Για 5η χρονιά ο Καβάφης στα σχολεία. Δηλώστε συμμετοχή

Όταν η καβαφική ποίηση «κάθεται» στα θρανία η δημιουργικότητα των μαθητών απογειώνεται. Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, για μία ακόμη χρονιά, μπαίνει στις σχολικές τάξεις για να παρασύρει, να εμπνεύσει και να «ταξιδέψει» τους μαθητές με «πυξίδα» το σπουδαίο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Οι στίχοι του γίνονται μαγικές εικόνες σε τοίχους, εγκαταστάσεις που θυμίζουν καράβια με προορισμό την Ιθάκη, κόμικ με πρωταγωνιστές υπερήρωες ποιητές. Με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικείωση των μαθητών με την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, το εκπαιδευτικό

πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά στην Αθήνα σε σχολεία που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δράση (δείτε λεπτομέρειες για τη διαδικασία συμμετοχής πιο κάτω).

Από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και τον Μάιο του 2018, μέσα από πέντε πρωτότυπα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής, οι συντελεστές των εργαστηρίων βοηθούν τους μαθητές να προσεγγίσουν τα κείμενα του Κ.Π. Καβάφη μέσα από τις πλέον «απρόβλεπτες» τέχνες, όπως είναι το graffiti, η performance, η ηλεκτρονική μουσική και οι αυτοσχέδιες εκδόσεις. Αυτή η δημιουργική και ιδιαίτερη ανάγνωση βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα ποιήματα, ενώ το υλικό που προκύπτει μέσα από τα εργαστήρια υπογραμμίζει το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

Παράλληλα, για 4η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» ταξιδεύει και στην ελληνική περιφέρεια φέρνοντας τους μαθητές πέντε σχολείων της πόλης που θα επιλεγεί σε επαφή με το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος στην περιφέρεια καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία (δείτε λεπτομέρειες για τη διαδικασία συμμετοχής πιο κάτω).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το ποίημα του Καβάφη “Ιθάκη” σε ένα εκπληκτικό κόμικ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέντε δημιουργικά εργαστήρια – πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις

1.Ένα σχολείο γεμάτο Καβάφη
Χρησιμοποιώντας τεχνικές της γλυπτικής και των εικαστικών εγκαταστάσεων, οι μαθητές μετατρέπουν τον χώρο του σχολείου στο απόλυτο καβαφικό περιβάλλον. Με εικαστικά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, το σχολείο γίνεται ένα σκηνικό στο οποίο ζωντανεύει το σύμπαν της καβαφικής ποίησης.
Συντελεστές: Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια) – Πάκυ Βλασσοπούλου (εικαστικός)

2.Φτιάχνοντας τη δική μας καβαφική έκδοση
Όπως ο Καβάφης τύπωνε και μοίραζε ο ίδιος σε μονόφυλλα τα ποιήματά του, έτσι και οι μαθητές με την καθοδήγηση ενός ποιητή και ενός εικονογράφου διαβάζουν Καβάφη, εμπνέονται από την ποίησή του, φτιάχνουν τις δικές τους εκδόσεις και εικονογραφούν τα δικά τους μονόφυλλα.
Συντελεστές: Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής) – Παναγιώτης Πανταζής (εικονογράφος/δημιουργός αυτοεκδόσεων)

3. Ένα ποίημα γίνεται graffiti
Αρχικά οι μαθητές διαβάζουν μαζί με τη βοήθεια των συντελεστών του εργαστηρίου τα ποιήματα του Αλεξανδρινού. Στη συνέχεια γράφουν στίχους εμπνευσμένους από την καβαφική ποίηση και παρεμβαίνουν εικαστικά με τεχνικές γκράφιτι σε καθορισμένες επιφάνειες του σχολείου τους, μεταμορφώνοντας το σχολικό κτίριο σε ένα καμβά εικόνων, συναισθημάτων και ποίησης.
Συντελεστές: Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής) – Cacao Rocks (εικαστικός)

4. Οι στίχοι του Καβάφη σε ηλεκτρονικό ήχο
Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί ένα ποίημα όπως το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» σε μουσικό κομμάτι; Οι μαθητές διαβάζουν, εμπνέονται, ηχογραφούν, δημιουργούν το δικό τους ήχο και μετατρέπουν το καβαφικό έργο σε ηλεκτρονική μουσική.
Συντελεστές: Χρήστος Χρυσόπουλος (συγγραφέας) – Δημήτρης Πατσαρός (μουσικός παραγωγός)

5. Ο Καβάφης ως performance
Στο εργαστήρι αυτό, οι μαθητές προσεγγίζουν το έργο του Κ.Π. Καβάφη με «όχημα» την τέχνη της performance. Μέσα από μια σειρά ασκήσεων, που προάγουν την αυτοέκφραση και το χτίσιμο δυνατών δεσμών στην ομάδα, οι μαθητές εξερευνούν το καβαφικό ποιητικό σύμπαν.
Συντελεστές: Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια) – Γιώτα Αργυροπούλου (ηθοποιός)

Info:
• H διάρκεια προγράμματος σε σχολεία της Αττικής είναι από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018

• Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε οκτώ τρίωρες συναντήσεις, μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος.

• Το εργαστήρι απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

• Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» απευθύνεται αποκλειστικά σε δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά του προγράμματος στην Αττική και στην περιφέρεια, δίνοντας προτεραιότητα σε σχολεία λιγότερο προνομιούχων περιοχών. Στόχος μας και φέτος είναι να επισκεφθούμε πέντε σχολεία στην Αττική και πέντε στην περιφέρεια.

Για την Αττική
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής σχολείων της Αττικής στο cavafyarchive@onassis.org target=_blank>cavafyarchive@onassis.org έως τις 19.10.2017 με την ένδειξη «Ο Καβάφης πάει σχολείο (Αθήνα)». Οι αιτήσεις γίνονται από τις διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με έναν υπεύθυνο καθηγητή. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του εργαστηρίου που επιθυμεί το εκάστοτε σχολείο να φιλοξενήσει, ο αριθμός των μαθητών οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριo, αλλά και ο ηλεκτρονικός τόπος του σχολείου. Οι απαντήσεις θα δοθούν έως τις 2.11.2017. Η επιλογή των σχολείων γίνεται κατόπιν συνάντησης με τους υπευθύνους του προγράμματος και οι σχολικές μονάδες που θα επιλεγούν μπορούν να φιλοξενήσουν από ένα εργαστήριο η κάθε μία. Τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.

Για την περιφέρεια
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής σχολείων της περιφέρειας στο cavafyarchive@onassis.org έως τις 31.10.2017 με την ένδειξη «Ο Καβάφης πάει σχολείο (περιφέρεια)». Οι αιτήσεις γίνονται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε Περιφέρειας. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των σχολείων που ανήκουν στην Περιφέρεια, ο αριθμός των μαθητών και ο ηλεκτρονικός τόπος του κάθε σχολείου. Οι απαντήσεις θα δοθούν έως τις 20.11.2017. Κάθε χρόνο επιλέγεται μία περιφέρεια για να φιλοξενήσει το πρόγραμμα. Η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν γίνεται από την εκάστοτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιφέρειας που έχει επιλεγεί και τους υπευθύνους του προγράμματος «Ο Καβάφης πάει σχολείο». Τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Μαριάννα Χριστοφή στο τηλέφωνο 213 017 8058.

Κωνσταντίνος Καβάφηςίδρυμα ωνάση
Keywords
Τυχαία Θέματα