Γ. Προβόπουλος: "Οι τράπεζες να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να πτωχεύσουν"

Tweet

Κλίμα "τρομοκρατίας" σε επιχειρήσεις που χρωστούν φτιάχνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΓιώργοςΠροβόπουλος, δίχως να δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η τετράχρονη ακολουθία μνημονιακής πολιτικής, της οποίας υπήρξε υπέρμαχος και πρωτοστάτης, έχει "ρημάξει" νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε στους Financial Times ότι οι ελληνικές

τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και να ενθαρρύνουν τον συγκεντρωτισμό σε όλο το φάσμα της οικονομίας, για να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα σε σταθερή ανάπτυξη.

Τα funds "κατακτούν" και την Εθνική

Πίεση και «bad banks»

Η προειδοποίηση προκύπτει μετά την πίεση που άσκησε η κεντρική τράπεζα στους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους της Ελλάδας να συστήσουν μονάδες «bad banks», ώστε να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αντιστοιχούν στο 33% του συνολικού δανεισμού, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, να φτάσουν το 40%, ήτοι τα 84 δισ. ευρώ! Είναι να απορεί κανείς με όλα τα παραπάνω, καθώς είναι πασιφανές πως οι μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησαν κατά γράμμα τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν σε κατάρρευση τη "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας, την οποία αποτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Έπειτα από τόσο βαθιά κρίση, χρειαζόμαστε ισχυρή επιχειρηματική συγκέντρωση στην οικονομία», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος στους Financial Times. «Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί». «Προτρέπω τις τράπεζες να στοχεύουν στον συγκεντρωτισμό άλλων κλάδων της οικονομίας, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και ανταγωνιστικοί. Έτσι θα δημιουργηθούν μεγάλα ευεργετήματα στην οικονομία: θα ανοίξει ο δρόμος για σταθερή ανάπτυξη και, πιο σημαντικό ακόμη, για αύξηση της απασχόλησης», δήλωσε.

Καθυστερημένη παρέμβαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Την ίδια ώρα, μετά το προχθεσινό "πάρτι" κερδοσκοπίας, με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, από ξένους... επενδυτές, αναχαιτίστηκε χθες, με την τιμή μετοχής της τράπεζας να "ανεβαίνει" κατά 6,67%, αφού παρενέβη, κατόπιν εορτής φυσικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, η έμμεση «απειλή» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι υπάρχει πιθανότητα να μην εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την ερχόμενη Παρασκευή οι μετοχές της Eurobank έστειλε μήνυμα σε όσους ξένους επενδυτές πουλούσαν μετοχές... αέρα για να τις παραδώσουν στην εκκαθάριση την ερχόμενη Δευτέρα.

Ειδικότερα όσοι δεν είχαν απόθεμα μετοχών Eurobank αναγκάστηκαν να παραμείνουν μέσα, ώστε να μην βρεθούν τη Δευτέρα προ εκπλήξεως και υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Παρόλα αυτά βέβαια, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ανακοίνωσή του ενημέρωνε για την εκδήλωση εισαγωγής των νέων μετοχών της Eurobank αύριο, Παρασκευή.

Τα funds και η Εθνική

Εν τω μεταξύ, υπερκαλύψθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών που άνοιξε το βιβλίο προσφορών, το οποίο τυπικά κλείνει σήμερα. Με βάση το βασικό σενάριο, η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής θα καθοριστεί στα 2,25 ευρώ, που εμπεριέχει discount (έκπτωση) 48% σε σχέση με την τιμή της ΑΜΚ του 2013, δηλαδή τα 4,29 ευρώ και αναφέρεται μόνο σε ξένους... Πρόκειται για μια τιμή ιδιαίτερα συμφέρουσα, γι' αυτό και πλήθος γνωστών πλέον στη χώρα μας funds έσπευσαν να αγοράσουν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το fund Baupost, το York Capital, το fund Paulson (ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank), αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος φέρονται να συμμετείχαν στην ΑΜΚ.

Πηγή: avgi.gr

Tags: Γιώργος Προβόπουλοςελληνικές επιχειρήσειςπτώχευση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα