίνε ζωντανή, να σε οδηγούν στην αυτοκτονία.
“Ξέρω ότι οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά η σιωπή μου γίνεται η κραυγή μιας γυναίκας εκεί έξω που πληκτρολογεί αυτά τα λόγια σα να ήμουν εγώ ή που βγαίνει στους δρόμους με το όνομά μου στα χείλη της και έχει το κουράγιο να κάνει το κορμί της ασπίδα στον αγώνα της για απελευθέρωση.

Ξέρω ότι οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά εγώ είμαι εσύ κι εσύ είσαι εγώ!

Και όταν ακούσεις τη σιωπή μου, τότε η φωνή μας θα γίνει πιο δυνατή” (από κείμενο της Esra Dogan για τη δολοφονία της Hande Kader).

Hande Kader. 22 χρονώ. Τουρκία

Τρανς μαχητική ακτιβίστρια. Την κακοποίησαν. Την έκαψαν ενόσω ήταν ακόμα ζωντανή. Τη στραγγάλισαν. Την πέταξαν σε ένα χαντάκι. Ήταν φρικτά παραμορφωμένη και αναγνωρίστηκε μόνο από τα δόντια της.

Lucia Perez. 16 χρονώ. Αργεντινή

Τη νάρκωσαν. Την κακοποίησαν σεξουαλικά σε βαθμό τέτοιο ώστε να πεθάνει από ανακοπή καρδιάς. Έπλυναν τη σορό και την έντυσαν προκειμένου να το κάνουν να δείχνει ως μια υπόθεση υπερβολικής δόσης ναρκωτικών ουσιών.

Φαίη Μπλάχα. 23 χρονώ. Ελλάδα

Ο χρυσαυγίτης δράστης την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, το στέλεχος του εγκεφάλου της ήταν εντελώς κατεστραμμένο. Ο δράστης είχε ισχυριστεί στη δίκη ότι “χαστούκισε μόνο την 23χρονη κοπέλα και ότι εκείνη στη συνέχεια γλίστρησε στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου και χτύπησε.

Micaela Garcia. 21 χρονώ. Αργεντινή

Αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, μέλος του Ni Una Menos. Δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Την ακολούθησαν με το αυτοκίνητο. Τη στραγγάλισαν μέχρι θανάτου. Οι αρχές βρήκαν το σώμα της γυμνό και παρατημένο δίπλα σε έναν επαρχιακό δρόμο.

Τιτσιάνα Καντόνε. 31 ετών. Ιταλία.

Ο πρώην αρραβωνιαστικός της ανέβασε στο διαδίκτυο ερωτικές φωτογραφίες και βίντεο. Αυτή άλλαξε σπίτι, υπέβαλε αίτηση για να αλλάξει ονοματεπώνυμο. Δεν άντεξε την πίεση και τον καθημερινό δημόσιο εξευτελισμό. Αυτοκτόνησε.

Anahi Benitez. 16 χρονώ. Αργεντινή

Την απήγαγαν έξω από το σχολείο. Την κακοποίησαν. Τη στραγγάλισαν. Μισοσκέπασαν το πτώμα με χώμα και φύλλα και την παράτησαν εκεί.

Ζωή Δαλακλίδου. 34 χρονώ. Ελλάδα.

Ο δράστης την κακοποίησε και την έκαψε λίγα μέτρα από το σπίτι της.

Keywords
Τυχαία Θέματα