Φυσικές Καταστροφές: Ένα σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα. Παραδείγματα από πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα

Στη Γουατεμάλα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου των τελευταίων 40 ετών. Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (Conred) ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 62, όμως προς το παρόν είναι ασαφές αν πρόκειται για θύματα της πρώτης έκρηξης, την Κυριακή, ή της σημερινής.

Το Φουέγκο, ένα από τα πολλά ενεργά ηφαίστεια της Κεντρικής Αμερικής, βρίσκεται κοντά στην αποικιακή πόλη Αντίγκουα, που έχει

κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από την UNESCO και έχει γλιτώσει από πολλές εκρήξεις τους τελευταίους αιώνες.

Οι φυσικές καταστροφές και κρίσεις διέπουν όλο τον πλανήτη και δεν αφορούν μόνο τις χώρες του τρίτου κόσμου. Συνεπώς απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα διαμορφώνονται ή πρέπει να διαμορφώνονται στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και Προέδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθήμης Λέκκας στο παρακάτω επίκαιρο βίντεο της πρόσφατης ομιλίας του "Φυσικές Καταστροφές – Ένα σύγχρονο παγκόσμιο πρόβλημα. Παραδείγματα από πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα" μεταφέρει την πλούσια εμπειρία του από τις διεθνείς αποστολές που έχει συμμετάσχει αλλά και εγχώρια παραδείγματα σχετικά με τις στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, φυσικών καταστροφών και κρίσεων.

Ο Ευθύμης Λέκκας συμμετέχει αυτές τις ημέρες σε επιστημονική αποστολή στο νησί Hilo του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανου, όπου η δραστηριότητά του Kilauea βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με εκρηκτικού τύπου διαδικασίες.

Σκοπός της αποστολής είναι να πραγματοποιηθούν μετρήσεις μάγματος και αερίων, να χαρτογραφηθούν οι νέες επιφανειακές αναπτύξεις των λαβών του ηφαιστείου, να αξιολογηθούν και επανασχεδιαστούν τα διαχειριστικά σχέδια εκκένωσης των περιοχών, να εκτιμηθεί η εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας και να επανεκτιμηθούν τα όρια συναγερμού στην περιοχή.

Σε δεύτερο επίπεδο η συσχέτιση των στοιχείων αυτών με τα αντίστοιχα του ελληνικού χώρου -και κυρίως με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου- θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των ελληνικών επιχειρησιακών σχεδίων από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμο-Ηφαιστειακού Κινδύνου, στην οποία συμμετέχουν και Επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δείτε παρακάτω την επίκαιρη ομιλία του

Ευθύμης Λέκκαςφυσικές καταστροφές
Keywords
Τυχαία Θέματα