Φορορουλέτα!

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού Έλληνες φορολογούμενους!

Θέμα ημερών (αν δεν υπάρξει κάποιο καινούριο τεχνικό πρόβλημα) είναι η πραγματοποίηση της πρώτης κλήρωσης της λεγόμενης «φορολοταρίας».

Η νέα αυτή έμπνευση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία σκοπό έχει να δώσει ένα ακόμη καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή, εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διατελεί αγαπημένο παιδί των Ευρωπαίων και λοιπών κηδεμόνων, και επιχειρηματολογεί πειστικά γιατί δεν επιτρέπεται

κανείς να ισχυρίζεται ότι τα επιτελεία της κυβέρνησης στερούνται φαντασίας.

Για να το πούμε με απλά λόγια, όσο πιο πολλές αποδείξεις κόβει κανείς με πλαστικό χρήμα, και, ταυτόχρονα, όσο πιο μεγάλα ποσά δίνει μέσω της πιστωτικής/χρεωστικής του κάρτας, τόσο περι­σ­σότερες είναι οι πιθανότητες να αναδειχθεί (πατριώτης, και, το κυριότερο) μεγάλος νικητής σε κληρώσεις που θα πραγματοποιούνται ανά μήνα, μοιράζοντας κάθε 30 ημέρες 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς!

Με απλά μαθηματικά, το κράτος θα μοιράζει απλόχερα 1.000.000 ευρώ ανά μήνα (ενεργοποιώντας τα τζογαδόρικα ένστικτα του λαού μας) με υποψήφιους νικητές-επιβραβευόμενους εκείνους που τίμια κάνουν τις συνδιαλλαγές τους με πιστωτική κάρτα και δεν κλέβουν το κράτος με αγορές στις οποίες δεν πληρώνουν τον οικείο φόρο. Οι νικητές θα αναδεικνύονται μετά από κλήρωση-λοταρία (δεν αρκεί να είσαι τίμιος, πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός), με την κυβέρνηση να πιστεύει ότι το κίνητρο των 1.000 ευρώ είναι ικανό, σε έναν τουλάχιστον βαθμό, να βάλει τους φορολογούμενους στον σωστό δρόμο.

Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχει σχεδόν στημένο τον τρόπο λειτουργίας και τους όρους διεξαγωγής των κληρώσεων της λοταρίας, και με βάση έγκυρες πληροφορίες αναμένονται τα εξής:

1. Θέλοντας να δώσει κίνητρο στους πολίτες να κόβουν αποδείξεις και για τα πιο μικρές αγορές (στα μικροποσά παρατηρείται, υποτίθεται, η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή) φαίνεται ότι η φορολοταρία θα προγραμματίσει να αναδεικνύει κάθε τόσο υπερ­τυχερούς νικητές που έδωσαν πολύ μικρά ποσά για τις αγορές τους, αλλά το έκαναν τίμια, και με απόδοση του φόρου. (Πρακτικώς: αγοράστε -με πιστωτική κάρτα- ένα πακέτο τσίχλες αξίας 1 ευρώ, και μπείτε στην κλήρωση για τα 1.000 ευρώ!)

2. Οι τυχεροί λαχνοί θα αναρτώνται στο taxisnet και οι φορολογούμενοι θα μπορούν είτε να εισπράττουν το σχετικό ποσό είτε να κάνουν συμψηφισμό με_φόρους που τυχόν οφείλουν. (Προς το παρόν, δεν έχει δρομολογηθεί άμεση-αυτόματη παρακράτηση στην περίπτωση που ο τυχερός νικητής των 1.000 ευρώ συμβαίνει ταυτόχρονα να είναι και άτυχος οφειλέτης).

3. Κάθε τόσο, όπως ακριβώς διαπιστώνουμε να συμβαίνει και με άλλα παιχνίδια κληρώσεων, το ποσό που θα μοιράζεται στους φορολογούμενους θα αυ­ξάνει, εν είδει τζακ-ποτ. (Οι κακοπροαίρετοι πι­θανολογούν ότι αυτό αναμένεται να συμβεί περί τα Χριστούγεννα, περίοδος κατά την οποία τα συγκεντρωμένα κέρδη και τα τζακ-ποτ φαίνεται, γενικώς, να ευδοκιμούν).

4. Πιθανότατα στις περιπτώσεις των μεγάλων κληρώσεων, όταν στην φορολοταρία θα κληρώνονται συγκεντρωμένα ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ ανά μήνα, θα προβλεφθούν περισσότεροι τυχεροί μεν, με μικρότερα ποσά κέρδους δε. (Μια καλή ιδέα για το υπουργείο Οικονομικών ίσως θα ήταν να μοίραζε τα μικρότερα αυτά ποσά με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ, δίνοντας έτσι έναν άλλον χρωματισμό στον όρο).

Μολονότι ο ΟΠΑΠ φαίνεται αρκετά δυσα­ρεστημένος από τις εξελίξεις αυτές, χάνοντας μερίδιο από τους φίλους των κληρώσεων και της λοταρίας, και παρά το γεγονός ότι η φορολοταρία (ή φορορουλέτα, όπως θα μπορούσαμε να την πούμε) δεν έχει πραγματοποιήσει όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο, κληρώσεις από τον Αύγουστο, φαίνεται ότι ο καιρός των κληρώσεων πλησιάζει.

Δυστυχώς, μικρές ομάδες των πολιτών της χώρας εκ των πραγμάτων χάνουν την ευκαιρία της συμμετοχής τους, σε μηνιαία βάση, στις κληρώσεις για τα 1.000 ευρώ: βασικά αποκλείονται όσοι δεν έχουν πιστωτική/χρεωστική κάρτα ή όσοι -και να είχαν- δεν θα γνώριζαν πώς να την χρησιμοποιήσουν, με πρώτες υποψήφιες για τον άδικο αποκλεισμό αυτόν τις πρεσβύτερες ηλικίες. Καθότι όμως το κίνητρο είναι αρκετά υψηλό, δεν αποκλείεται και οι γενιές αυτές επιτέλους να πάρουν την αναθεματισμένη την κάρτα, και να μάθουν και να την χρησιμοποιούν.

Το βέβαιο είναι ότι εκείνοι που δεν έχουν χρήματα, δεν μπορούν να αγοράσουν (και σίγουρα όχι με επιπρόσθετο ΦΠΑ 24%), δεν μπορούν να μπουν στην κλήρωση, δεν μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους και να κερδίσουν το πολυπόθητο χιλιάρικο. Ουκ αν λάβοις (απόδειξη) παρά του μη έχοντος.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

φορολοταρία
Keywords
Τυχαία Θέματα