Εθνική Συμφιλίωση ή Εθνική Λήθη;

ΆρθραΑρθρογράφος: Ευγενία Καβαλλάρη

Πρόσφατα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (και του νομού μας) κυκλοφόρησε πρόσκληση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, για επίσκεψη και ξενάγηση των μαθητών στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο εξυπηρετείται διπλή στόχευση με το συγκεκριμένο

Πάρκο, αφενός να αξιοποιηθούν τεκμήρια ιστορικής μνήμης προκειμένου να καλλιεργηθεί η “εθνική συμφιλίωση” και αφετέρου να αναδειχθεί ο σπάνιος περιβαλλοντικός πλούτος της περιοχής του Γράμμου.

Πίσω από τις γλαφυρές και βαρύγδουπες διατυπώσεις είναι εμφανείς οι πραγματικοί στόχοι του συγκεκριμένου εγχειρήματος, γι’αυτό εξάλλου και συγκέντρωσε επικριτικά σχόλια και αρνητική δημοσιότητα απ’ τα αρχικά του στάδια. Μέσω αυτού του Πάρκου επιχειρείται συστηματική προσπάθεια παραποίησης της ιστορικής αλήθειας του Εμφυλίου, συσκότισης των αιτιών που τον προκάλεσαν καθώς και του χαρακτήρα του και ως εκ τούτου να επέλθει η επιζητούμενη “ιστορική λήθη”. Στόχευση που εξυπηρετεί την παρούσα πολιτική κατάσταση που απαιτεί από μέρους των συγκυβερνώντων συναίνεση και συμφιλίωση του λαού με τις επιλογές της οικονομικής του εξόντωσης για την δήθεν “σωτηρία της χώρας”, για τη μετατροπή της χώρας (με τη θέληση και της κυρίαρχης τάξης) σε σύγχρονο προτεκτοράτο στα χέρια Ε.Ε και του ΔΝΤ. Μάλλον πρόκειται για πόλεμο κατά της...ιστορίας και όχι για ανάδειξη της. Από την άλλη ο περιβαλλοντικός στόχος είναι αμφιλεγόμενος καθώς οι κατασκευές του Πάρκου που κόστισαν μέχρι στιγμής 1.500.000 ευρώ έγιναν σε προστατευόμενη περιοχή που ήδη έχει συμπεριληφθεί στο "Δίκτυο NATURA 2000”, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για “οικολογικό έγκλημα και οικονομικό σκάνδαλο” που μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα στα οικονομικά συμφέροντα τα οποία καιροφυλακτούν και επιδιώκουν την “άλωση” και καταστροφή του φυσικού πλούτου του Γράμμου (κάτι το οποίο έκαναν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου τα ναπάλμ του Βαν Φλητ). Επομένως οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας πρέπει να “γυρίσουν την πλάτη τους” στην πρόσκληση αυτή!

Keywords
Τυχαία Θέματα