«Φροντιστηρίων εγκώμιον…»

«Φροντιστηρίων εγκώμιον…»

Ο φόρτος της εξεταστικής περιόδου δεν μας επέτρεψε να διαμαρτυρηθούμε νωρίτερα για το προσβλητικό για τον κλάδο μας άρθρο με τίτλο: «Πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής (Σάββατο-Κυριακή 30-31/05/2015).O συντάκτης

του άρθρου κ. Λακασάς Απόστολος, κάνοντας μια εκτίμηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, αναφέρει συγκεκριμένα: «Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ο μέσος υποψήφιος φαίνεται ότι δεν δυσκολεύτηκε με το θέμα της έκθεσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς ήταν μεταξύ όσων διδάσκονται στα φροντιστήρια».

Ως φιλόλογοι που διδάσκουμε σε Δημόσιο Λύκειο, αισθανόμαστε προσβεβλημένοι από το συγκεκριμένο σχόλιο του δημοσιογράφου και προς απάντηση τονίζουμε ότι το θέμα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς περιλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη και διδάσκεται εκτενώς, τόσο στο σχολικό εγχειρίδιο, Έκφραση-Έκθεση τεύχος Γ΄, ΙΤΥΕ 2014, σελ 125-141, όσο και στο σχολικό βιβλίο, Έκφραση-Έκθεση για το Γενικό Λύκειο, Θεματικοί Κύκλοι, ΟΕΔΒ, σελ 291-310.

Συνεπώς, κάθε φιλόλογος που διδάσκει το αντίστοιχο μάθημα στην Γ΄ Τάξη του Γενικού Λυκείου είναι υποχρεωμένος να επεξεργαστεί αναλυτικά μέσα στη σχολική τάξη τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Ως εκ τούτου, είναι άστοχο το σχόλιο του κ. Λακασά, ότι οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο θέμα, επειδή προετοιμάστηκαν για αυτό από τα φροντιστήρια. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους σχόλια πλήττουν το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης και ακυρώνουν τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι φιλόλογοι στο δημόσιο σχολείο

Με εκτίμηση

Οι φιλόλογοι που διδάξαμε το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στη Γ΄Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-2015.

Λέλλου Αγγελική

Μαργέλη Ιωάννα

Νάκου Βασιλική

Παρασκευοπούλου Γεωργία

Tags: νεοελληνική γλώσσαφιλόλογοισχόλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα