Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Η κατάσταση στον κλάδο ένα χρόνο μετά τις πρώτες απολύσεις

Tweet

Γ΄ ΕΛΜΕ

Η κατάσταση στον κλάδο ένα χρόνο μετά τις πρώτες απολύσεις.

Τα αγωνιστικά βήματα και οι δραστηριότητες της ΕΛΜΕ και του κλάδου που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Τέσσερα χρόνια μετά την έλευση της τρόικας η χώρα υφίσταται μια απερίγραπτη πλέον κοινωνική καταστροφή.

Στη περιοχή συνδικαλιστικής

ευθύνης της Γ ΕΛΜΕ και όχι μόνο εκεί, η ανεργία ξεπερνά το 30%, η εγκατάλειψη του σχολείου έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, ενώ πολλοί μαθητές και μαθήτριες μας αντιμετωπίζουν αβοήθητοι τις συνέπειες της ανθρωπιστικής πλέον κρίσης, χωρίς κανείς να πολυσκοτίζεται να τους συμπαρασταθεί, ούτε να τους εγγράψει έστω στους «δείκτες» και στις «ρουμπρίκες» της αξιολόγησης που εσχάτως αποτελούν την αποκλειστική προτεραιότητα αυτών που κάνουν κουμάντο στην εκπαίδευση.

Δυστυχώς, στο περιθώριο της καθολικής καταστροφής ενός ιδανικού για την μόρφωση που γνώρισε κάποτε καλύτερες μέρες κυρίως χάρη στους αγώνες του ελληνικού λαού πολλοί συνάδελφοι σήμερα ιδιωτεύουν, αδιαφορώντας για το κοινωνικό κεφάλαιο που μας άφησαν παρακαταθήκη οι σκληροί αγώνες της δικής μας αλλά κυρίως της προηγούμενης γενιάς εκπαιδευτικών, αγώνες που μας εξασφάλισαν τα πιο σημαντικά μας δικαιώματα : την μονιμότητα, το αμετάθετο, το ανθρώπινο ωράριο, τον αξιοπρεπή μισθό και την σύνταξη, τις εκπαιδευτικές άδειες, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Όλα όσα θεωρούσαμε αυτονόητα και δεδομένα πριν τα σαρώσουν τα διαδοχικά Μνημόνια.

Η αναγκαία υπέρβαση των δυσμενών όρων που έχουν διαμορφωθεί, για τους οποίους έχουμε ευθύνη και εμείς τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ και κάτω από τους οποίους διεξάγεται ακόμη και αυτή τη στιγμή ο αγώνας μας για την προστασία της δουλειάς μας και της μόρφωσης των παιδιών μας προϋποθέτει πρώτα από όλα, την ανάκτηση της χαμένης συλλογικότητας, την αλληλεγγύη μεταξύ μας αλλά και την προσωπική και συλλογική δέσμευση στις αρχές και τις αξίες του κλάδου. Είναι επιτακτικό να συνειδητοποιήσει και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που καταφεύγει πλέον στη λογική της ελάχιστης αντίστασης πως πρέπει να αγωνιστεί εναντίον όσων με την αγωνία και το φόβο ως μοναδικά τους «επιχειρήματα» υπέρ της συρρίκνωσης της εκπαίδευσης παραλύουν τον εκπαιδευτικό κόσμο και τον μετατρέπουν σε «αποικία τιμωρημένων».

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι-ες πως αυτό που συμβαίνει σήμερα στα σχολεία δεν είναι απλώς «εκπαιδευτικό πρόβλημα» και πως η στιγμή κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί είναι λιγότερο ικανοί να κάνουν το σωστό από ποτέ είναι επίσης η στιγμή κατά την οποία δεν έχουν πλέον καμία σημασία για την κοινωνία.

Μπροστά στα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας και ο εκπαιδευτικός κόσμος συνολικά (απολύσεις, κλείσιμο σχολείων, αξιολόγηση, νέος νόμος για το λύκειο, περικοπές δαπανών, κ.α.) και τα οποία θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο από την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, το Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ -Θ σε διευρυμένη συνάντηση και με μέλη της ΕΛΜΕ συγκεκριμενοποίησε τα αγωνιστικά βήματα και τις δραστηριότητες του κλάδου για το επόμενο διάστημα:

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση, τις απολύσεις, τα κλεισίματα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποδόμηση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως αυτές θα προγραμματίζονται ανάλογα με τις εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι δημιουργώντας στην περιοχή συνδικαλιστικής ευθύνης της ΕΛΜΕ κέντρο αγώνα όπως και πέρυσι και επαγρύπνησης για όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αξιοποιούμε όλες τις κινητοποιήσεις και τις δραστηριότητες, όπως αυτές θα καθορίζονται από τις ΕΛΜΕ με αποφάσεις των Δ.Σ. και των Γ.Σ. και με συνεννόηση με τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα και θα περιλαμβάνουν αγωνιστικά ραντεβού, εκδηλώσεις, συναυλίες, μορφωτικοπολιτιστικές δραστηριότητες, δρώμενα, ενημερώσεις της τοπικής κοινωνίας.

Συμβάλλουμε στην επιτυχία των κινητοποιήσεων και με αποφάσεις του Δ.Σ. και των Γ. Σ. διαμορφώνουμε όρους μαζικής συμμετοχής του κλάδου, των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων μέσα από συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και ιδιαίτερα των εργαζομένων που βρίσκονται στο στόχαστρο των απολύσεων (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, διοικητικοί ΑΕΙ, εργαζόμενοι ΕΡΤ3, ΟΤΑ, υγεία, κ.ά.) και κάθε σωματείο που θεωρεί αναγκαίο το συντονισμό για την ανατροπή αυτής της επίθεσης.

Καθιερώνουμε την Τρίτη ως ημέρα εβδομαδιαίας συγκέντρωσης για όλους τους συναδέλφους και συντονισμού δράσεων των ΕΛΜΕ και του συντονιστικού των καθηγητών σε διαθεσιμότητα. Για τα δυτικά προτείνεται το συγκρότημα των ΕΠΑΛ Νεάπολης να λειτουργεί ως κέντρο αγώνα.

Προχωράμε σε συνεννόηση με τις άλλες ΕΛΜΕ για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου αγώνα ή και περισσότερων για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Προγραμματίζουμε ώστε η Τρίτη 8/7/2014 ένα χρόνο μετά από την ημέρα που η κυβέρνηση γνωστοποίησε την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση και ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα οι συνάδελφοί μας, να γίνει ημέρα μεγάλης συλλογικής απάντησης!

Σε συνεργασία του συντονιστικού των καθηγητών σε διαθεσιμότητας, των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ προτείνουμε να εξετάσουμε το χαρακτήρα της κινητοποίησης και τη δυνατότητα συγκέντρωσης στην Αθήνα για την Τετάρτη 9/7/2014.

Προτείνουμε να προγραμματιστεί από κοινού με τις άλλες ΕΛΜΕ για τον Σεπτέμβριο Φεστιβάλ Παιδείας. Ένα τουλάχιστον διήμερο πολύμορφων δραστηριοτήτων με θέμα : «το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλη τη γνώση». Θα περιλαμβάνει συζητήσεις, προβολές βίντεο, εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Να απευθυνθούμε για τη στήριξη και συμμετοχή στους μαθητές, στους γονείς, στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και στα σωματεία τους, καθώς και σε άλλα σωματεία και εκπαιδευτικούς φορείς.

Συμμετέχουμε και καλούμε τους καθηγητές να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σήμερα 25/6από τους μαθητές στη πόλη μας.

Συνεχίζουμε την καμπάνια οικονομικής στήριξης του κλάδου, όπως προτείνεται από την ΟΛΜΕ, στους απολυμένους καθηγητές. Οι σύλλογοι αναθέτουν σε συνάδελφο του σχολείου τους τη συγκέντρωση των χρημάτων και το υλοποιούν τις επόμενες ημέρες.

Προτείνουμε να γίνει σύντομα κοινή συνέντευξη τύπου για όλα τα ζητήματα των ΕΛΜΕ, με την συμμετοχή των καθηγητών σε διαθεσιμότητα των μαθητών και των Ενώσεων των Γονέων της περιοχής μας. Προβάλλουμε εκεί και παντού τα αρνητικά στοιχεία από τις καταστροφικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου και απαιτούμε οι μαθητές να προαχθούν με τον ισχύοντα μέχρι πέρυσι τρόπο και να μη μετρήσουν οι φετινοί βαθμοί για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Για την υλοποίηση των αποφάσεων των ΕΛΜΕ προτείνουμε να γίνει συνάντηση συντονισμού των ΕΛΜΕ, του συντονιστικού των καθηγητών σε διαθεσιμότητα, καθώς και συναδέλφων την Δευτέρα 30/6, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Tags: Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα